«Vanskelig å spore pengene som blir brukt på EUs migrasjonspolitikk»

0
Fotoserien Libya: A Human Marketplace © Narciso Contreras

EUs politikk for å håndtere migrasjonsstrømmer gjør det stadig vanskeligere å følge sporet etter pengene, noe som demonstreres av avtalen som EU-kommisjonen skal signere med den tunisiske regjeringen. Dette skriver euronews.

Avtalen inkluderer en finansiell pakke på 105 millioner euro for grensekontroll, søk og redningsaksjoner, antismuglingsaktiviteter og retur av migranter. 

Men hvem og hvor mye betaler EU for å bremse migrasjonsstrømmene?

Foruten de 6 milliarder euro som er øremerket Tyrkia siden 2016, er det 60 millioner euro til en ny migrasjonspakke på Vest-Balkan, 120 millioner euro til Egypt og 152 millioner euro til Marokko.

Det er imidlertid ikke bare nabolandene som mottar penger. Nigeria, for eksempel, fikk 28,4 millioner euro som «støtte til migrasjonsstyring», Bangladesh 55 millioner euro og Pakistan 59 millioner euro for forskjellige programmer, inkludert reintegrering av deres statsborgere som blir sendt tilbake fra Europa.

Det er faktisk veldig vanskelig å få oversikt over alle pengene som EU bruker, ifølge Sergio Carrera, seniorforsker ved CEPS, som også kritiserte mangelen på åpenhet.

«Det er et stort, fragmentert og hyperkomplekst landskap av midler EU bruker i praksis for å finansiere migrasjonsstyringsrelaterte prioriteringer,» sa Carrera til Euronews.

Libya er en av de mest bekymringsfulle situasjonene. EU lanserte sitt oppdrag for støtte til integrert grense- og migrasjonsstyring i Libya (SIBMMIL) i 2017. Det er verdt opptil 59 millioner euro og inkluderer levering av ni fartøyer for søke- og redningsoperasjoner og opplæring for mer enn 100 medlemmer av Libya Coast Guard, et korps anklaget for menneskerettighetsbrudd av flere foreninger og et FN-oppdrag.

«FNs faktaundersøkelsesrapport fra mai var veldig, veldig klar,» sa det nederlandske grønne parlamentsmedlemmet Tineke Strik til Euronews. 

«Den libyske kystvakten og andre statsledede enheter finansiert av EU er dypt involvert i forbrytelser mot menneskeheten. De er involvert i smugling og menneskehandel og slaveri. De holder folk internert. De torturerer dem for å presse familiemedlemmer til å betale dem.» 

«Så de bruker det til å utpresse familiemedlemmer og de tjener enormt mye på å smugle dem, og dette er enhetene som vanligvis finansieres av EU. Så, FN konkluderte med at EU, med sin finansiering, bidrar til forbrytelser mot menneskeheten,» sa Strik også .

Blant sitt «operative partnerskap mot smugling» lovet EU-kommisjonen 40 millioner euro for å bekjempe kriminelle nettverk i Nord-Afrika, men den vil måtte kontrollere mottakerne av disse pengene nøye.


Kommentar: Som konstruert for svindel

Den dysfunksjonelle unionen EU har igjen prøvd å kaste store pengemengder på et problem uten å ane hvordan det ville virke. Nå viser det seg at virkningene er alt fra ikke-eksisterende til grusomme, fra byråkrati til slavehandel. Å øse ut penger på denne måten er en oppskrift på svindel. Alle mafiaer og kriminelle bander i denne verden kjenner lukten av slike penger på lang avstand og vet å skaffe seg dem.

Allerede i 2016 beskrev magasinet Time hvordan siciliansk mafia skaffet seg fortjenester på migrasjonspolitikken. «Migranter er mer profitable enn narkotika,» skrev The Guardian da de i 2018 skrev om «flyktningindustrien». Og El Païs skrev i 2021 om hvordan menneskesmuglermafiaen har fått fotfeste i Spania.

Dette er velkjent og har vært det i mange år. Vi forutsetter at EU-byråkratene i det minste leser aviser, så de vet det de også. Likevel fortsetter de å øse ut penger som de innrømmer at de ikke aner hvor blir av. Er de dumme, er de kyniske eller er de bestukket av mafiaen til å holde pengestrømmen gående?

Forrige artikkelFra grådighet til stagflasjon og deretter sammenbrudd
Neste artikkelI 20 år drev USA en narkostat i Afghanistan – til Taliban satte en stopper for det