Kulturstøtte til Vanguard og BlackRock

0
Foto: Shutterstock / Steve Sanchez Photos

Solbergregjeringas lockdownpolitikk har langt på vei smadret utelivet og det frie kulturlivet. Men for å sette plaster på åpne sår har regjeringa lovt å gi kompensasjon for å dekke tapene. Men så viser det seg at det jo ikke er de små, de kreative og de lokale kulturstedene som får støtte. Solberg & co skyfler titalls millioner over til de aller rikeste. Festivalen Tons of Rock får et rekordstort overskudd for 2020 ved hjelp av statlig koronastøtte.

Kulturrådet betalte ut mer enn 120 millioner kroner i kompensasjonsmidler til store festivalaktører som måtte avlyse i 2020. Tons of Rock får mest med 36,1 millioner kroner, etterfulgt av Palmesus med 27,1 millioner kroner og Live Nation Norway, som har fått 24,7 millioner som arrangør.

Den tildelte støtten gjør at festivalen går med et overskudd på 33,8 millioner kroner – noe den hadde budsjettert med. Det er likevel ti ganger så mye som resultatet på 3,3 millioner kroner i 2019. Det er også det beste resultatet noensinne for rockefestivalen.

Morten Valestrand, finansdirektør i Live Nation og kontaktperson for Tons of Rock, forteller til Klassekampen at festivalen kunne vise til et stort billettsalg før nedstengingen i mars i fjor – mer enn de det gjorde totalt i 2019. Live Nation er hovedeier av Tons of Rock, så de har både første- og tredjeplass på lista.

Og som om ikke det var nok: Det er avslørt at etter at kompensasjonsordninga ble kjent har de store konsertarrangørene i stillhet flyttet sine avlyste konserter fra små spillesteder til store, for da blir de bokførte tapene deres større og de offentlige overføringene deretter. Alt går i Solberg-staten, bare du har penger nok.

Les: Den som har skal få: Fem selskaper deler nesten halvparten av koronastøtten

Hvem eier Live Nation?

Live Nation Entertainment, Inc er et globalt amerikanske underholdningsselskap som oppsto gjennom fusjonen av Live Nation og Ticketmaster i 2010. Største eier i selskapet er Liberty Media som har BlackRock og Vanguard blant sine tre største eiere. Live Nation Entertainment omsetter for 11,5 milliarder dollar årlig og blant de største eierne finner vi – du gjettet riktig – Vanguard, BlackRock og State Street.

Så klasseinnholdet i regjeringa Solbergs lockdownpolitikk er krystallklar: smadre det lokale utelivet, smadre den kreative kulturbransjen og øse titall millioner i kompensasjon over til de rikeste finansinstitusjonene i verden og deres norske partnere. Det er på tide at noen våkner, er det ikke?

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.