FBI infiltrerer sosiale medier for å overvåke legitim politisk opposisjon

0

FBI hyrer spioner for å infiltrere Discord, Reddit, WhatsApp og andre sosiale medier. Firmaer som har spesialisert seg på «digital sikkerhet» oppretter falske profiler for å få tilgang til hvert hjørne av internett. Dette skriver den gravende journalisten Lee Fang på sin substack.

Her følger et utdrag av Lee Fangs artikkel. Les den i sin helhet her: Private Spies Hired by the FBI and Corporate Firms Infiltrate Discord, Reddit, WhatsApp.

Den anonyme internettpersonaen med en anime-tegneserieavatar i Discord-chatten din kan faktisk være en kontraktør sendt for å spionere på deg. Det handler om «trusselovervåking».

Det er kunstbegrepet for et voksende sett med overvåkings- og sikkerhetsfirmaer som lager falske online-personas for å infiltrere og høste data fra private hjørner av internett. Bransjen gir bedrifts- og regjeringskunder innsikt i samtaler på private Discord-chatter, WhatsApp-grupper, Reddit-fora og mørke nettoppslagstavler for å hjelpe de mektige kundene å holde oversikt over en rekke potensielle trusler, fra politiske hacktivister til ulovlige markeder som handler med stjålne passord og åndsverk.

Jeg snakket med representanter for ZeroFox, DarkOwl, Searchlight Cyber, Recorded Future, CyberInt, Flashpoint og andre trusseletterretningsfirmaer på RSA Conference 2023, en årlig konferanse for cybersikkerhetseksperter fra hele verden som arrangeres i San Francisco. 

«Vi har personell som allerede har etablert seg i disse miljøene, slik at vi kan gå inn og se etter ting,» sa AJ Nash, visepresident for etterretning i ZeroFox, en leder i trusseletterretningsindustrien som er basert i Baltimore, Maryland.

Nash bekreftet at selskapet er aktivt i Discord, en lyd- og videogruppechat-app som er populær blant unge videospillspillere.

En leder i DarkOwl, et Denver-basert trusseletterretningsfirma som gir kunder en spesiell database med informasjon fra snokingen, forklarte at selskapet oppretter falske identiteter og brukernavn for å få adgang til mange av de private plattformene og chatterom som det bruker til å samle inn informasjon. 

«Det vi gjør er at vi jobber med personas,» sa Magnus Svärd, direktør i DarkOwl. «Vi har gjort dette i stor skala siden 2018, så det er en viss tillit til personasene vi har bygget opp, enten de er på Discord, på Telegram eller hvor som helst.»

Searchlight Cyber, et britisk firma som spesialiserer seg på mørke nettoppslagstavler, bruker på samme måte internettpersonas for å få tilgang til private nettfora og chatteplattformer.

«Vi blir faktisk invitert til disse. Vi har menneskelige deltakere og blir invitert. Vi identifiserer oss åpenbart ikke som Searchlight overfor dem,» sa Peter Ritter, salgssjef i firmaet. «Så ser vi hva som skjer der.»

CyberInt, et israelsk trusseletterretningsfirma, annonserer hvordan teamet av analytikere bruker falske personas for å hindre hackere, detaljhandelsvindel, hacktivister og andre cybersikkerhetstrusler.

I en video lagt ut av CyberInt, diskuterer en analytiker for firmaet hennes tilnærming til å gå inn i nettsamfunn og «oppdage trusselaktører når de er unge eller starter ved 14 eller 15, det er da jeg begynner å observere og dokumentere deres ondsinnede aktiviteter.» I den alderen er de «mer uforsiktige og åpne,» sa analytikeren.


I en annen CyberInt-markedsføringsvideo leder firmaet en potensiell klient gjennom prosessen med å bruke et falskt nettalias for å kontakte en hacker over meldingsappen Telegram og «få så mye informasjon vi kan.»

Danny Miller, direktør for markedsføring hos CyberInt, bekreftet overfor meg at firmaet hans har analytikere som infiltrerer Discord-servere, blant andre plattformer.

Mange av disse firmaene har nære bånd til rettshåndhevelse og offentlige etater. Flere er for tiden under kontrakt med Federal Bureau of Investigation eller militær etterretning.

Den føderale regjeringa og dens allierte i akademia og media presser på for full fart framover for utvidet overvåking av plattformer som Discord som kan speile de nå nedlagte programmene som ble avslørt av Snowden.

Renée DiResta, som er forskningsleder ved Stanford Internet Observatory, har jobbet sammen med Department of Homeland Securitys innsats for å overvåke meninger på nettet har tatt tak i de såkalte Discord Leaks for å kreve mer overvåking av chatterom.

DiResta var medforfatter av et essay i Foreign Policy for å antyde at onlinespillere og chatterom har «overskygget spioner som en etterretningstrussel».

En rekke journalister har oppfordret til å slå ned på private meldingsplattformer. 

«FBI og andre rettshåndhevelsesorganisasjoner bruker ikke nok tid på å trolle i kantene av nettet som Discord og Telegram,» erklærte veteranreporter Lucian Truscott IV i Salon, som er en progressivt nyhetskanal.

En nyhetsartikkel i Time tok de nasjonale sikkerhetsmyndighetenes bekymringer om Discord for gitt. «Lekkasjen har også satt søkelyset på mangelen på rettshåndhevelse på plattformer som Discord.»

Det økende antallet oppfordringer om større overvåking bekymrer Vitka of Demand Progress.

«Hvis dette følger sporet til tidligere overvåkingspraksis, betyr det at vi er på vei mot en digital gjenoppblomstring av naboer som spionerer på naboer,» sa Vitka. «I mellomtiden har vi ingen mulighet til å vite hvor mange private chatterom som allerede er infiltrert eller til hvem disse spionene selger informasjon, noe som til slutt vil føre til en alvorlig erosjon av tilliten på nettet.»


Du kan lese flere av Lee Fangs artikler og støtte han arbeid her: LeeFang.com.

Les også Lee Fang: FBI Surveillance Contractor Probed Anti-Vaccine Mandate Activists

Forrige artikkelHelsekøene vokser – regjeringspartiet AP gjør landsmøtevedtak som ikke vil løse noe
Neste artikkelAktører fra fortida som former nåtid og framtid – hvis vi lar dem
Lee Fang er en journalist med en langvarig interesse for hvordan offentlig politikk påvirkes av organiserte interessegrupper og penger. Han var den første som avdekket og beskrev i detalj rollen til milliardæren Koch-brødrene i finansieringen av teselskapsbevegelsen. Hans intervjuer og forskning på Koch-brødrene har blitt omtalt på HBOs «The Newsroom», dokumentarene «Merchants of Doubt» og «Citizen Koch», så vel som i flere medier. Han var en undersøkende blogger for ThinkProgress fra 2009 til 2011, og deretter stipendiat ved Investigative Fund of the Nation Institute og medvirkende skribent for The Nation. Han jobbet også for The Intercept.