USA i samtaler om etablering av militærbaser i Finland

0
US Air Force F-15 Eagle fighter jet

En finsk tjenestemann sa at en potensiell avtale ville tillate utplassering av tropper og bygging av ny militær infrastruktur.

Av Dave DeCamp, Anti-War.

USA og Finland jobber med en avtale som vil tillate USA å etablere en militær tilstedeværelse i det nordiske landet, ettersom Helsinki nå er medlem av NATO.

Ifølge Newsweek bekreftet det finske utenriksdepartementets tjenestemann Mikael Antell at de to nasjonene forhandler om en forsvarssamarbeidsavtale som kan tillate bygging av betydelig militær infrastruktur på finsk jord.

Den potensielle avtalen vil ikke omfatte atomvåpen, selv om finske tjenestemenn tidligere ikke har utelukket å være vertskap for atomvåpen. USA har atomvåpen stasjonert i fem NATO-land under alliansens atomdelingsprogram, men ikke i noen nasjoner som ble medlemmer etter slutten av den kalde krigen.

Antell sa at den potensielle Defense Cooperation Agreement (DCA) «gjør det mulig for tropper å komme inn i landet, holde seg på bakken, forhåndslagring av materiell og mulige infrastrukturinvesteringer gjennom de midlene som er gitt av den amerikanske kongressen til Pentagon.»

USA og Finland har vært i samtaler om DCA siden i fjor høst, og diskusjoner om avtalen fant sted i Helsinki forrige uke. «Avtalen definerer også fasilitetene og områdene hvor samarbeidet vil være fokusert,» sa Antell. «De er i bunn og grunn militære områder og garnisoner. I prinsippet kan det være mer enn én, men diskusjonene er fortsatt åpne i denne forbindelse.»

Finland deler en grense på over 800 mil med Russland, og innlemmelsen av landet i NATO betyr at regionen vil bli ytterligere militarisert. Moskva har planer om å styrke sin militære tilstedeværelse nær grensan i det vestlige Russland og har sagt at de vil ta flere skritt for å svare på utvidelsen av NATOs infrastruktur i Finland.


Denne artikkelen ble publisert av Anti-War:

US in Talks on Establishing Military Bases in Finland


PS:

Den finske avisa Helsingin Sanomat bruker en langt mer vidtgående formulering når det gjelder det amerikansk-finske samarbeidet: Finland forhandler for tiden om en avtale som vil tillate USA å bruke finsk jord uten hindringer.

Og man må jo innrømme at Finland har erfaringer når det gjelder å føre krig mot Russland, slik som under Fortsettelseskrigen fra 1941.

Ifølge (Mikael) Antelli, som leder forhandlingene, vil DCA-avtalen styrke Finlands avskrekkings- og forsvarsevne gjennom tilstedeværelsen av USA og mulig forhåndsutplassering av forsvarsmateriell.

– Det viktigste er at avtalen muliggjør smidig samarbeid med USA i alle sikkerhetssituasjoner og også på kort varsel, anslår Antell.

Eller for å si det enkelt: finske politikere stiller landet sitt til fri disposisjon for USAs militære styrker når de måtte ønske det. Det er vel det som i Norden for tida går under navnet «et sterkt nasjonalt forsvar».

Russiske myndigheter truet onsdag med å «reagere» på mulig etablering av amerikanske militærbaser i Finland midt under Russlands invasjon av Ukraina.

Utenriksdepartementets talskvinne Maria Zakharova har indikert at Moskva vil bli tvunget til å ta gjengjeldelsestiltak, enten det er »militære, tekniske eller av annen art» for å stoppe det de anser som »trusler mot nasjonal sikkerhet», ifølge informasjon samlet inn av nyhetsbyrået Interfax.

Hun påpekte også at implementeringen av »konkrete tiltak på Russlands vestlige grenser vil avhenge av utplasseringen av NATOs militære infrastruktur og våpensystemer i Finland». I denne forbindelse sa hun at russiske myndigheter anser Finlands planer om å gå videre med en slik avtale med USA »som bevis på Finlands tap av suverenitet». «Både Finland og NATO bør være klar over at å sette tropper i Nord-Europa bare fører til en økning i politisk-militær spenning i regionen,» sa hun.

Forrige artikkel«Parkinsons lov» i vår tid
Neste artikkelForsvarskommisjonen vil prioritere krig foran alt annet
Dave DeCamp
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.