Noen refleksjoner omkring Putins seiersdagstale 9. mai i år

0
Presidents of Belarus, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Russia, Tajikistan and Uzbekistan join WWII veterans to watch the Victory Day parade in Moscow, May 9, 2023. © Sputnik/Gavriil Grigorov

Av Terje Sørensen, pensjonert advokat.

Sovjetunionen/Russland har, etter hva jeg vet, i alle år fra 1945, den 9. mai, minnet seieren over Tyskland i 2. verdenskrig. Det skjedde også i år. På Den Røde Plass i Moskva holdt Russlands president, Vladimir Putin, en tale på snaut ti minutter.

En engelsk transkripsjon finnes på https://www.rev.com/blog/transcripts/putin-delivers-victory-day-speech-transcript.

Foruten å omtale dagens «Ukraina-krig» i omtrent halvparten av talen, reflekterer presidenten også over det som skjedde under 2. verdenskrig. Og selvsagt legger han hovedvekten på sine landsmenns innsats. En gjennomgang av ulike sider ved denne innsatsen, har han selvsagt minimal tid til – det kunne være nok stoff til en diger bokserie. Men han er klar over at også andre nasjoner deltok og hadde store tap av menneskeliv. Jeg siterer fra transkripsjonen følgende, oversatt av meg:

(sitat)

[…] vi i Russland hyller de falne soldatene. Vi hyller veteranene fra Amerika, Storbritannia.

(sitat slutt)

Utlendinger er ikke glemt!

Dog er det en kjensgjerning at Sovjetunionens tap av menneskeliv under 2. verdenskrig var enormt mye større enn for andre nasjoner som deltok. Jeg har brukt noe tid på å finne frem til antall drepte for enkelte land, herunder vårt eget, og lagd en grafisk/tabellarisk illustrasjon. Intet mesterverk, men forhåpentlig forklarende. For ordens skyld: Det er ikke så lett å finne frem til helt eksakte tall, men det er neppe noen feil som har meningsendrende betydning.

De blå kolonnene i grafen viser det prosentvise tallet falne i forhold til befolkningsantallet.

Jeg synes dagens Russland har all grunn til å minnes – og i hovedsak å vektlegge – sin egen befolknings oppofrelse, og jeg synes ikke at presidenten glemmer andre folks lidelser og innsats.

Terje Sørensen

Pensjonert advokat

Forrige artikkelJames Jesus Angletons fall
Neste artikkelUkraina: Forsinket motoffensiv, russiske forsvarslinjer, våpeneffektivitet