Jeffrey Sachs og analysen av krigen i Ukraina

0

I dag publiserer vi artikkelen Krigen i Ukraina ble provosert – og hvorfor det betyr noe for å oppnå fred av Jeffrey Sachs. Vi lar Lars Birkelund presentere forfatteren. Lars Birkelund er aktuell med boka Krig, som bestilt?

Introduksjon av Lars Birkelund.

Jeffrey Sachs ble regnet som en av verdens mest innflytelsesrike personer. Så Jonas Gahr Støre var åpenbart stolt da han 5. mai 2016 fortalte om et møte med Sachs og omtalte ham som «en av verdens ledende økonomer, spesialrådgiver til FNs generalsekretær Ban Ki-moon». https://www.facebook.com/jonasga…/posts/10154344118404238/

Se også Støres samtale med Jeffrey Sachs.

NRK var også glade over å nevne navnet hans da han i 2015 var med på å lage en rapport som slo fast at Norge er «på lykketoppen».

– Denne rapporten gir beviser for hvordan man kan oppnå sosialt velvære, sier Sachs. Ifølge Sachs er det ikke størrelsen på lommeboka som avgjør lykke. – Det dreier seg ikke om penger alene, men også om rettferdighet, ærlighet, tillit og god helse, sier han».

Men det var da og ikke nå. For de siste årene har Sachs kritisert NATO-utvidelsene og andre sider ved Vestens politikk overfor Russland. I Norge/Vesten er det nemlig sånn at Russland SKAL kritiseres mens vår politikk overfor Russland er perfekt. Den skal derfor IKKE kritiseres. Og derfor har Sachs blitt persona non grata. Ja, kansellering går i mange tilfeller ut på å utestenge de som kan mest om en sak.

I en artikkel av 23. mai gjentar Sachs kritikken, samtidig med at han forklarer hvorfor han mener at USA/NATO framprovoserte krigen i Ukraina og hvorfor det er viktig å være klar over det, av hensyn til at det skal bli fred.

For nå råder krigssensuren, folk som bryter med sensuren blir til og med drept. Derfor forties også denne artikkelen av medier som tidligere hyllet ham. Derfor er også Sachs på en liste over personer som Ukraina/USA/NATO gjerne ser at blir drept.

Årsakene til krigen i Ukraina er i virkeligheten svært viktige for å få slutt på den, på samme måte som årsakene til verdenskrigene er viktige for å forstå hvorfor de krigene oppsto. Men nå skal vi helst bare vite halve sannheten, i beste fall. Og en halv sannhet er i mange tilfeller en hel løgn. Utdrag fra Sachs artikkel:

«Når det gjelder Ukraina-krigen, har Biden-administrasjonen gjentatte ganger og feilaktig hevdet at Ukraina-krigen startet med et uprovosert angrep fra Russland på Ukraina 24. februar 2022. Faktisk ble krigen provosert av USA på måter som ledende amerikanske diplomater forutså tiår i forkant av krigen, noe som betyr at krigen kunne vært unngått og nå bør stoppes gjennom forhandlinger.

Å erkjenne at krigen ble provosert fram hjelper oss å forstå hvordan vi kan stoppe den. Det rettferdiggjør ikke Russlands invasjon. En langt bedre tilnærming for Russland kunne ha vært å trappe opp diplomatiet med Europa og med den ikke-vestlige verden for å forklare og motsette seg amerikansk militarisme og unilateralisme. Faktisk er det over hele verden mye motstand mot det nådeløse amerikanske presset for å utvide NATO. Så russisk diplomati i stedet for krig ville sannsynligvis ha vært effektivt.

Biden-teamet bruker ordet ‘uprovosert’ ustanselig, sist i Bidens store tale på ett-årsdagen for krigen, i en nylig NATO-erklæring og i den siste G7-erklæringen. Mainstream-mediene er vennlige mot Biden, de er ganske enkelt papegøyer for Det hvite hus. The New York Times er verst, og har beskrevet invasjonen som ‘uprovosert’ ikke mindre enn 26 ganger, i fem lederartikler, 14 meningsspalter av NYT-skribenter og syv gjesteoppslag!»

Min kommentar:

Forteller man en løgn ofte nok kan den bli sann for mange og New York Times følges av norske medier som om de skulle ha vært slavebundet til avisen, sjøl om den har et fryktelig rulleblad som krigspropagandist. Løgnen om at Russlands invasjon var uprovosert bidrar til uforsonlighet og derfor til at USA/NATO fortsetter krigen og eskalerer den. For hvis de hadde innrømmet at de er medskyldige hadde de også blitt nødt til å inngå kompromisser for å få fred. Løgnen viser at USA/NATO ønsket krigen. Derfor ønsker de naturligvis også å fortsette den.

«Det var faktisk to hovedprovokasjoner. Den første var USAs intensjon om å utvide NATO til Ukraina og Georgia for å omringe Russland i Svartehavsregionen med NATO-land (Ukraina, Romania, Bulgaria, Tyrkia og Georgia, i rekkefølge mot klokken). Den andre var USAs rolle i å installere et russofobisk regime i Ukraina ved det voldelige kuppet mot Ukrainas pro-russiske president Viktor Janukovitsj i februar 2014. Krigen i Ukraina begynte med dette kuppet for ni år siden, ikke i februar 2022 som den amerikanske regjeringen, NATO og G7-lederne vil ha oss til å tro».

Forrige artikkelForsvarsministeren løy om hangarskipets atomvåpen
Neste artikkelKrigen i Ukraina ble provosert fram – og hvorfor det betyr noe for å oppnå fred