Amerikanske klasebomber har ankommet Ukraina

0

USA sender dem direkte fra Pentagons lagre.

Av Dave DeCamp.

Anti-War, 13. juli 2023.

En ukrainsk general sa torsdag til CNN at Ukraina har mottatt en forsendelse med amerikanske klasebomber, kontroversiell ammunisjon som har en ødeleggende innvirkning på sivile.

«Vi har nettopp fått dem, vi har ikke brukt dem ennå, men de kan radikalt endre situasjonen på slagmarken», sier general Oleksandr Tarnavskyi.

Biden-administrasjonen kunngjorde i forrige uke at den sender Ukraina klaseammunisjon i form av 155 mm artillerigranater som del av en våpenpakke på 800 millioner dollar.

Det er ikke klart hvor mange som har ankommet Ukraina så langt, men Pentagon-tjenestemenn har sagt at de vil gi «hundretusener» av runder.

Klaseammunisjonen blir levert ved hjelp av Presidential Drawdown Authority, som tillater president Biden å sende Ukraina-våpen direkte fra amerikanske militære lagre.

Klasebomber sprer små bomber over store områder, noe som gjør dem spesielt farlige for sivile. Bombene som ikke eksploderer umiddelbart ved sammenstøt kan drepe eller lemleste sivile i flere tiår framover, som de har gjort i Vietnam, Kambodsja og Laos, hvor USA slapp hundrevis av millioner bomber under Vietnamkrigen.

På grunn av deres vilkårlige natur har klasebomber blitt forbudt av over 100 land. Men USA, Ukraina og Russland har ikke undertegnet traktaten, kjent som Konvensjonen om klaseammunisjon.

Biden-administrasjonen har forsvart å bevæpne Kiev med de brutale våpnene ved å si at både USA og Ukraina er i ferd med å gå tom for konvensjonell artilleriammunisjon. Utenriksminister Antony Blinken sier Ukraina vil være «forsvarsløst» uten klasebomber.

Administrasjonens retorikk om klaseammunisjon har endret seg radikalt siden begynnelsen av krigen. 28. februar 2022 sa Det hvite hus at bruken av klasebomber i Ukraina-krigen ville være en «mulig krigsforbrytelse».


Denne artikkelen ble publisert i Anti-War:

US Cluster Bombs Have Arrived in Ukraine

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp


USA 2022: «Klasevåpen er en krigsforbrytelse» – USA 2023: «Vi sender klasevåpen»

Store europeiske land motstandere av å sende klasevåpen til Ukraina

Forrige artikkelRapport: USA nedskalerte nesten NATOs kommuniké om Ukraina etter Zelensky-tweet
Neste artikkelKinas silkeveibelte utvides til Afghanistan
Dave DeCamp
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.