I 20 år drev USA en narkostat i Afghanistan – til Taliban satte en stopper for det

0

Taliban knuste CIAs heroinbonanza i Afghanistan.

Taliban har ikke én, men to ganger utryddet Afghanistans valmuedyrking, verdens største kilde til heroin. Til tross for vestlige anklager, har det aldri vært Taliban som har stått bak den afghanske narkotikaindustrien, men derimot USA og dets allierte, med milliarder i fortjeneste som er blitt hvitvasket gjennom det globale finanssystemet.

Dette skriver William Van Wagenen i The Cradle.

I kjølvannet av USAs og Storbritannias kaotiske tilbaketrekning fra Afghanistan i august 2021, advarte den pakistanske journalisten Hamid Mir i Washington Post om farene ved «å ignorere én viktig konsekvens av Talibans maktovertakelse: den kommende boomen i Afghanistans narkotikahandel». 

Mir spådde da frimodig at «i løpet av de neste årene kan en flom av narkotika fra Afghanistan bli en større trussel enn terrorisme.»

Denne prognosen om en internasjonal narkotikahandelsboom virket plausibel, tatt i betraktning av de mangeårige anklagene om at Taliban finansierer sitt langvarige opprør mot okkupasjonsmakten ved å kontrollere opiumsproduksjonen. Faktisk ble det antatt at 95 prosent av heroinen brukt i Storbritannia stammet fra afghansk opium.

Det kommer som en overraskelse at en rapport fra juni 2023 publisert av Alcis, et britisk-basert geografisk informasjonstjenestefirma, avslørte at Taliban-regjeringen nesten hadde eliminert all opiumsdyrking i landet, og utslettet basisingredienser som trengs for å produsere heroin. Dette resultatet gjenspeiler et lignende trekk fra Taliban i 2000 da de var ved makten for første gang.

Ironisk nok, i stedet for å berømme Kabuls nye ledere for å ha opphevet kilden til ulovlige stoffer, svarte det internasjonale samfunnet på denne utviklingen med kritikk. Til og med US Institute for Peace (USIP), som er finansiert av den amerikanske regjeringen, hevdet at «Talibans vellykkede opiumsforbud er dårlig for afghanere og verden».

En slik vestlig misnøye mot Talibans forsøk på å avvikle den globale heroinhandelen kan virke forvirrende ved første øyekast.

En nærmere undersøkelse av hendelsene i Afghanistan avsløre imidlertid et annet perspektiv. Under dekke av «krigen mot terror» ble invasjonen av USA og Storbritannia delvis i 2001 drevet av ønsket om å gjenopprette heroinhandelen, som Taliban brått hadde avsluttet bare et år tidligere. 

Vestmaktene forsøkte å gjenopprette den lukrative strømmen av milliarder av dollar som heroinhandelen ga deres finansielle systemer. Faktisk, «I 20 år drev Amerika i hovedsak og narkostat i Afghanistan.»

Les resten av artikkelen her: How the Taliban crushed the CIA’s heroin bonanza in Afghanistan.

Les også:

Følg pengene

I november 2021 hevdet en opiumshandler at «All overskuddet går til utlandet. Afghanere leverer bare arbeidskraft.»

Peter Dale Scott bemerket at ifølge FN hadde rundt 352 milliarder dollar i narkotikafortjeneste blitt absorbert i det vestlige finanssystemet, inkludert gjennom USAs største banker i 2009. Som et resultat sa Scott at «USAs engasjement i den internasjonale trafikken med stoffet forbinder CIA, store økonomiske interesser og kriminelle interesserte i dette landet og i utlandet.»

I 2012 rapporterte Daily Mail at HSBC, Storbritannias største bank, måtte betale opp til 640 millioner pund i straff for å la «skurkestater og narkotikakarteller hvitvaske milliarder av pund gjennom sine filialer» og for å ha blitt «en kanal for kriminelle virksomheter».

Ikke noe rart at Vesten er rasende på Taliban, altså.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkel«Vanskelig å spore pengene som blir brukt på EUs migrasjonspolitikk»
Neste artikkelKrigsdagbok del 65 – 27. til 31. mai 2023
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.