Kenya gjenoppliver den afrikanske planen om å droppe dollar

0
Bitcoin Cryptocurrency Coins virtual money and Kenya Shilling currency banknotes close up image. Africa Bitcoin Kenya Money

President William Ruto i Kenya har bedt afrikanske ledere om å ta de første skritt i retning av å droppe den amerikanske dollaren og legge opp til et pan-afrikansk betalingssystem for å lette handelen på kontinentet.

Dette skriver BusinessDailyAfrica.

Dr. Ruto har oppfordret sine kolleger i Afrika til å mobilisere sentral- og forretningsbanker til å bli med i Pan-African Payments and Settlement System (PAPSS) som ble lansert i januar 2022.

Systemet for intra-afrikansk handel ble utviklet av African Export-Import Bank (Afreximbank) og African Continental Free Trade Area (AfCFTA) sekretariat. Initiativet ble støttet av Den afrikanske union og afrikanske sentralbanker.

«Vi sliter alle med å betale for varer og tjenester fra ett land til et annet på grunn av forskjeller i valuta. Og midt i alt dette er vi alle underkastet et dollarmiljø,» sa Dr Ruto til et forum av embetsmenn og den private sektoren som deltok på et forum om AfCFTA i Nairobi mandag.

«Det har vært en mekanisme der alle våre handelsfolk kan handle i lokal valuta, og vi overlater til Afreximbank å gjøre opp alle betalingene. Vi trenger ikke å lete etter dollar; våre forretningsmenn vil konsentrere seg om å flytte varer og tjenester, og overlate den vanskelige oppgaven med valutaer til Afreximbank.»

Afrikanske forretningsfolk og deres lokale banker bruker korrespondentbanker, vanligvis i USA og Europa, for å gjennomføre betalinger mellom to afrikanske valutaer hovedsakelig i dollar, og noen ganger euro.

Det tar omtrent tre til fem dager før betalingen kommer til mottakerens bank med gebyrer på hvert trinn.

Importører og produsenter har siden i fjor klaget over et gapende misforhold i etterspørsel og tilbud av amerikanske dollar, noe som har fått dem til å kjøpe den i partier og nivåer langt over den offisielle kursen.

Kenya Association of Manufacturers, for eksempel, sa i fjor at dollarkrisen anstrengte forholdet til leverandører på et tidspunkt konkurransen om råvarer var intensivert på grunn av økende etterspørsel midt i langvarige problemer med forsyningskjedene.

Kenyas valuta har vært under vedvarende press fra amerikanske dollar på grunn av høyere etterspørsel enn tilbud i et miljø med høy inflasjon som har sett investorer flyttet sine eiendeler til trygg havn.

Dette har ført til at den kenyanske valutaen har mistet omtrent 12,1 prosent av verdien siden begynnelsen av året.

Det har igjen presset prisene på viktige råvarer som drivstoff og råvarer til fabrikker i en nettoimportøkonomi.

«Jeg foreslår at vi skaper en mekanisme der vi kan gjøre opp alle våre betalinger, enten det er mellom våre land eller eksternt ved å bruke våre [lokale] valutaer. Og vi har en mekanisme som den som er satt opp av Afreximbank, slik at vi ikke trenger å være gisler for noen valuta, sa Kenyas leder.

I Gaddafis fotspor

Ved å lansere et afrikansk betalingssystem utenom dollaren går Kenyas president i Gaddafis fotspor. Gaddafi ville skape en afrikansk gulldinar som betalingsmiddel for hele kontinentet. Det var en av årsakene til krigen mot Libya og til at Gaddafi sjøl ble lynsjet av våre allierte jihadister.

Nyttårsaften 2015 friga US State Department over 3000 eposter fra Hillary Clintons arkiv. De inneholder bokstavelig talt eksplosivt materiale.

2. april 2011 fikk Hillary Clinton en uhyre interessant epost fra Blumenthal. Der forteller han om et av Frankrikes viktigste motiver for å gå til krig mot Gaddafi. Det handler om at Libya hadde 143 tonn gull og en tilsvarende mengde sølv. Disse metallene hadde Gaddafi tenkt å bruke for å etablere en afrikansk valuta, gull-dinaren, som skulle være uavhengig av euro og dollar. Eposten sier:

This gold was accumulated prior to the current rebellion and was intended to be used to establish a pan-African currency based on the Libyan golden Dinar. This plan was designed to provide the Francophone African Countries with an alternative to the French franc (CFA).
(Source Comment: According to knowledgeable individuals this quantity of gold and silver is valued at more than $7 billion. French intelligence officers discovered this plan shortly after the current rebellion began, and this was one of the factors that influenced President Nicolas Sarkozy’s decision to commit France to the attack on Libya.) According to these individuals Sarkozy’s plans are driven by the following issues:
a. A desire to gain a greater share of Libya oil production,
b. Increase French influence in North Africa
c. Improve his intemai political situation in France,
d. Provide the French military with an opportunity to reassert its position in the world,
e. Address the concern of his advisors over Qaddafi’s long term plans to supplant France as the dominant power in Francophone Africa)

Her får utenriksminister Clinton vite i klartekst at Frankrikes motiv for å gå inn i krigen mot Gaddafi var 100% rein ny-kolonialisme. Man ville ha olje, man ville styrke Frankrikes makt i Afrika og Sarkozys posisjon hjemme – og man ville altså hindre Gaddafi i å etablere en afrikansk valuta basert på gull-dinaren.

Fellesvalutaen afro?

Det har vært diskutert en stund i Afrika å innføre en felles valuta kalt afro til erstatning for euro og dollar. Kanskje tida er inne for å gjøre det?

Forrige artikkelNorske politikere behandler krona som søppel – og verden tar signalet
Neste artikkelLong covid for rettsstaten