Selv New York Times innrømmer nå at Ukraina har et naziproblem

0
Bakgrunnsbilde: fakkelmarsj til ære for nazikollaboratøren Stepan Bandera i Kiev. Innfelt: overskrift fra New York Times.

I en artikkel i New York Times 5. juni 2023 innrømmes det nå at Ukraina har et naziproblem, men pussig nok er det viktigste for The Gray Lady, som avisa også kalles, ikke at nazistene har stor innflytelse i Ukraina, men at nazisymbolene kan gi Putin vann på mølla.

Nazi Symbols on Ukraine’s Front Lines Highlight Thorny Issues of History

Soldatenes bruk av nazistiske emblemer risikerer å gi næring til russisk propaganda og spre bilder som Vesten har brukt et halvt århundre på å prøve å eliminere.

Videre skriver avisa:

Ukraina har jobbet i årevis gjennom lovgivning og militær omstrukturering for å inneholde en ytre høyreekstrem bevegelse hvis medlemmer stolt bærer symboler gjennomsyret av nazistenes historie og går inn for synspunkter som er fiendtlige til venstreorienterte, L.G.B.T.Q. bevegelser og etniske minoriteter. Men noen medlemmer av disse gruppene har kjempet mot Russland siden Kreml ulovlig annekterte en del av Krim-regionen i Ukraina i 2014 og er nå en del av den bredere militære strukturen. Noen blir sett på som nasjonale helter, selv om ytre høyre forblir marginalisert politisk.

Nå ja. Det er fortellingen til de naive og de som ikke har fulgt med.

Et faktum er at nasjonalforsamlinga i Kiev har vedtatt at Stepan Bandera og de andre folkemorderiske nazikollaboratørene er landets nasjonalhelter og at det er forbudt å kritisere dem.

Israels president fordømte ukrainsk nazisme i Kiev

Israels president Reuven Rivlin besøkte Kiev og holdt en tale til nasjonalforsamlinga Verkhovna Rada i anledning 75-årsdagen for jødemassakrene ved Babij Jar. Til ei forsamling full av tilhengere av fascisten Stepan Bandera og den ukrainske nazi-organisasjonen OUN sa han blant annet følgende:

Omkring 1,5 millioner jøder ble drept på territoriet til det moderne Ukraina under den annen verdenskrig, ved Babij Jar og mange andre steder. De ble skutt i skogene, nær grøfter og diker og så skuffet ned i massegraver. Mange av kollaboratørene som utførte disse forbrytelsene var ukrainere, inkludert OUN-militser, som utmerket seg spesielt ved å spotte jøder, drepe dem eller overlevere dem til tyskerne.

Dette kan ikke ha skapt begeistring i salen. Den samme nasjonalforsamlinga vedtok 9. april 2015 både å forby kommunismen og alle kommunistiske symboler og samtidig å gjøre kritikk av OUN, Stepan Bandera og andre ukrainske fascister ulovlig. I loven, som på engelsk bærer tittelen On Legal Status and to commemorate fighters for Ukraine’s independence in the twentieth century heter det:

Public denial of the legitimacy of the struggle for the independence of Ukraine in the twentieth century recognized insult to the memory of fighters for independence of Ukraine in the XX century constitutes disparagement of the Ukrainian people and is illegal.

Den israelske presidenten forbrøt seg altså mot ukrainsk lov ved å nevne sannheten om de ukrainske nazistenes forbrytelser. Fascisten Oleh Lyaskho, som var leder av parlamentsgruppa til Det radikale partiet, svarte da også på Facebook med å kreve en unnskyldning fra Rivlin.

Tilbake til New York Times som skriver:

Ikonografien til disse gruppene, inkludert en lapp med hodeskalle som ble båret av konsentrasjonsleirvakter (Totenkopf, o.a.) og et symbol kjent som Black Sun, vises nå med en viss regelmessighet på uniformene til soldater som kjemper i frontlinjen, inkludert soldater som sier bildene. symboliserer ukrainsk suverenitet og stolthet, og ikke nazisme.

Disse folkene vet utmerket godt hva de gjør. Naziikonografien er valgt med omhu og uttrtykker ideologien til Azov, Aidar og de andre gruppene som utgjør kaderen i de ukrainske væpnede styrkene.

Azov har brukt disse symbolene i alle fall siden 2014:

Azov-bataljonen bruker klassiske nazisymboler. I midten «svart sol».

Tilbake til NYT:

På kort sikt truer det med å forsterke Mr. Putins propaganda og helle bensin på bålet til hans falske påstander om at Ukraina må «avnasifiseres» – en posisjon som ignorerer det faktum at Ukrainas president, Volodymyr Zelensky, er jødisk. Mer generelt risikerer Ukrainas ambivalens rundt disse symbolene, og noen ganger til og med aksepten av dem, å gi nytt, mainstream liv til ikoner som Vesten har brukt mer enn et halvt århundre på å prøve å eliminere.

Det å være jødisk hindrer dessverre ikke folk fra å begå forbrytelser eller fra å støtte nazister, slik Ukraina er et godt eksempel på. Oligarken Ihor Kolomoysky er en ledende talsmann for et av de jødiske samfunnene i Ukraina. det har ikke forhindret at han har vært hovedsponsor for grupper som Azov og Aidar og har brukt dem som sine militser.

Les: Hvordan en ukrainsk milliardær finansierte Hunter Biden, president Zelenskij og nynazistenes Azov-bataljon

Igor Kolomoysky har vært en toppfinansierer av Azov-bataljonen  siden den ble dannet i 2014. Han har også  finansiert  private militser som Dnipro- og Aidar-bataljonene og har personlig  utplassert  dem for å beskytte sine økonomiske interesser.

Aljazeera :

Hvem finansierte Azov før de ble en del av Ukrainas væpnede styrker? Enheten fikk støtte fra Ukrainas innenriksminister i 2014, da regjeringa hadde erkjent at deres eget militær var for svakt til å bekjempe de pro-russiske separatistene og stolte på paramilitære frivillige styrker.

Disse styrkene ble privat finansiert av oligarker – den mest kjente var Igor Kolomoisky, en energimagnatmilliardær og daværende guvernør i Dnipropetrovska-regionen.

Newsweek :

Grupper av høyreorienterte ukrainske nasjonalister begår krigsforbrytelser i de opprørskontrollerte områdene i Øst-Ukraina, ifølge en rapport fra Amnesty International, ettersom bevis dukket opp i lokale medier på at frivillige militser halshugger ofrene sine.

Væpnede frivillige som omtaler seg selv som Aidar-bataljonen «har vært involvert i omfattende overgrep, inkludert bortføringer, ulovlig internering, mishandling, tyveri, utpressing og mulige henrettelser», sa Amnesty …

Aidar-bataljonen er offentlig støttet av den ukrainske oligarken Ihor Kolomoyskyi, som også angivelig finansierer Azov, Donbas, Dnepr 1, Dnepr 2 frivillige bataljoner, som opererer under ordre fra Kiev.

Reuters :

Noen av Ukrainas private bataljoner har sverte landets internasjonale rykte med sine ekstremistiske synspunkter. Azov-bataljonen, delvis finansiert av Taruta og Kolomoisky, bruker nazistenes Wolfsangel-symbol som sin logo, og mange av medlemmene går åpent inn for nynazistiske, antisemittiske synspunkter. Bataljonsmedlemmene har snakket om å «bringe krigen til Kiev» og sa at Ukraina trenger «en sterk diktator for å komme til makten som kan utgyte mye blod, men forene nasjonen i prosessen».

Les resten av artikkelen her.

Tilbake til NYT:

«Det som bekymrer meg, i ukrainsk kontekst, er at folk i Ukraina som er i lederstillinger, enten ikke gjør det eller så er de ikke villige til å anerkjenne og forstå hvordan disse symbolene blir sett på utenfor Ukraina,» sa Michael Colborne. en forsker ved etterforskningsgruppen Bellingcat som studerer den internasjonale ytre høyresiden. «Jeg tror ukrainere i økende grad må innse at disse bildene undergraver støtten til landet.»

Det er fascinerende at ei avis som påberoper seg sin redaksjonelle integritet fortsatt kan bruke Bellingcat som kilde:

Bellingcat funded by US and UK intelligence contractors that aided extremists in Syria

Bortsett fra det er det også verdt å legge merke til at det som bekymrer NYT og Bellingcat ikke er den åpenbare og veldokumenterte nazismen i Ukraina, men at det at den kommer til syne kan bli et argument for Putin.

Litt mer graving fra NYT så ville de ha funnet ut at også den ukrainske hærsjefen hyller Bandera:

Hærsjefen i Ukraina med selfie med nazikollaboratøren Stepan Bandera.

Her hjemme noterer vi oss at de smågruppene som liker å lage slåsskamper med ubetydelige grupper som SIAN under paroler som «ingen nazister i våre gater» heller ikke har reagert på den hitleristiske nazismen i Ukraina, men tvert om later til å befinne seg vel med å støtte det mest nazifiserte regimet Europa har sett siden 1945.

Les også det jødiske tidsskriftet Forward: Om nazimonumenter i Ukraina

Forrige artikkelHvorfor land må forlate Verdens helseorganisasjon
Neste artikkelBelgia spør Ukraina om belgiske rifler ble brukt i angrep på Russland