Rapport: USA nedskalerte nesten NATOs kommuniké om Ukraina etter Zelensky-tweet

0
Der Mohr hat gearbeitet - der Mohr können gehen.

Zelensky kalte ordlyden i Natos kommuniké «absurd».

Av Dave DeCamp.

Anti-War, 13. juli 2023.

Washington Post rapporterte torsdag at amerikanske tjenestemenn på NATO-toppmøtet i Vilnius var så sinte over Ukrainas president Volodymyr Zelenskys kritikk, at de nesten nedskalerte forpliktelsen til Ukraina i NATOs kommuniké.

Mens alliansen jobbet med ordlyden i sitt kommuniké på tirsdag, tok Zelensky til Twitter for å lufte sin misnøye over at Ukraina ikke fikk en formell invitasjon til å bli med i NATO, og kalte det «enestående og absurd».

Den endelige formuleringen i kommunikeet var vag med hensyn til Ukrainas fremtidige medlemskap, og sa bare at NATO vil «være i stand til å gi en invitasjon til Ukraina om å bli med i Alliansen når de allierte er enige og betingelsene er oppfylt».

Kilder fortalte The Post at den amerikanske delegasjonen var «rasende» over Zelenskys tweet. NATO-tjenestemenn holdt uformelle samtaler for å bestemme hvordan de skulle svare på den ukrainske lederens kritikk. Ifølge europeiske tjenestemenn ønsket USA å kvitte seg helt med linjen om Ukrainas fremtidige invitasjon.

Men til slutt ble den amerikanske delegasjonen enige om å holde seg til originalspråket. Rapporten sa at Frankrikes president Emmanuel Macron presset på for å beholde linjen om Ukrainas invitasjon i kommunikéet og ble støttet av sentraleuropeiske land og de baltiske statene.

Uenigheten fremhevet splittelsene innen NATO og mellom USA og Ukraina, mens alliansen prøvde å vise enhet. Dagen etter sa den britiske forsvarsministeren Ben Wallace at Ukraina burde vise mer takknemlighet for de titalls milliarder i militærhjelp de har mottatt fra sine vestlige støttespillere.


Denne artikkelen ble publisert i Anti-War:

Report: US Almost Scaled Back NATO Commitment for Ukraine Over Zelensky Tweet

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

Forrige artikkelTaliban har gjennomført «historiens mest vellykte krig mot narkotika»
Neste artikkelAmerikanske klasebomber har ankommet Ukraina
Dave DeCamp
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.