Arrestasjonen av Gonzalo Lira: Nok et slag mot pressefriheten i Ukraina

0

Den ukrainske sikkerhetstjenesten (SBU) arresterte Gonzalo Lira, en amerikansk-chilensk statsborger bosatt i Kharkiv, på mistanke om å nære pro-russiske følelser. Dette er andre gang Lira blir pågrepet av SBU. Lira, en forfatter og filmskaper som flyttet til Kharkiv for år siden og giftet seg med en ukrainer, ble opprinnelig varetektsfengslet i april 2022, men ble løslatt etter en uke uten siktelse. Han ble deretter instruert om ikke å forlate byen og forbudt å diskutere arrestasjonen hans. Dette skriver HelsinkiTimes.

Den 5. mai publiserte SBU-nettstedet en uttalelse på ukrainsk med tittelen «SBU arresterte en utenlandsk blogger i Kharkiv som benektet den russiske føderasjonens forbrytelser og fornærmet ukrainske forsvarere.» Uttalelsen hevder at Lira var blant de første som støttet russiske inntrengere og glorifiserte deres krigsforbrytelser. Den anklager ham også for å diskreditere Ukrainas militær-politiske ledelse og forsvarsstyrker. SBU hevder at Lira filmet provoserende videoer om folks som forsvarer Ukraina og fornærmet dem.

I mars 2022 vedtok Ukrainas parlament 14 lover for å motvirke russisk aggresjon, inkludert to som handler om informasjonsaktivitet. Disse lovene forbyr massemedier fra å rettferdiggjøre eller legitimere fornektelsen av Russlands væpnede aggresjon i Ukraina og okkupasjonen av dets territorier. De forbyr også glorifisering av individer som er involvert i aggresjon eller administrasjon av okkuperte områder.

SBU filmet arrestasjonen av Lira, der tungt bevæpnede agenter var involvert. Alle deltakernes ansikter, bortsett fra Liras, var uskarpe. Et nærbilde av en smarttelefon som viser et bilde av Liras barn som skjermsparer, ble også uskarpt. Lira er for tiden varetektsfengslet, mistenkt for å produsere og spre materiale som rettferdiggjør den russiske føderasjonens væpnede aggresjon mot Ukraina. Den redigerte videoen viser tungt bevæpnede spesialstyrker som banker på døren til Lira og retter et maskingevær mot den 55 år gamle Lira, som åpner døren i pysjamasen. Metal-lydsporet fra Override Spedup tones ned nok til å høre ordene til et spesialstyrkemedlem som sier til Lira mens han banker på armen: «Velkommen til Ukraina».

HelsinkiTimes skriver:

Selv om det er sant at Lira har kritisert Zelensky-regimet og den åtte år lange beskytningen av Donbas-innbyggere fra Kiev, har han ikke deltatt i andre aktiviteter enn å utøve sin rett til ytringsfrihet som borger og respektert journalist. …

Ukrainas nylige implementering av lover som kriminaliserer dissens, forbyr opposisjonelle politiske partier, nasjonalisering av media og til og med forfølgelse av den ukrainske ortodokse kirken for å opprettholde kanonisk fellesskap med Moskva, har vakt bekymring blant forkjempere for ytringsfrihet. Disse handlingene har blitt kritisert for å undergrave demokratiske verdier og skape en avkjølende effekt på ytringsfriheten.

Siden begynnelsen av konflikten i Ukraina har vestlige medier og regjeringer systematisk oversett eller til og med undertrykt nyheter og informasjon om enhver udemokratisk, kriminell eller korrupt virksomhet eller til og med krigsforbrytelser begått av den ukrainske siden av konflikten, samtidig som de understreker det samme fra russisk side.

Gonzalo Lira er en chilensk-amerikansk forfatter, filmskaper og finansanalytiker. Han ble født 29. november 1972 i Santiago, Chile, og har tilbrakt store deler av livet i USA. Han er kjent for sitt arbeid som romanforfatter, manusforfatter og regissør, samt sine bidrag til finanssektoren, spesielt innen økonomi og investeringsstrategi.

Lira har skrevet flere romaner, som «Motparter», «Akrobat» og «Gegenspieler». Han opprettholder en tilstedeværelse på YouTube , hvor han deler sin innsikt om politikk og sosiale spørsmål. Han er også en fast gjest på det anerkjente «Mother of All Talk Shows (MOATS)» som arrangeres av George Galloway.

Her er et eksempel på Liras videojournalistikk:

Forrige artikkelKrigsdagbok del 56 – 1. til 6. april 2023
Neste artikkelTidligere hærsjef i USA: Zelensky må nå velge mellom forhandlinger eller miste mer territorium