Xi: – Kina står overfor mer komplekse og vanskelige nasjonale sikkerhetsproblemer

0
Xi Jinping

Kina står overfor mer komplekse og vanskelige nasjonale sikkerhetsproblemer, advarte president Xi Jinping 30. mai 2023, i kommentarer sa analytikere at dette viste at landet ikke hadde noen «illusjoner» om mulige skadevirkninger av rivaliseringen med USA og hadde lite håp om en varig forbedring i forbindelsene.

Uttalelsene fra Xi kom mens han ledet et møte i den nasjonale sikkerhetskommisjonen, hans første siden han sikret en tredje periode som leder av Kinas regjerende kommunistparti på partiets 20. kongress i oktober. Xi leder både kommisjonen og det kinesiske militæret.

Han sa at landets sikkerhetsapparat måtte være «svært klar over» de kompliserte og utfordrende omstendighetene som står overfor nasjonal sikkerhet, og forstå de viktige problemer som følger av dem, ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

De nasjonale sikkerhetsspørsmålene som Kina står overfor er «betraktelig mer komplekse og mye vanskeligere» å håndtere, sa Xi da han oppfordret tjenestemenn til å være klare til å håndtere «de verst mulige tilfellene og mest ekstreme scenarier», slik at de kunne tåle «høy vind og bølger og til og med farlige stormer».

Kinas ledelse har åpenbart ingen illusjoner om USAs og Vestens intensjoner. President Xi er fullstendig klar over at USA forbereder seg på krig mot Kina, og sørger for at landet forbereder seg deretter.

Kina og USA er midt oppe i en knallhard kamp om teknologi og sikkerhet. USA har innført sanksjoner mot Kinas teknologiselskaper og Kina har svart på sin måte.

Kina forbød nylig sine sentrale infrastrukturoperatører å kjøpe produkter laget av den amerikanske mikrochipprodusenten Micron Technology, med henvisning til «relativt alvorlige» cybersikkerhetsrisikoer.

Xinhuas referat fra tirsdagens møte sa at Kina trenger å framskynde moderniseringen av det nasjonale sikkerhetssystemet og kapasitetene, for å sikre at de var praktiske og effektive. Landets sikkerhetsapparat ble oppfordret til å forbedre tilsynet med internettdata og kunstig intelligens, ifølge transkripsjonen fra møtet.

USA har forsøkt å strupe Kinas teknologiske utvikling gjennom å forby eksport av avansert halvlederteknologi til Kina. Resultatet er som man kunne forvente. Kina dobler innsatsen for å bli sjølberget på denne sektoren også. Kinas databrikkeproduksjon gikk opp med 3,8% i april og importen fra Sør-Korea og Taiwan falt markant. Kinas import av integrerte kretser falt med 21% de første fire månedene av 2023.

Sanksjonene har tvunget kineserne til å utvikle egne alternativer, noe de antakelig ville ha gjort uansett. Men nå skjer det fortere på grunn av sanksjonene. Det er MicrosoftNews som skriver dette.

«AI-selskapene vi snakker med later til å se på handikappet som relativt lite og håndterbart,» sa Charlie Chai, en Shanghai-basert analytiker hos 86Research.

Samtidig gjør Kina store framskritt med utviklinga av nye og avansert chip-typer. Mass production of photonic chips in China is imminent.

Se også: Xiconomics in Practice: Xi leads China in boosting tech self-reliance, fostering new growth drivers amid fierce global competition.

Som en kinesisk tenker en gang sa: USA er som en kjempe som løfter en stor stein bare for å slippe den på sine egne føtter!

Forrige artikkelBRICs-banken vil tilby flere lån i lokal valuta
Neste artikkelNorge har for lav sjølforsyning av mat