Skjelettene ramler ut av skapet for partnerne Polen og Ukraina

0
Kransnedleggelse på minnesmerket over de drepte i Chłaniów. / Foto: nowytydzien

I år er det 80 år siden ukrainske nazister massakrerte 100.000 polakker og jøder i Volhynia og andre byer i Polen. De som gjennomførte disse forbrytelsene mot menneskeheten er de samme som i dag er nasjonalhelter i Ukraina og som hyllest ved enhver offentlig anledning der, nemlig Stepan Banderas OUN.

For de to strategiske partnerne har det vært vanskelig å håndtere den kommende 80-årsdagen, skriver AP:

Tjenestemenn i Polen og Ukraina, solide strategiske partnere, har uventet utvekslet bitre bemerkninger om en smertefull gjensidig fortid som inkluderer massedrap.

I år er det 80-årsjubileet for massakrene på titusenvis av polakker utført av ukrainere som Polen kaller folkemord.

Nå er det jo ikke så rart at Polen kaller det folkemord, når det faktisk var det. Men tilhengerne av folkemorderne i Kiev liker ikke å bli minnet på det.

AP skriver:

I 1943-44 massakrerte ukrainske nasjonalister og andre rundt 100 000 polakker i Volhynia og andre regioner som da var østlige Polen, under nazistenes tyske okkupasjon, og som nå er en del av Ukraina.

I et forsøk på å roe følelsene sa en assistent til Polens president Andrzej Duda mandag at polakkene bare ønsket sannheten og respekten for de titusenvis av polske ofrene.

«Vi forventer bare sannheten og respekten for ofrene, og vi vil (…) jobbe med dette temaet for å få en fullstendig klargjøring av emnet og respekt til muligens alle ofrene,» sa Marcin Przydacz på den polske kanalen TVP1 .

Drapene er fortsatt et sårt punkt mellom de to nasjonene, selv om Warszawa og Kiev har konvergerende syn på regional sikkerhet og Polen er blant de sterkeste støttespillerne til Ukraina i kampen mot Russland.

Polemikken mellom Ukraina og dets trofaste allierte begynte forrige uke med at Polens utenriksdepartements talsmann, Lukasz Jasina, sa at Polen på 80-årsdagen ventet en unnskyldning fra Ukraina og president Volodymyr Zelenskyy for massakrene 1943-44.

Ukrainas ambassadør i Polen, Vasyl Zvarych, reagerte med å si at alle forslag til hva Kiev eller Zelenskyy burde gjøre var «uakseptable og uheldige». Senere tonet han ned uttalelsen for å si at Ukraina var «åpen for dialog» om historien og hedret minnet til ofrene.

Det polske parlamentet vedtok å forby «Bandera-ideologi»

279 delegater av 450 i den polske Sejmen stemte 26. januar 2018 for en lov som forbyr det de kaller «Bandera-ideologien» i Polen. Dette skrev nyhetsbyrået Unian i Ukraina.

Det vedtaket viser til er den fascistiske ideologien til Stepan Bandera, som er nasjonalhelt i Ukraina. Vedtaket sier om forbrytelsene til Bandera-bevegelsen at de «omfatter handlinger som ble utført av ukrainske nasjonalister i perioden 1925–1950, som inkluderer maktbrukt, terror og andre former for krenkelse av menneskerettighetene, spesielt mot det polske folket».

Loven gjør det til en forbrytelse i Polen å benekte Bandera-bevegelsens massakre mot polakker og jøder i Volhynia og Øst-Galicia og gjør det også forbudt å støtte handlingene og ideologien til Organisasjonen av unkrainske nasjonallister (OUN) og deres militære arm, den ukrainske opprørshæren UPA. Loven har en strafferamme på fengsel inntil tre år.

OUN og UPA samarbeidet med de tyske nazistene under annen verdenskrig og sloss mot Sovjetunionen. Under ledelse av Stepan Bandera og Roman Shukhevych gjennomførte de omfattende etnisk rensing, særlig i perioden 1943–44 da mellom 78.000 og 106.000 polakker ble drept.

I nabolandet Ukraina derimot er det vedtatt at 14. oktober skal være nasjonal minnedag for UPA. Og den dagen i 2017 marsjerte 10–15.000 folk i gatene i Kiev i en fascistisk fakkelmasj i hyllest til Bandera og OUN. Demonstrantene bar nazisymboler og ropte slagord som «død over russerne» og gjorde nazihilsen. OUNs bødler var så brutale under annen verdenskrig at selv det tyske SS ble sjokkert.

I Ukraina er det forbudt å kritisere de fascistiske personene og organisasjonene som har spilt en rolle i Ukrainas historie. Derimot er propaganda for kommunismen og kommunistiske symboler forbudt. Straffen for propaganda for kommunismen og produksjon av kommunistiske symboler ligger på mellom 5 og 10 års fengsel.

Også Ukrainas venner i Norge er tause om de ukrainske fascistenes folkemord

Vi har i flere år utfordret HL-senteret på Bygdøy i Oslo til å ta avstand fra den ukrainske nazismen og det faktum at Bandera og de andre nazikollaboratørene nå er folkehelter i Ukraina, men uten å få respons.

Heller ikke partiet Rødt er noe interessert i å ta opp den ukrainske høyrenasjonalismens fascistisk og nazistiske røtter. For dem kjemper ukrainske høyrenasjonalister for «demokrati» og «frihet». Se: «Rødt støtter Ukrainas kamp for frihet«.

Forrige artikkelMandag lanserte Norsk Bonde og småbrukarlag sitt primærkrav
Neste artikkelUSA frykter at ryktet til F-16 kan bli smadret i Ukraina