Store europeiske land motstandere av å sende klasevåpen til Ukraina

0

Storbritannia slutter seg til Spania, Tyskland og Frankrike i kritikken av USAs vedtak om å sende klasevåpen til Ukraina. Joe Biden viser statsminister Sunak en kald skulder i London: ingen felles pressekonferasnse.

Den britiske avisa The Sun skriver:

Bidens mellomlanding i Storbritannia kommer i forkant av et avgjørende to-dagers NATO-toppmøte i Vilnius, Litauen, på tirsdag, der ledere skal diskutere krigen i Ukraina og fremtiden til den militære alliansen mens flere nasjoner ønsker å bli med.

Men det kommer samtidig som kontroversen vokser over kunngjøringa fra Det hvite hus om at det vil sende klaseammunisjon til Kiev, til tross for at bruk av bombene er forbudt av 123 nasjoner over hele verden – inkludert Storbritannia.

Biden, som vil bli ledsaget på sin Europaturné av sin utenriksminister Antony Blinken, kalte det en «vanskelig avgjørelse», men hevdet at han måtte handle fordi «ukrainerne går tom for ammunisjon».

Sunak nektet imidlertid offentlig å støtte utspillet mens han snakket med journalister på lørdag, og påpekte at Storbritannia er «underskriver av en konvensjon som forbyr produksjon eller bruk av klaseammunisjon og fraråder bruken av dem».

Sunak og Biden forventes ikke å holde en felles pressekonferanse i Storbritannia.

Organisasjoner etterlyser tydeligere norsk kritikk av klasevåpen-donasjon

Norsk Folkehjelp og Røde Kors etterlyser kraftigere norsk reaksjon på at USA skal gi Ukraina klasevåpen, skriver VG.

– Vi har gjort vårt syn kjent blant de andre Nato-landene. Men hverken Ukraina eller USA er forpliktet av denne konvensjonen. Det er brukt veldig mye klasevåpen fra russisk side, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) til NRK.

Det siste har Anniken Huitfeldt ikke noe grunnlag for å si.

Pentagon har avvist påståtte bevis for russisk klaseammunisjonsangrep:

I en kommentar til videoer som skildrer påstått bruk av russisk klaseammunisjon, uttalte DOD-tjenestemenn (Forsvardepartementet, o.a.) under en pressekonferanse 1. mars 2022 at «vi har sett den samme videoen som du har, men vi har ikke vurdert at den er definitivt med hensyn til bruken av klaseammunisjon. Så vi er ikke i stand til å bekrefte bruken av klaseammunisjon på dette tidspunktet.» På lignende måte uttalte en tjenestemann fra DOD under pressekonferansen 3. mars 2022 at DOD fortsatt ikke var i stand til å bekrefte Russlands bruk av klaseammunisjon.

Og det blir ikke bedre av at Stoltenberg sier det samme som Huitfeldt:

«Russland bruker klasevåpen for å drive angrepskrig mot et annet land. Ukraina bruker klasevåpen for å beskytte seg mot en angriper».

Han har ikke dekning for det han heller, og siden vi må forutsette at han kjenner til Pentagons uttalelse, må dette kunne karakteriseres som en løgn eller en bevisst manipulasjon.

Dagsavisen skriver på lederplass:

Den norske regjeringen bør være enda krassere i ordbruken når Nato-toppene denne uka møtes. Jonas Gahr Støre må tydelig fordømme bruken av klasevåpen. Vi forventer klar tale om dette i Vilnius.

Igjen ser vi at Norge er blant de dårligste i klassen. Regjeringa klarer ikke en gang å være så tydelige som statsminister Sunak i London.

Vi har ikke klart å registrere noen form for protest fra Rødts fungerende leder Marie Sneve Martinussen. Vi har stilt henne direkte spørsmål på Facebook om hun vil protestere, men har ikke fått noe svar.

PS:

Rødt: – Regjeringa må kritisere all bruk av klasebomber

Forrige artikkelKlar konklusjon: «Pasientene døde av vaksinen»
Neste artikkelVestlige medier hvitvasker Azov-bataljonen