Lula i Beijing: Slutt å handle i dollar – stans våpensendingene til Ukraina

0

Brasils venstreorienterte president Luiz Inácio Lula da Silva, Lula, har vært på et vellykket besøk i Kina der de to partene forsikret hverandre om sitt langsiktige strategiske partnerskap. Dette er uttrykt i Joint Statement of the People’s Republic of China and the Federative Republic of Brazil on Deepening the Comprehensive Strategic Partnership.

Under besøket i Kina tok Lula sterkt til orde for at Det globale sør må slutte å handle i dollar. Dette skriver blant annet Financial Times:

«Brasils president Luiz Inácio Lula da Silva har oppfordret utviklingsland til å jobbe for å erstatte den amerikanske dollaren med sine egne valutaer i internasjonal handel, og gir sin stemme til Beijings forsøk på å få slutt på dollarens dominans av den globale handelen.

Etter å ha startet sitt første statsbesøk i Kina siden han tiltrådte i januar, ba Lula landene i den såkalte Brics-gruppen av nasjoner – som i tillegg til Brasil og Kina inkluderer Russland, India og Sør-Afrika – om å komme opp med sin egen alternative valuta for bruk i handel.

«Hver kveld spør jeg meg selv hvorfor alle land må basere sin handel på dollar,» sa Lula i en lidenskapelig tale ved New Development Bank i Shanghai, kjent som «Brics-banken».

«Hvorfor kan vi ikke handle basert på våre egne valutaer?» la han til og trakk høylytt applaus fra publikum av brasilianske og kinesiske dignitærer. «Hvem var det som bestemte at dollaren skulle være valutaen etter at gullstandarden forsvant?»

Lulas oppfordring til å avskaffe dollaravhengighet samsvarte med Beijings økende innsats for å fremme bruk av renminbi i oppgjør av grenseoverskridende råvarehandel, ettersom kinesiske beslutningstakere forsøker å styrke rollen til verdens nest største økonomi i det globale finanssystemet.»

«Slutt å sende våpen til Ukraina»

Den brasilianske presidenten kom til Beijing også for å diskutere hva Brasil og Kina kunne gjøre sammen for å oppnå fred i Ukraina. Han viste da til Kinas forslag om en fredsløsning i Ukraina: Den kinesiske fredsplanen for Ukraina. Men hvis noen håpet at Brasil skulle kunne brukes til å slå en kile mellom Russland og Kina, må de ha blitt skuffet. Sluttkommunikéet slår fast at de to landene vil arbeide aktivt for fred, og i intervjuer gikk Lula sterkt inn for at «USA og andre land må slutte å sende våpen til Ukraina.»

Som Lula også sa i intervjuer: «Brasil ønsker fred, Kina ønsker fred, Indonesia ønsker fred og India ønsker fred.» På den måten pekte han på at de største og mest innflytelsesrike statene i Det globale sør er for fred og ikke for krig.

Dette står i en grell kontrast til den norske venstresida der Rødt på sitt landsmøte i uka som kommer skal diskutere et forslag om å støtte omfattende våpeneksport til Ukraina. Aldri noen gang har det vært en så stor kløft mellom norsk venstreside og de dominerende tendensene i «den tredje verden». Ingen land i Afrika støtter den økonomiske krigen mot Russland. I Latin-Amerika og Asia er tendensen den samme. Land som representerer åtti prosent av menneskeheten avviser Vestens forsøk på å isolere Russland. Lulas besøk i Kina ble en sterk bekreftelse av dette.

Forrige artikkelTucker Carlson: Ukraina-krigen er en løgnens krig
Neste artikkelJordbruksoppgjøret 2023 – fredag kom tallene fra Budsjettnemda