USA 2022: «Klasevåpen er en krigsforbrytelse» – USA 2023: «Vi sender klasevåpen»

0

Det at Joe Biden har gitt grønt lys for å sende klasevåpen til Ukraina har ført til omfattende internasjonale protester, men ikke fra Norge sjølsagt. Sjøl Storbritannia og Tyskland har uttalt seg negativt.

Så seint som i fjor sa pressetalsperson for Det hvite hus, Jen Psaki at klasevåpen er en krigsforbrytelse:

I 2013 var Demokratene skarpt mot bruk av klasevåpen.

Jens Stoltenberg, derimot er en entusiastisk tilhenger av å sende klasevåpen til Ukraina:

«Vi står overfor en brutal krig, og vi må huske at denne brutaliteten gjenspeiles, at hver dag ser vi ofre, og at klaseammunisjon brukes av begge sider.» «Og Russland brukte klasevåpen for å invadere et annet land. Ukraina bruker klasevåpen for å forsvare seg selv.»

Det siste har Stoltenberg ingen dekning for å si.

Det er godt dokumentert, av Human Rights Watch og andre , at det ukrainske militæret har brukt klaseammunisjon. Det er ingenting som støtter en påstand om at Russland har gjort det. Pentagon har avvist påståtte bevis for russisk klaseammunisjonsangrep:

I en kommentar til videoer som skildrer påstått bruk av russisk klaseammunisjon, uttalte DOD-tjenestemenn (Forsvardepartementet, o.a.) under en pressekonferanse 1. mars 2022 at «vi har sett den samme videoen som du har, men vi har ikke vurdert at den er definitivt med hensyn til bruken av klaseammunisjon. Så vi er ikke i stand til å bekrefte bruken av klaseammunisjon på dette tidspunktet.» På lignende måte uttalte en tjenestemann fra DOD under pressekonferansen 3. mars 2022 at DOD fortsatt ikke var i stand til å bekrefte Russlands bruk av klaseammunisjon.

Klaseammunisjon er forbudt av de fleste land fordi de ofte ikke klarer å eksplodere ved sammenstøt og dermed etterlate mange ueksploderte miner på bakken.

Biden: Vi sender klaseammunisjon fordi Ukraina går tom for ammunisjon (!)

Business Insider skriver: Biden said he decided to send Ukraine controversial cluster bombs because Kyiv is ‘running out of ammunition’

«Det var en veldig vanskelig avgjørelse fra min side. Og forresten, jeg diskuterte dette med våre allierte, jeg diskuterte dette med vennene våre oppe på bakken,» sa Biden til CNNs Fareed Zakaria fredag. «Ukrainerne går tom for ammunisjon,» la han til.

– Vil ikke påvirke Russland

Russland kaller USAs beslutning om å sende klasevåpen desperat.

– Å pumpe Ukraina full med vestlige våpen vil ikke påvirke Russlands militære spesialoperasjon i Ukraina, sier ambassadør Anatolij Antonov til nyhetsbyrået Tass.

– Klasevåpen viser desperasjon og viser maktesløsheten til USA og dets satellittstater, fortsetter han.

– Washington har med sin beslutning skapt en risiko for sivilbefolkningen i Ukraina i mange år fremover, sier Antonov.

Forbudet forhandlet fram av Norge

Den internasjonale klasevåpenkonvensjonen forbyr all produksjon og bruk av slike våpen. Norge var det første landet som undertegnet konvensjonen, som trådte i kraft i 2010. Den er nå ratifisert av 111 land, men USA og Ukraina er ikke blant dem.

Ukraina ba tidligere i år alle vestlige allierte om å bidra med klasevåpen til bruk mot russiske styrker.

Fra norsk side ble ønsket møtt med hoderisting.

– Det er helt uaktuelt, og det vil jeg markere veldig tydelig. Vi tar avstand fra all bruk av klasevåpen, slo statsminister Jonas Gahr Støre fast den gangen.

Men nå som Biden har godkjent klasevåpen til Ukraina er det helt tyst fra Støre. Også andre politikere som vanligvis elsker enhver anledning til å komme i mediene har vært fullstendig tause.

Vi har for eksempel ikke klart å registrere noen form for protest fra Rødts fungerende leder Marie Sneve Martinussen.

Og nå er det gyldne øyeblikket over.

Ved å være tause da de kunne ha hatt en betydning har norske politikere vist hvor de står. Norske politikere godtar hva som helst når det gjelder krig i Ukraina. Om de protesterer i ettertid, er det bare desto mer pinlig. De hadde sitt gyldne øyeblikk, og nå er det over.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelOm den pågående krigen mot Syria
Neste artikkelNederland: Vekk med bøndene «for klimaet»