En mellomstor hund med «begrenset politisk evne»

0
Bildet er fra Carl Bildts Twitterkonto

Av Bertil Carlman.

Han presenterte seg som «Hallänning, Svensk, Europé» i sin bok fra 1991. Tidlig i sin politiske karriere var Carl Bildt opptatt av å fremme ideen om Europa som et viktig politisk fellesskap. Da han var utenriksminister (2006–2014) i Fredrik Reinfeldts regjering, ble han ifølge Wikileaks-dokumenter kalt en «mellanstor hund» i diplomatiske rapporter sendt fra den amerikanske ambassaden i Stockholm til Washington. I artikkelen i Expressen den 5. desember 2010 står det også at «diplomater i USA mener at utenriksminister Carl Bildt har ‘begrenset politisk evne’». Avisa skriver også: «Og før et møte mellom Hillary Clinton og Carl Bildt råder ambassaderepresentanter i Stockholm Washington til å smigre Bildt. ‘Å spille på Bildts ønske om å operere på høyeste nivå, og gjøre tiltak som synes nødvendige for å opprettholde EUs eller Sveriges troverdighet som internasjonal aktør, vil trolig også være overbevisende.’»

Hvorfor rote nå i denne historien? Svaret har å gjøre med at Carl Bildt er medformann i ECFR (European Council on Foreign Relations) og denne tenketanken har nylig i en artikkel påpekt at EU har fått vasallstatus (How Russia’s war on Ukraine has transformed transatlantic relations).

Artikkelen fanget mitt øye gjennom min regelmessige lesing av Ben Nortons utgaver av Geopolitical Economy Report.

Siden Ben gjør en grundig gjennomgang, vil jeg i stedet ta for meg en artikkel som Carl Bildt skrev hos tenketanken den 30. juni, Et fritt og demokratisk Europa.

Han påpeker her at han selv sa i desember i fjor «Vi må innse det ubeleilige faktum at vi kan ha forlatt etterkrigstidens Europa og gått inn i førkrigstiden.» Så han gjør samme feil som Olaf Scholz gjorde i fjor da han møtte Vladimir Putin før Russlands inntog i Ukraina. Scholz sa at Europa ikke hadde vært i krig siden 1945. Siden Putin er langt mer kunnskapsrik om europeisk historie enn noen annen nåværende statsleder i EU, kunne han forklare Scholz at NATO-land aktivt har vært involvert i bombingen av Jugoslavia. Selv om han (Carl Bildt) i neste setning delvis innrømmer sin feil fordi han skriver «Europa er i krig – en krig som har mye større konsekvenser enn tiåret med krig vi måtte møte i vår sørøst [Jugoslavia-krigene] i et tiår på 1990-tallet.» Men legg merke til forskjellen. Krig mot Jugoslavia «måtte vi» møte! Allerede her ser vi at Carl Bildt også mener at EU er en vasall, fordi «vi» det må vel referere til USA/NATO/EU? Og hvem som bestemmer i den troikaen er veldig klart.

«Vi er i krig. Og det overordnede spørsmålet for oss alle i årene som kommer er om og hvordan og når freden kan gjenopprettes i vårt Europa», fortsetter artikkelen. Som sagt, han prøver å være diplomat, men klarer det dårlig. Her  «vi» først og fremst vise til EU, blant annet fordi det står i ECFR-utgaven. I så fall må «vårt Europa» ekskludere Russland (som ligger i Europa helt øst til Uralfjellene), men også Ukraina. Hvis du er like besatt av ‘Europa’ som Carl Bildt er, bør han også være bedre i geografi. Men nei! Han skriver: «Tyskland og Frankrike utkjempet tre forferdelige kriger i nesten et århundre. Deres kriger rev i stykker store deler av vårt kontinent – ja, vår verden. Med etableringen av dagens EU har fred – ekte fred – blitt gjenopprettet i den vestlige delen av vårt kontinent.» men ‘vi’ er i krig med Russland, sa Carl Bildt tidligere!?

Min konklusjon er som følger. Carl Bildt ser også at EU og NATO er i krig med Russland. Carl Bildt ønsker heller ikke at Russland skal få fred en dag, fordi freden bare skal gjenopprettes «i den vestlige delen av vårt kontinent», og den delen inkluderer ikke Russland, ifølge ham. Vel, egentlig, med sin idé om hva Europa er, burde han mene at Ukraina kan fortsette å bli ødelagt av krigen? For det tredje ser ikke Carl Bildt ut til å kjenne til betingelsene for at vi skal få fred i Europa heller. 

Akkurat som vasallstater har en herrestat over seg, har en hund, uansett størrelse, veldig ofte  en matte eller en husse. I dette tilfellet er herren og ‘hussen’ sannsynligvis den samme enheten, USA-imperialismen.

Til slutt må jeg imidlertid si meg enig med Carl Bildt. Han skriver på slutten av sin artikkel: «Vår oppgave er å tenke hardt og dypt utover dagens problemer. Vår oppgave er å gi veiledning og inspirasjon. Vår oppgave er å sørge for lys i en tid da mørket ellers står i fare for å senke seg.» 

Og flertallet av skribentene på steigan.no tenker dypt og godt.

Forrige artikkelKina innfører eksportkontroll på strategiske mineraler
Neste artikkelHvorfor ble Azov-nazistene ønsket velkommen på Stanford?