Iran og Egypt diskuterer normalisering

0

Forholdet mellom de to regionale stormaktene har vært dårlige siden sjahen flyktet fra Iran til Egypt etter den islamske revolusjonen i 1979.

Nyhetsdesken i nettavisa The Cradle skriver at Irak spiller en sentral rolle i meklinga mellom Iran og Egypt.

Irak er vertskap for forhandlinger mellom Iran og Egypt for å gjenoppta fullstendige diplomatiske forbindelser, med forberedelser i gang for et møte mellom presidentene Ebrahim Raisi og Abdel Fattah al-Sisi, rapporterte Shafaq News 14. mai 2023.

Fadahussein Maleki, et medlem av det iranske parlamentets nasjonale sikkerhets- og utenrikspolitiske komité, uttalte at «forhandlinger mellom Iran og Egypt pågår i Irak, og vi vil være vitne til gjenopprettelsen av iransk-egyptiske forbindelser i nær fremtid. Vi forventer åpning av ambassader mellom de to landene, og etter dette trinnet vil det bli gjort forberedelser for et møte mellom den iranske presidenten og den egyptiske presidenten.»

Maleki understreket videre at «gjenoppbygging av forholdet mellom Iran og Egypt er av største betydning fordi Egypt er et av de eldste og mest siviliserte landene i regionen og verden. Derfor har Egypt stor betydning og er høyt verdsatt sammenlignet med andre nasjoner.»

Maleki har utvilsomt et poeng og komplimentet kan godt gjengjeldes fra Kairo. Det er to av verdens eldste sivilisasjoner som ser ut til å kunne normalisere forbindelsene seg i mellom. Med sine 104 millioner innbyggere er dessuten Egypt Afrikas nest mest folkerike land etter Nigeria med 220 millioner. Egypt er også den nest mest folkerike muslimske staten – etter Indonesia.

Det er vestlig innblanding som har opprettholdt fiendskapet mellom disse to store nasjonene, men med svekkelsen av USAs posisjon i verden og i Midtøsten og med Kinas vellykte diplomati ser også denne knuten ut til å kunne bli løst.

Iran og Saudi-Arabia oppnådde en avtale om normalisering av forholdene etter mekling i Beijing av den kinesiske lederen Xi Jinping i mars i år.

Bare tre dager etter kunngjøringen av en avtale om å gjenopprette diplomatiske forbindelser med Saudi-Arabia, uttalte Iran at de ønsket å forbedre båndene med Egypt, rapporterte The National, som er basert i Emiratene..

«Egypt er et viktig land i regionen, og det regionen trenger er synergi mellom Iran og Egypt, og vi tror på å ta nye skritt for å forbedre forholdet vårt,» sa Nasser Kanaani, talsmann for det iranske utenriksdepartementet.

Selv om Egypt mangler Saudi-Arabias enorme energiressurser, er Egypt en regional sunnimakt. Kairos 1000 år gamle Al-Azhar-moske regnes som verdens viktigste læresete for sunni-islam.

Som Al-Monitor bemerket har forholdet mellom det sjiadominerte Iran og det sunnidominerte Egypt vært dårlig siden sjahen i Iran, Mohammad Reza Pahlavi, ble styrtet i den islamske revolusjonen i 1979 og flyktet til Egypt, hvor han fikk asyl av daværende president Anwar Sadat.

I august 2022 kunngjorde Egypts finansminister at landet ville utstede obligasjoner i kinesiske yuan. Egypt ser også ut til å gå over fra å bruke dollar til å bruke yuan i utenrikshandel. I september 2022 undertegnet Egypt en avtale med Shanghai Cooperation Organization (SCO) om å gjøre landet til dialogpartner. Og i mai 2023 ble landet opptatt i SCO som det. Iran vil antakelig bli opptatt som fullverdig medlem i organisasjonen på møtet deres i juli.

Igjen ser vi hvordan hele det geopolitiske kartet i Midtøsten og Det globale sør er i ferd med å endre seg totalt. Vesten og USA taper posisjoner og landene sjøl finner sin egen vei og nye måter å samarbeide på der de tidligere dyrket et bittert fiendskap.

Forrige artikkelDet går mot omkamp i Tyrkia
Neste artikkelSkjebnesvangert møte i WHO – får de fullmakt til å innføre globalt «helse»diktatur?