Erdogan vant andre runde av presidentvalget

0

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har vunnet andre runde av presidentvalget i Tyrkia med 52,16 prosent mot 47,84 prosent til motstanderen Kemal Kilicdaroglu, ifølge Al Jazeera.

Den totale valgdeltakelsen var på 85,41 prosent, ifølge det statlige Anadolu Agency.

Erdogan hadde en om lag fem poengs ledelse mot Kilicdaroglu i den første valgomgangen 14. mai, men falt under terskelen på 50 prosent som kreves for å vinne i første omgang.

Geografisk fordelte stemmene seg slik:

Kilicdaroglu vant mange storbyer, kysten og de kurdiske områdene. I Istanbul vant han med 51,8% mot Erdogan 48,2%, noe som kanskje var en mindre seier enn ventet. I Izmir derimot tok Kilicdaroglu 67,1% av stemmene mot Erdogans 32,9%.

Totalt fikk Erdogan 27,1 millioner stemmer mens Kilicdaroglu fikk 25,4 millioner.

Og naturligvis fikk Erdogan gratulasjoner fra alle utenlandske ledere, også fra dem som hatet resultatet av et godt hjerte.

Joe Biden, Vladimir Putin, Volodymyr Zelensky og Jens Stoltenberg sluttet seg alle til gratulantene. Putin gratulerte sin «gode venn» Erdogan med valgseieren. Valgseieren gir Erdogan frie hender til å forsette sin balansegang i det eurasiske spillet og gir ham ryggen noenlunde fri mot sine «gode allierte» i NATO. Erdogan sa til CNN tidligere i mai i år at «Man må ha en balansert holdning til et land som Russland. Tyrkia er en sterk stat og vi har et positivt forhold til Russland.»

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelMünzenberg
Neste artikkelNasjonal skam