Kina innfører eksportkontroll på strategiske mineraler

0

Kina vil innføre eksportkontroll på gallium og germanium, begge brukt til framstilling av halvledere og andre elektroniske komponenter. Dette gjelder fra neste måned og gjøres for å ivareta nasjonal sikkerhet og interesser, kunngjorde to kinesiske departementer mandag. Dette skriver den offisielle kinesiske avisa Global Times.

«For å ivareta nasjonal sikkerhet og interesser, med godkjenning fra regjeringa, er det besluttet å implementere eksportkontroll på varer relatert til gallium og germanium,» sa handelsdepartementet og tollmyndighetene i en pressemelding.

Vedtaket gjelder fra og med 1. august og mineralene kan ikke eksporteres uten godkjenning. Departementene listet opp åtte produkter knyttet til gallium, og seks produkter knyttet til germanium.

Både gallium og germanium er nøkkelmineraler i framstilling av halvledere og annen elektronikk. For eksempel brukes germanium i fiberoptikk og halvledere, mens gallium brukes til å lage brikkesett for elektroniske enheter som datamaskinens hovedkort eller bærbare telefoner, ifølge medieoppslag.

Kina er verdens største produsent av rågallium, som brukes til å lage brikkesett for å generere høyfrekvente raidbølger i 5G-basestasjoner, og står for 95 prosent av den globale produksjonen, ifølge bransjeeksperten Fierce Electronics.

Kina er også en stor leverandør av germanium, som hovedsakelig brukes i fiber og infrarød optikk, PET-plast, elektronikk og solcellepaneler. EU har listet metallet som et kritisk råmateriale, ettersom det importerer rundt 17 prosent av forsyningene fra Kina, ifølge medieoppslag.

Svar på sanksjoner

Både USA, EU og Japan har vedtatt sanksjoner som tar sikte på å ramme Kinas evne til å produsere databrikker av høy kvalitet. Det kinesiske vedtaket om eksportrestriksjoner på gallium og germanium er et direkte svar på disse sanksjonene. Det skriver også CNN.

Bloomberg skriver:

Handelsstrømmene i disse små nisjemarkedene er vanskelige å spore, men Kina er overveldende den største kilden til begge metaller – og står for 94 % av galliumforsyningen og 83 % av germanium, ifølge en EU-studie om kritiske råvarer i år.

Og selv om begge metallene kan erstattes, kan det koste mer og hindre ytelsen til teknologien, ifølge CRU Group, en informasjonsformidler i metallindustrien.

Dette er et typisk kinesisk mottrekk. De velger et nisjemarked av mineraler som i og for seg ikke er sjeldne og der markedet ikke er stort. Men det rammer Vestens strategiske produksjon på et punkt der det gjør spesielt vondt. Vesten kan etablere en erstatningsproduksjon, men det vil ta tid og det vil drive prisene i været.

Vedtaket viser også at Kina har kvittet seg med de illusjonene de måtte ha hatt om sine vestlige «partnere». Vesten får smake sin egen medisin, og det vil bli følbart.

Samtidig øker Kina sin evne til å produsere avanserte datachips, og eksperter advarer mot å undervurdere Kinas evner på dette området, skriver CNBC.

Wall Street Journal skriver at USAs sanksjoner driver Kina til å finne nye og bedre løsninger: U.S. Sanctions Drive Chinese Firms to Advance AI Without Latest Chips.

Unnvike fiendens slag og sette inn et målrettet støt der det smerter mest. Det lyder som en manual for innføring i østlig kampsort.

Forrige artikkelDet globale sør kartlegger veien framover
Neste artikkelEn mellomstor hund med «begrenset politisk evne»