Newsweek: – BRICs setter fart på USAs nedgang

0

Noen ganger skjer det mer på noen uker enn det tidligere gjorde på flere tiår. I 2023 har vi kunnet melde flere ganger i uka om hvordan Det globale sør tar det ene initiativet etter det andre for å rive seg løs fra dollarhegemoniet. Et sentralt element i dette er BRICS som i år virkelig har økt sin innflytelse og trekker til seg stadig flere medlemmer og land som er interesserte i å bli det.

Dette har nå også gått opp for magasinet Newsweek.

En kronikk i magasinet 1. juni 2023 har tittelen: China and Russia’s Growing BRICS Bloc Speeds Decline of U.S. Influence.

Og det skal de ha, de har klart å fange opp noe av det som skjer.

Mens USA sliter med å opprettholde innflytelse over store deler av det globale sør, mottar den ekspanderende BRICS-blokken ledet av Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika flere søknader enn noen gang før, noe som signaliserer et økende skifte i den internasjonale økonomiske orden.

Toppdiplomatene fra de fem kjernenasjonene i BRICS startet sitt siste høynivåmøte torsdag i Cape Town, Sør-Afrika, en opptakt til det 15. årlige ledertoppmøtet som er planlagt å finne sted i Durban, på landets østkyst, i august. Den var lenge avskrevet av vestlige analytikere som bare et multilateralt bekvemmelighetsekteskap, men årets årets BRICS-samlinger fungerer som en mulighet til å diskutere hvor langt gruppen har kommet og hvor dens fremtid ligger midt i økende krav om å utfordre det vestligledede globale finanssystemet og den amerikanske dollaren.

Newsweek intervjuer Anil Sooklal, en veteran diplomat som fungerer som Sør-Afrikas store ambassadør til BRICS, og han understreker at BRICS ikke er noen allianse rettet mot noen som helst.

«Vi ønsker å samarbeide med alle våre globale partnere både i det globale nord og sør for å ta tak i noen av utfordringene vi står overfor,» sa Sooklal til Newsweek, «med hensyn til å reformere den globale styringsarkitekturen, for å gjøre den mer inkluderende, mer rettferdig og mer rettferdig og rettferdig, noe mange av oss fortsetter å føle at det ikke er.»

«Jeg tror attraktiviteten til BRICS er at den artikulerer utfordringene som land fra det globale sør fortsetter å møte i en svært ulik verden,» la han til, «en verden som har endret seg enormt i løpet av de siste nesten 80 årene siden grunnleggelsen av FN-systemet.»

Denne attraktiviteten ble demonstrert for et år siden da rundt 19 verdensledere deltok på «BRICS+»-toppmøtet arrangert av Kina i juni 2022. Algerie, Argentina, Iran og Saudi-Arabia er blant landene som er kjent for å ha offisielt søkt om medlemskap, med mange flere, inkludert Egypt, Indonesia, Mexico, Tyrkia og De forente arabiske emirater, og snakker åpent om planer eller tanker om å gjøre det.

Per i dag sa Sooklal at mer enn 20 land fra alle verdenshjørner enten har søkt om eller uttrykt interesse for å bli med i BRICS.

Joseph W. Sullivan, en seniorrådgiver i Lindsey Group og en tidligere spesialrådgiver og stabsøkonom ved Det hvite hus Council of Economic Advisers, så også på amerikansk politikk, inkludert bruk av sanksjoner, som en faktor som driver å motarbeide denne bevegelsen.

«Interessen for avdollarisering blant BRICS ville bli vekket til en viss grad uansett,» sa Sullivan til Newsweek. «Men Washingtons avhengighet av sanksjoner har absolutt økt deres interesse for det. USAs politikk overfor BRICS er usammenhengende. Men det er fordi de ennå ikke har formulert en sammenhengende politikk overfor det globale sør som er mer enn bare «Hei, ikke lek med Kina.»»

Og Sullivan argumenterte for at utvidelsen av BRICS bare ville øke sjansene for at forsøkene på avdollarisering vil krones med suksess.

Kommentar:

BRIC var i sin tid bare et akronym som ble skapt av Goldman Sachs-økonomen Jim O’Neill. Så meldte Sør-Afrika seg på i 2010 og vi fikk BRICS. Så begynte landene å definere seg som et multilateralt samarbeid. Det første toppmøtet med fem land ble holdt i 2010. Men først de siste tre-fire årene har det kommet fart på BRICS for alvor. USAs sanksjoner mot Russland og Kina har spilt en sentral rolle her. Per 1. juni 2023 er det minst 19 land som er interesserte i å bli medlem og før det neste toppmøtet kan lista ha blitt lengre.

BRICS har nå sin egen utviklingsbank: New Development Bank (NDB). Den kan oppfattes som et alternativ til Verdensbanken. De har sin egen BRICS Contingent Reserve Arrangement (CRA) som kan oppfattes som et alternativ til IMF. De har sitt eget betalingssystem: BRICS payment system. Det er et alternativ til det USA-dominerte bankutvekslingssystemet SWIFT. Og det arbeides med en potensielt egen valuta.

Krigen i Ukraina har på mange måter blitt en katalysator for denne utviklinga. Det er første gang en stormakt som Russland har gått til krig mot det globale vest, og Det globale sør ser det som et uttrykk for at Vestens og USAs hegemoni faller sammen. Ikke det at de støtter Russlands krig, men de tar heller ikke avstand fra den. De ser at den åpner muligheten til å slite seg fri fra USAs kontroll, og USA er for opptatt i Ukraina til å hindre det.

Fortsatt tviholder vestlige forståsegpåere på at dollarhegemoniet er usårbart og vil overleve. Det de ikke tar inn over seg er at kampen for avdollarisering skjer på et tidspunkt da USA har tapt posisjonen som verdens ledende industrinasjon, som verdens ledende handelsnasjon og – målt etter kjøpekraft – også rollen som verdens største økonomi. I tillegg har Kina utviklet en global strategi for samhandel, silkeveibeltet BRI, og dette integreres nå med Russlands eurasiske strategier, med Iran, med Saudi-Arabia, med Latin-Amerika og Afrika.

Og det er da det blir en uimotståelig kraft.

Vi har flere ganger kommet tilbake til et sitat fra Ernest Hemingway i «Og sola går sin gang»: «Hvordan gikk du konkurs?» «– På to måter. Gradvis, og så plutselig.»

Gradvis og så plutselig er en god beskrivelse på det som skjer med USAs hegemoni akkurat nå. Dette er historiske tider.

Dette betyr ikke at BRICS er noe antikapitalistisk alternativ eller at ikke nissen vil flytte med på lasset, nissen her definert som multinasjonal finanskapital. Men det betyr at det vestlige hegemoniet som har vart i 500 år nærmer seg slutten. Man tar seg i å synes litt synd på den nordeuropeiske «venstresida» som har drømt om at noe slikt skulle skje i to generasjoner, og når det skjer, velger de å surre seg til masta på USAs og NATOs synkende skip. Snakk om timing!

Les mer på steigan.no om BRICS

Les mer om avdollarisering

Forrige artikkel«Hallo, Zelenskyj?»
Neste artikkel«Sosialisme med kinesiske kjennetegn»