Pakistan ønsker å betale for russisk olje i kinesiske yuan

0

Pakistan har dårlig med valutareserver og håper de kan betale for framtidige russiske råoljeleveranser i kinesisk yuan, sa den pakistanske energiministeren, Khurram Dastgir Khan, til Bloomberg i et intervju publisert onsdag.

Pakistan har så langt bestilt kun én råoljelast fra Russland, som forventes å ankomme denne måneden.

Pakistan forventer å motta sin første last lastet med rabattert russisk råolje i mai etter å ha plassert sin første ordre på olje fra Moskva under en ny bilateral avtale, sa Pakistans oljeminister Musadik Malik til Reuters i slutten av april.

Betalingen for den første lasten med russisk olje ble gjort i amerikanske dollar.

Oilprice.com skriver at Pakistan er desperat etter å importere energi til lave kostnader etter at landet fikk seg en smell på markedet i fjor da olje- og gassprisene økte mens valutareservene minket. Pakistan har en valutautveksling med Kina, noe som vil gjøre det lettere å betale for råolje enn å bruke de små amerikanske dollarreservene landet har.

«Vi håper at hvis dette blir en langsiktig ordning, vil det bli en rupi og kinesisk valutatransaksjon,» sa den pakistanske ministeren Khan til Bloomberg, og kommenterte importen av russisk råolje.

En yuan-betaling vil være til fordel for både Kina og Russland.

Kina har i årevis vært ute etter å etablere flere handelsavtaler i yuan for å øke relevansen til sin valuta på de globale markedene og utfordre den amerikanske dollarens dominans i internasjonal handel, inkludert energihandel.

I mars møtte Kinas president Xi Jinping Vladimir Putin i Moskva, og den russiske presidenten støttet ikke bare handel med yuan med Kina, men også med andre land.

«Vi støtter bruken av kinesisk yuan i betalinger mellom Russland og land i Asia, Afrika og Latin-Amerika,» sa Putin til russiske medier.

Pakistans regjering er støttet av USA

Husk på at denne omgåelsen av USAs sanksjoner der russisk olje kjøpes i kinesiske yuan gjøres av et regime som til dels er innsatt gjennom et mjukt kupp mot Imran Khan.

Når selv regjeringer som i prinsippet står på USAs side er så desperate at de velger å bryte USAs sanksjoner på denne måten forteller det svært mye om svekkelsen av USA i dagens verden.

Også EU omgår USAs og sine egne sanksjoner

Den europeiske union sanksjonerte Russland kraftig og lovet å boikotte oljen, men fortsetter å kjøpe den, og til en enda høyere pris, om enn indirekte.

India importerer rekordnivåer av rabattert russisk råolje, og kjøper den i andre valutaer enn dollar. India raffinerer deretter den russiske oljen og eksporterer drivstoff til Europa med fortjeneste.

I mellomtida har økende energikostnader i Europa skapt inflasjonen, noe som har fått arbeidernes lønninger til å gå betydelig ned.

Per april, rapporterte Bloomberg, nærmer europeisk import av raffinert drivstoff fra India seg 360.000 fat per dag.

Dette betyr at India snart forventes å overgå Saudi-Arabia som den største eksportøren av raffinert drivstoff til Europa.

Samtidig importerer India 44 % av oljen fra Russland, på et rekordhøyt nivå på rundt 2 millioner fat per dag, ifølge Bloomberg.

New Delhi kjøper denne råoljen til en betydelig rabatt.

Les også: Europe pays more for banned Russian oil, resold by India – as EU wages fall

Kraftig økning i bruk av yuan renminbi

Kinas valuta får stor betydning i internasjonal handel ettersom yuanens andel som en global handelsoppgjørsvaluta fortsetter å vokse, til tross for den krympende samlede handelskaken midt i Kinas svekkede eksport til vestlige land.

Standard Chartered Renminbi Globalization Index (RGI), den britiske bankens mål for internasjonal bruk av yuan, steg 26,6 prosent i 2022, og toppet veksten på 18,5 prosent som ble registrert i 2021, sa Standard Chartered i et nylig forskningsnotat. Les: China’s yuan gains traction as international trade settlement currency.

Forrige artikkelHvor vil Rødt? Ingen vil bruke mer på krigsindustrien enn dem
Neste artikkel«Taiwan vil ikke la USA ødelegge våre fabrikker» sier øyas forsvarsminister