BRICs-banken vil tilby flere lån i lokal valuta

0
Dilma Rousseff er president i New Development Bank.

Den Shanghai-baserte New Development Bank søker å finansiere flere infrastrukturprosjekter i lokal valuta for å unngå valutasvingninger. Banken som er grunnlagt av BRICS-land har som mål å tilby 30 prosent av sine lån i lokal valuta, opp fra 22 prosent i dag. Det er South China Morning Post som melder dette.

Den nye utviklingsbanken (NDB), som finansierer utvikling av infrastruktur i fremvoksende økonomier, ønsker å finansiere flere prosjekter i lokal valuta for å unngå svingninger i valutakurser.

Dilma Rousseff, som er bankens president sa på bankens årsmøte 30. juni at den ser for seg at 30 prosent av lånene tilbys i lokal valuta, opp fra 22 prosent i dag. Banken bruker for tida amerikanske dollar for det meste av finansieringen.

Anil Kishora, visepresident og risikosjef, fortalte senere journalister på en mediebriefing at målet ville bli oppnådd innen fem år.

«Vi må skape et diversifisert globalt valutasystem,» sa Rousseff under sin orientering. «I framtida er det usannsynlig at én enkelt valuta kan dominere verdens valutasystem. Vi vil se flere lokale valutaer bli brukt i internasjonal handel.»

Til dags dato har den multilaterale banken, grunnlagt i 2015 av Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika, kjent som BRICS-landene, gitt lån verdt 33 milliarder dollar til mer enn 96 prosjekter i sine fem grunnleggerland, ifølge nettsiden sin.

Kinas visepremier Ding Xuexiang sa på årsmøtet at Beijing er «fast bestemt i sin beslutning om å utvikle NDB til en åpen multilateral bank, sammen med andre interessenter».

«NDB er utformet for å tjene de fremvoksende økonomiene bedre ved å finansiere mer infrastrukturbygging og bærekraftige prosjekter,» sa han.

NDB har akseptert tre nye medlemmer de siste årene: Bangladesh, De forente arabiske emirater og Egypt.

Talen til president Dilma Rousseff finnes her: Address by NDB President, Dilma Rousseff at Opening of the Plenary Session of the 8th Annual Meeting of the NDB.

Som et ledd i sin vending vekk fra dollar utstedte NDB 29. mai obligasjoner til 8,5 milliarder yuan i China Interbank Bond Market.

Man skal ikke la seg forlede av at tallene ennå er beskjedne. Det legges nå en global infrastruktur som vil bli et fullverdig alternativ til Verdensbanken og IMF, og som er klar til å dekke behovene når Latin-Amerika, Afrika og Asia ber om alternativer til dollarmarkedet.

Les: Kenya gjenoppliver den afrikanske planen om å droppe dollar

NDB er en del av det globale opprøret mot Bretton Woods-systemet.

Bruken av yuan gikk forbi dollar i Kinas utenrikstransaksjoner i mars i år, skriver Bloomberg IntelligenceOg Kina er verdens største handelsnasjon.

USAs finansminister Janet Yellen innrømmer i et intervju med CNN at når USA bruker dollaren som våpen gjennom å sanksjonere land, så har det sine konsekvenser:

«Det er en risiko når vi bruker økonomiske sanksjoner som er knyttet til dollarens rolle at den over tid kan undergrave dollarens hegemoni.»

«Det er et veldig effektivt verktøy. Selvfølgelig skaper det et ønske fra Kinas, Russlands, Irans side om å finne et alternativ.»

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEn trist dag for homofile, transseksuelle og for alle
Neste artikkelXi: – Kina står overfor mer komplekse og vanskelige nasjonale sikkerhetsproblemer