LO-forbund advarer mot Freia-boikott

0
Innfelt: Gøran Nyberg, NNN tillitsvalgt på Freia

Freia-boikotten vil først og fremst gå ut over norske arbeidsplasser, advarer Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN).

De ansatte på Freia, mange av dem medlemmer i NNN, er nå bekymret for arbeidsplassene sine, skriver NNN på sine nettsider.

Videre heter det fra Anne Berit Aker Hansen, som er leder i forbundet:

Freia er en norsk merkevare. Sjokoladen som produseres på Rodeløkka i Oslo selges i Norge.

Det er ingen Freia-produkter som eksporteres til Russland eller som produseres i Russland. Dersom denne boikotten blir omfattende, vil det først og fremst gå utover arbeidsplasser på Freia i Norge.

NNN fordømmer angrepskrigen mot Ukraina på det sterkeste og støtter de internasjonale sanksjonene mot Russland.

Vi forventer selvsagt at alle selskaper følger disse reglene.

Men det er problematisk for oss å støtte en boikott som først og fremst vil ramme norske arbeidstakere, som ikke kan klandres for at den internasjonale eieren også har virksomhet i Russland.

Etter hvert som denne saken har utviklet seg i media, har vi blitt klar over at det er mange selskaper, i mange ulike sektorer, som fortsatt har aktivitet i Russland. Da blir det enda mer urimelig å plukke ut et selskap i Norge.

Verken Norgesgruppen eller Rema 1000 «vil boikotte Freia nå»

Norgesgruppen, Rema 1000 og Oda stiller seg ikke bak en boikott av Freia. Det gjør ikke taxfree-giganten Travel Retail Norway heller. Samtidig ber Coop myndighetene om avklaring, skriver E24.

– Vi har gjort nøye vurderinger om vår rolle i dette. Vi ser nå at det for oss er viktig å forholde seg til EUs gjeldende sanksjonsliste. På bakgrunn av det er det ikke aktuelt på nåværende tidspunkt å boikotte Freia, sier Kine Søyland, kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, til E24.

De siste dagene har en lang rekke selskaper og aktører gått inn for en boikott av Freia-produkter.

Blant disse finner man blant annet SAS, Norwegian, Hurtigruten og Elkjøp – som alle skal fjerne Freia fra sine utsalg.

Mandag har Norgesgruppen, som eier butikkjeder som Kiwi, Meny og Joker, foreløpig konkludert i saken. Det har også Reitan Retail, Oda og Coop.

– På nåværende tidspunkt er det ikke riktig eller aktuelt å boikotte. Vi vil følge saken tett videre, sier Søyland.

Kommunikasjonssjef Øyvind Breivik i Reitan Retail, som blant annet eier Rema 1000, Narvesen og YX, forteller at kjeden ikke kommer til å boikotte Mondelez eller Freia.

– Hverken Freia eller Mondelez er på Norges eller EUs sanksjonsliste. Vi kommer derfor ikke til å boikotte Freia eller Mondelez nå, sier han til E24.

Kampanjen mot Freia – hykleri på høyt plan

Twitter skriver Mina Gerhardsen, generalsekretær i Nasjonalforening for folkehelsen:

Sjokoladekjøp som bidrar til russisk krigskasse frister lite. Bra @SAS, SJ Norge og Classic Norway Hotels tar side og slutter å selge Freia sine produkter. Dagligvarebransjen bør vel også følge etter? Ellers må vi som forbrukere ta det ansvaret selv!

Norske godhetsposører har en strålende dag og Kiev har fått demonstrert at bare de blåser i fløyta så hopper man i Oslo.

Ulogisk og meningsløs kampanje

Freia er en liten produksjonsbedrift i Oslo med et par hundre ansatte. Freia har ingen virksomhet i Russland. Det er det eierselskapet Mondelez som har. Oljefondet er en av de store eierne i Mondelez med 9,4 milliarder i aksjer og over 1% av det totale eierskapet.

De største eierne i Mondelez er Vanguard, Blackrock og State Street.

Disse selskapene eier omtrent det som er av merkevarer i USA.

State Street er dessuten største utenlandske eier i Schibsted som eier VG, og utgjør ei gruppe Wall Street selskaper som har rundt 48% av aksjene i Schibsted.

Norgesgruppen eier SPAR-kjeden som har 530 utsalgssteder i Russland, så det hadde vært mer enn sterkt om de hadde gått inn for boikott av Freia, slik de vurderte en stund.

Hva mener «venstresida»?

Folk som Mímir Kristjánsson, Bjørnar Moxnes og Boye Ullmann i Rødt pleier ikke å være seine med å komme med offentlige uttalelser, men vi har lett med lys og lykte og ikke klart å finne ut om de støtter de fagorganiserte på Freia eller ei. Er det noen som kan hjelpe oss?

Forrige artikkelNATO starter de største flyøvelsene noensinne
Neste artikkel10 prosent av USAs covid-støtte på $4,2 billioner gikk tapt på grunn av svindel