Tucker Carlson på Twitter – 160 millioner treff på 4 dager

0

Det kom som en bombe, ikke bare i det amerikanske TV-universet, men i store deler av den globale mediaverden da Tucker Carlson, nyhetsankeret med den mest sette bolken i USAs store nyhetskanaler fikk sparken på dagen av arbeidsgiver Fox News, eid av Rupert Murdoch. Nå sprenger han alle seerrekorder – på Twitter.

[Episode 1 og 2 tekstet på norsk nederst i saken]

Carlson har vært en annerledes stemme, har tatt opp emner og invitert gjester som andre program skyr. Han er blant annet den eneste som har invitert kritikere av radikal kjønnsteori i et klima der alle andre dører var stengt for denne type samtale. Han har gått mot den sedvanlige krigsretorikken, og har offentlig beklaget at han var for angrepet på Irak. Han har aldri omfavnet USAs Ukraina-egasjement.

Det har aldri blitt oppgitt noen grunn til hvorfor han ble tatt av luften uten forvarsel, spekulasjonene har vært mange.
Spekulasjonene raste også om hva han ville gjøre når han ikke lenger var en del av Fox News. Det varte ikke lenge før han dukket opp på Twitter i forrige uke. Han har publisert to monologer, hver på omlag 10 minutter. Seertallene er enestående.

Første episode har i skrivende stund over 113 millioner treff. Det betyr ikke automatisk at 113 millioner mennesker har sett hele eller deler av sendingen, men at så mange mennesker har fått den opp i sin “feed”, altså strømmen av saker de ser når de går inne på sin Twitterprofil.

Andre sending har i skrivende stund litt under halvparten. Det er likevel fabelaktige tall. Om så bare en brøkdel av de til sammen 160 millioner treffene har sett sendingen er det eksepsjonelt høyere seertall enn han hadde på Fox News, for ikke å snakke om de andre kanalene som CNN og MSNBC som har opplevd seerflukt de siste årene.
TV blir neppe det samme etter dette.
I sitt hjemmestudio, med billig utstyr, for alt vi vet kan det hele være et “one-man-show” – noe kritikerne forsøker å latterliggjøre – har altså Carlson sprengt alle rekorder hva gjelder nyhetssendinger i USA. Og nå kan ha si hva han vil.

Lys og lykt er funnet frem for å forsøke å “ta” ham på noe, og Fox News vil saksøke ham for brudd på kontrakten – til tross for at de kastet ham av lufta.
Grunnlovstillegg om ytringsfrihet står fremdeles sterkt i USA og innleggene til Carlson er i grunnen ikke annet enn ytringer fra en privatperson. Alle kan med små midler lage sin egen nyhetskanal, og de store mediene, det vi gjerne kaller hovedstrømsmedier taper tillit og terreng. Responsen har til nå vært mer sensur, mer ensretting. 

Carlson tar opp svært ømfintlige temaer i sine to sendinger og rekker på ti minutter å kommentere sprengningen av Nord Streamrørledningen og Nova Kakhovka-demningen, medias dyrking av Ukrainas president Zelensky, avsløringen om at Instragram driver formidling for pedofile nettverk, publisert i Wall Street Journal, rasistisk målretting av hvite mennesker i USA fra presidenten og ned, medias unnfallenhet i å dekke viktige saker og meget mer som er ubehagelig for en del maktpersoner. Han viser til at over en milliard offentlige dokumenter er hemmeligstemplet i USA.

Uansett hva man mener om Tucker Carlsons perspektiv er hans sendinger på Twitter en historisk brytning i en tid der svært mange opplever sensur. Foreløpig ser det ut til at Elon Musk, som fremstår som eier av Twitter står fast ved sin uttalelse om at Twitter skal være et åpent torg for ytringer. Musk har oppfordret andre profiler fra amerikanske kabel-kanaler til også å lage seg program på Twitter.

Selv om inntrykket er at Carlson sier «hva han vil» og hans sendinger er et friskt pust er det ingen grunn til å ta det som en selvfølge at han er fullstendig uhildet. Som med alt annet er det beste at hver og en bruker sin kritiske vurdering av alt som serveres over eteren.

Under vises de to første episodene, tekstet på norsk. Det kan være interessant å sammenligne innholdet med nyhetssendingene NRK og TV2 leverer.

Episode 1 – [tekstet på norsk] tar blant annet opp sprengningen av Nova Kakhovka-demningen:

YouTube player

Episode 2 – [tekstet på norsk] tar blant annet opp falne tabuer og hvilken rolle tabuer har i et samfunn

YouTube player
Forrige artikkelBønder og forsvar 
Neste artikkelKampanjen mot Freia – hykleri på høyt plan