«Hallo, Zelenskyj?»

0
Illustrasjon: Shutterstock

Vi har lenge visst hvor Norges mest berømte utenriksminister fikk sine instrukser fra. Stoltenberg senior var jo ærlig nok til å innrømme det: «Når vi lurte på en sak, så ringte vi bare til Walter Mondale og fikk rede på hva vi skulle mene.»

Av George Chabert.

Hva med Aftenpostens journalister? Har de en direkte linje til Zelenskyj? En dag leser vi: «Russland har betalt Taliban for å fange eller drepe vestlige soldater i Afghanistan.» Selvsagt, Aftenposten hadde ingen belegg for å skrive dette, som fort forsvant fra «nyhetene».[1] 

En annen dag får vi servert til frokost av Aftenposten at «Russisk statsfjernsyn sender oppfordringer om å drukne og brenne ukrainske barn.» Dette var selvsagt et grovt løgn.[2]

I dag, 2. juni, får vi atter en løgn. Denne gangen var det en sløv løgn. Tanken er sikkert at om man daglig på de største mediene som NRK, Aftenposten, Dagbladet og lignende tegner et utelukkende negativt bilde av Russland vil det norske folk blindt følge myndighetenes krigssti.

I en liten notis, «Russland blokkerer korneksporten», skriver Aftenposten dette: «Ukrainske myndigheter meldte torsdag at den FN-støttede kornavtalen med Russland inntil videre er stilt i bero. Eksporten via Svartehavet skal ifølge Ukraina ha stanset opp fordi Russland ikke lenger registrerer skip med kurs for ukrainske havner.» Den siste setningen i notisen skal understreke hvor kynisk og ondsinnet Russland er: «Det er ikke gitt kommentarer til dette avbruddet fra russisk side.» 

I går, 1. juni, sa FN-talsmann Stephane Dujarric til journalister at Russland har varslet om at de vil begrense passasjen av kornskip inntil Ukraina gjenåpner ammoniakkledningen Togliatti-Odessa. For å løse problemet sa FN-talsmann at det skulle jobbes for gjenopptakelse av eksport av russisk gjødsel, «inkludert ammoniakk, og gjenopptakelse av ammoniakkledningen Togliatti-Odessa». 

Men Aftenposten visste ikke det. Aftenposten er jo ikke en avis.

[1] Se min artikkel «Aftenposten er ikke en avis». Morgenbladet takket nei til den, da i bransjen kritiserer man ikke sine kolleger: «Hei George. Fin tekst, dette, men vi må likevel si nei til den, da det er en ren kritikk av Aftenposten. Foreslår at du sender den til Aftenposten.» Aftenposten publiserte en sterkt forkortet versjon av artikkelen.  Den opprinnelige versjon kom i steigan.no.

[2] Denne gangen tok ikke Aftenposten min artikkel «Journalistikk à la Aftenposten». Den kan leses i steigan.no og Tronderrod.no.

Forrige artikkelFeilslått strategi
Neste artikkelNewsweek: – BRICs setter fart på USAs nedgang