Nasjonal skam

0
Av Kari Elisabet Svare.

På 17. mai følte jeg ikke for å feire. Selv om jeg har glede av et godt liv i Norge, skjemmes jeg. Over at fredsnasjonen Norge profitterer på krig, over at klimahensyn settes til side for finanskynisme, for nasjonens nådeløse behandlingen av feil type flyktninger.

Europeiske land fjerner hver hump i veien for de ukrainske, slike som ellers hindrer flyktende fra andre land. I år regner myndighetene med at vi skal ta imot minst 40.000 ukrainere i tillegg til de 31.000 som ble bosatt i fjor. Mens millioner av krigsofre fra andre land møter stengte dører og trange nøkkelhull. Vi har med andre ord innført et skille mellom legale og illegale nødstilte.

Jeg vil aldri legge ut på farefulle hav med livet som innsats så lenge jeg har levelige livsvilkår her. Europa innvilger enorme summer til å sperre disse menneskene ute, lar dem forbli i umenneskelige leire eller drukne. Heller det enn å bruke penger på å bygge opp det vi har vært med å bryte ned. På grunn av vestlige makters ugjerninger drives afghanere, syrere og irakere fortsatt på flukt. Mange tar veien via Afrika og Middelhavet. Vårt land er blant dem som hverken tar ansvar eller holder menneskerettighetene i hevd.

Den 27. mars 2023 offentliggjorde FN resultatet av et tre år langt studie. Rapporten bekrefter at «vilkårlig internering, voldtekt, slaveri, seksuelt misbruk, utenomrettslige drap og tvungen forsvinning» har blitt en «utbredt praksis» i den en gang velfungerende nasjonen Libya. FNs Migrasjonsbyrå, IOM, kan dessuten fortelle om økende salg av afrikanere, 200-500 dollar per hode. Disse benyttes til tvangsarbeid og sexslaveri. Vi er blant dem som overser slavehandel og grove overgrep og begår brudd på lover vi anklager andre for å bryte.

Nå vil UDI kaste ut ei afghansk hustru og mor, som har bodd ti år i landet vårt. Til barnets beste? De mener det er «sannsynlighetsovervekt», d.v.s. mistanke om at hun er pakistansk og ikke afghaner som hun sa. Selv hevder hun at hun ble født i Afghanistan. Vedtaket gjelder for 2 år, og så må hun vel søke på ny. Men hvor skal hun være disse årene? Å ekspedere en enslig kvinne til Afghanistan er ren ondskap. Både der og i Pakistan tilhører hun dessuten hazaraene, en folkegruppe utsatt for forfølgelse og målrettet terror. I tillegg til henne står 410 andre afghanere i fare for å lide samme skjebne, og 288 kan fratas statsborgerskapet de har fått. Siden februar i fjor har UNE utvist 40 foreldre.

Den 17. holdt jeg meg hjemme og tok ikke flagget fram, men pyntet med en bukett vårblomster til ære for nasjonenes vakre natur. Den er lunefull, men ikke utspekulert, og har ingen skyld for menneskelig unatur.

Forrige artikkelErdogan vant andre runde av presidentvalget
Neste artikkelFinancial Times: USAs «unipolare» posisjon er forbi