Rødt og Ukraina 2023

0

For Stoltenberg og Rødt er vegen til fred brolagt med våpen.

Av Eva Thomassen.

Rødts landsmøte 2023 kommer til å ende opp med at partiet sier ja til å sende våpen til Ukraina. Da bør man forvente at partiet har foretatt en analyse om hvilke type samfunn Ukraina skal være etter Ukraina har vunnet krigen mot Russland.

For å ikke forskuttere hvordan Ukraina blir etter mer krig, kan vi se litt på hva Ukraina er i dag- Hva et fremtidig Ukraina arver etter nåtidens Ukraina.

100 millioner bøker skal fjernes fra biblioteker i Ukraina

I et intervju med Interfax-Ukraine sier Oleksandra Koval at over 100 millioner bøker med «ideologisk skadelig innhold» må fjernes fra landets biblioteker, blant dem klassikere fra russiske forfattere som Fjodor Dostojevskij og Aleksandr Pusjkin.

– Dette er egentlig veldig skadelig litteratur som kan påvirke folks synspunkter, sier hun.

Reagerer sterkt

Norske forfattere, forleggere og skribenter reagerer sterkt på Ukrainas sensur av russiske bøker og alt russisk.

– Selv om Ukraina er angrepet av og i krig med Russland, er det å fjerne russisk litteratur likevel et grep som er uforenlig med et liberalt demokrati, sier administrerende direktør Heidi Austlid i Den norske Forleggerforening til NTB.

Leder i Den norske Forfatterforening, Heidi Marie Kriznik, er også kritisk.

– Det er ikke rett å destruere eller boikotte litteratur og kunst, sier hun til NTB.

https://www.nettavisen.no/nyheter/utenriks/millioner-av-boker-pa-russisk-fjernet-fra-ukrainske-bibliotek/s/12-95-3424356394

Forbud mot russisk

En ny lovbestemmelse om bruk av det ukrainske språket, en del av en bredere statlig språklov, vekker bekymring for beskyttelse av minoritetsspråk.

Bestemmelsen, som trådte i kraft 16. januar, er fastsatt i lovens artikkel 25. Det krever at trykte medier registrert i Ukraina publiserer på ukrainsk. Publikasjoner på andre språk må også ledsages av en ukrainsk versjon, tilsvarende innhold, volum og utskriftsmåte. I tillegg må distribusjonssteder som aviskiosker ha minst halvparten av innholdet på ukrainsk.

https://www.hrw.org/…/new-language-requirement-raises…

Den ene loven forbyr russiske borgere å trykke bøker, med mindre de frasier seg sitt russiske statsborgerskap og sier ja til ukrainsk statsborgerskap. Forbudet vil gjelde kun personer som har beholdt russisk statsborgerskap etter at Sovjetunionen kollapset i 1991, skriver Reuters og The Guardian.

Forbudet omfatter også kommersiell import av bøker som er trykket i Russland, Belarus og okkuperte ukrainske områder, og det kreves spesialtillatelse for å importere bøker på russisk fra alle andre land i verden.

https://www.vl.no/nyheter/2022/06/20/ukraina-begrenser-russisk-litteratur-og-musikk/?fbclid=IwAR0NHksuSvIYfXS9rLzOsbGXhad8BvR80UTukF5_qHSp2NOI_lm3w4qiCdk

Hatet mot minoriteter

Gjemte seg bak et fikenblad av patriotisme og det de beskriver som «tradisjonelle verdier», har medlemmer av neonazigrupper vært høylytte om sin forakt for og intensjon om å skade kvinnerettighetsaktivister, etniske minoriteter, lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og intersex (LHBTI). ) mennesker, og andre som har synspunkter som er forskjellige fra deres egne. Disse handlingene begrenser den fredelige utøvelsen av deres menneskerettigheter og krymper ytterligere rommet for sivilsamfunnet for grupper som de mener ikke har rett til offentlig representasjon eller deltakelse i samfunnslivet.

https://www.hrw.org/news/2018/06/14/joint-letter-ukraines-minister-interior-affairs-and-prosecutor-general-concerning

Ukraina stopper russisk-tilknyttede kirker

Ukraina skal legge begrensninger på virksomheten til religiøse organisasjoner med tilknytning til Russland, sier president Volodymyr Zelenskyj.

https://www.vl.no/nyheter/2022/12/02/ukraina-stopper-russisk-tilknyttede-kirker/

Zelensky forbyr 11 opposisjonspartier – enkelte med sete i Parlamentet

De i alt elleve forbudte partiene anses enten som euroskeptiske, antiliberale eller prorussiske. Zelensky sa at Ukrainas justisdepartement er beordret til å implementere sikkerhetsrådets beslutning.

https://forsvaretsforum.no/politikk-russland-ukraina/ukraina-forbyr-prorussiske-partier/255008

Fagorganisasjoner

Ødelegger kollektive rettigheter

– Loven vil ødelegge kollektive rettigheter, som er i kjernen av EUs sosiale modell. Den vil også føre til at arbeidsgivere vil splitte opp store organisasjoner til mindre enheter, skriver ETUC i en pressemelding.

ETUC påpeker at dette bryter med flere viktige prinsipper, og i tillegg med en rekke ILO-konvensjoner om standarder i arbeidslivet.

Videre har det ukrainske parlamentet gitt grønt lys til arbeidsgivere for å ansette opptil 10 prosent av arbeidsstyrken på såkalte null-prosentkontrakter. Det innebærer at man er ansatt, men ikke har noen garanti for å få oppdrag og dermed lønn.

Vil konfiskere eiendom

På toppen av det hele er det lagt fram forslag om lover som innebærer at verdier som tilhører landets fagbevegelse kan konfiskeres

I praksis fagforeningsknusing.

I august 2022 uttrykte Den europeiske samorganisasjonen ETUC bekymring for flere lovendringer Zelenskyj-regjeringen ville innføre under dekke av krigen, som ville gjøre det vanskeligere for landets fagbevegelse.

På hvilken måte merkes lovendringen?

– Fagforeningsmedlemmer vi snakker med sier at lovendringene har negativ innvirkning for de ansatte, mens lederne får full støtte. Vanlige arbeidstakere blir taperne, fastslår LO-lederen.

Hun minner også om at de omstridte lovendringene som nå er innført ble foreslått av den ukrainske regjeringen for fem år siden, altså lenge før krigen brøt ut.

https://frifagbevegelse.no/nyheter/ukrainas-lo-er-kritiske-til-egen-regjering–vanlige-arbeidstakere-blir-taperne-6.158.939652.753acb3c03

https://frifagbevegelse.no/magasinet-for-fagorganiserte/ukraina-bruker-krigen-som-unnskyldning-for-a-angripe-arbeidernes-rettigheter-mener-europeisk-fagbevegelse-6.158.893750.949a39af27

Forbud mot opposisjonsvennlige kringkastingsselskaper

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har beordret forbud mot to opposisjonsvennlige kringkastingsselskaper i landet. Beslutningen får kritikk.

Forbudet rammer TV-selskapene Ukrlive.tv og Perviy Nezavisimiy og skal gjelde i fem år, heter det i en kunngjøring fra presidentens kontor onsdag.

En talsmann for det prorussiske partiet Opposisjonsplattform for livet fordømmer forbudet og kaller det et angrep på ytringsfriheten.

Det er ikke første gang president Zelenskyj forbyr opposisjonsvennlige medier. I februar la han ned forbud mot tre TV-kanaler som han mente var talerør for partiet Opposisjonsplattform for livet. I august fikk han blokkert nyhetsnettstedet strana.ua.

https://journalisten.no/kortnytt-medienyheter-fra-ntb-ukraina/ukrainas-president-forbyr-to-opposisjonsvennlige-kringkastingsselskaper/494741

Kiev, Ukraina – I et trekk som ble hyllet av pro-vestlige ukrainere, koblet president Volodymyr Zelenskyy fra tre TV-nettverk over natten som han sa spredte Kreml-finansiert «propaganda» og fungerte som et tyrehorn for et stadig mer populært parti som er pro-Moskva.

Men hans eks-sovjetiske nasjon på 43 millioner er polarisert språklig og politisk, og flyttingen kan vise seg å være risikabel for den politiske formuen til Zelenskyy, en tidligere stjernekomiker som kommer fra en russisktalende familie.

https://www.aljazeera.com/news/2021/2/5/ukraines-president-bans-pro-russian-networks-risking-support

USAs regjering visste at NATOs utvidelse til Ukraina ville tvinge Russland til å gripe inn

Tidligere amerikansk ambassadør i Russland William J. Burns, som nå er CIA-direktør, innrømmet i et hemmelig ambassadedokument fra 2008 at NATOs utvidelse til Ukraina krysser Moskvas sikkerhets-«røde linjer» og «potensielt kan dele landet i to, føre til vold eller til og med, noen hevder, borgerkrig, som ville tvinge Russland til å bestemme om de skulle gripe inn.»

Fascismen i Ukraina

NATOs Atlantic Council promoterer  neo-Nazi Azov Battalion

NATOs atlantiske råd fremmet Ukrainas nynazistiske Azov-bataljon

NATOs tenketank Atlantic Council, finansiert av amerikanske og europeiske regjeringer, fremmet Ukrainas nynazistiske Azov-bataljon i 2014, og skildret dens ekstreme høyreekstreme krigere som anti-Russland-helter mens de hvitvasket deres fascistiske ideologi.

«Det ser ut som det er et generelt problem at ultra-nasjonalister angriper fredelige demonstrasjoner i regi av sivile aktivister», skriver Landinfo i en rapport om Ukraina, skrev ABC Nyheter:

Ifølge rapporten datert 6. april, som ABC Nyheter har fått innsyn i, er det mange svært urovekkende forhold i Ukraina, som årlig får store beløp av den norske regjeringen.

Blant annet gjør politikere lite eller ingenting for å håndtere sikkerheten på fredelige arrangementer.

Forholdet mellom mektige høyre-ekstreme grupper som Høyre Sektor(Pravy Sektor) og myndighetene er vanskelig, skriver Landinfo, som er underlagt UDI og har til oppgave å skaffe troverdig kunnskap om ulike land.

Et ferskt eksempel som omtales i rapporten, er at kvinnedemonstrasjonene 8. mars flere steder ble angrepet av ultranasjonalister.

Amnesty International rapporterte at politiet ikke grep inn mot angriperne.

Ikke nok med det – en av arrangørene av 8. mars-toget ble arrestert i stedet.

Tidligere har ABC Nyheter meldt at ultranasjonalistene tvang regjeringen til å avskjære all kontakt med utbryterne øst i landet.

Les: Ukrainas visestatsminister: «Populister» har avskåret oss fra befolkningen i øst

Kiev er redd ultranasjonalistene

Landinfo opplyser også at høyreekstreme grupper har stormet byrådene i Lviv og Kiev.

«Det er en oppfatning at det er stor grad av straffefrihet for slike høyre-ekstreme grupper. Kiev er nølende til å gripe inn overfor slike grupper.», skriver de.

Forklaringen er at de høyreeksteme nasjonalistene spilte en sentral rolle i krigen mot russisk-støttede opprørere i øst.

Kiev er også redd for at slike grupper, som Svoboda og Høyre Sektor, kan vende seg mot regjeringen.

Samtidig har det vært nære bånd mellom regjeringsmedlemmer og grupper på ytre høyre, skriver Landinfo.

Rapporten nevner også at en embetsmann i innenriksdepartementet, Ilya Kiva, har erklært at homofile bør dø.

Les også: Brende & co. fortsetter pengestøtten til Ukraina

Politikere tett på paramilitære

Som eksempel trekker Landinfo fram innenriksminister Arsen Avakov, som har hatt langvarig tilknytning til Azov-bataljonen.

Azov-bataljonen er en paramilitær gruppe som bruker SS-symbolet, og som fikk slutte seg til det offisielle ukrainske forsvaret.

Det var norsk UD nølende til å reagere mot.

Landinfo viser også til en reportasje i Washington Post der det går fram at vise-innenriksminister Vadim Trojan har vært medlem av den nynazistiske paramilitære organisasjonen Ukrainas Patrioter.

ABC Nyheter er kjent med at Forsvarsdepartementet har foreslått samarbeid med Ukraina, men UD avslår innsyn i saken med begrunnelse at det foregår en intern saksforberedelse.

Les også: Høyreekstrem militsleder inn i Ukrainas forsvarsledelse

SBU bryter jevnlig loven

Ifølge Landinfo tyder mye på at Ukrainas overvåkingspoliti SBU «jevnlig bryter straffeprosessloven og tar seg store friheter.»

De utfører også politioppgaver som pågripelser og avhør, selv om dette ikke skal være en del av deres oppgaver.

«Det rapporteres også om at SBU anvender tortur mot pågrepne for å få tilståelse eller for å få den pågrepne til å samarbeide.», skriver Landinfo.

Nynazister og fascister på Norges side i Ukraina

I Norge reiser mange bust mot svenske nynazisters rekrutteringskampanje i Norge, men den norske regjeringen og norske media synes veldig bekvemme med at de deltar på Norges side i Ukraina.

Parallellt med at Vesten har initiert og finansiert det omfanget opprøret mot Janukovitsj fikk, og støttet etableringen av en regjering der den militære og politianvarlige delen er dominert av nynazistene og fascistene i Svoboda og Høyre Sektor, har svenske nynazister mobilisert for og deltatt på sine venners side i Ukraina. UTEN AT NORSKE POLITIKERE OG KORRESPONDENTER har gitt et pip fra seg om dette. Hans-Wilhelm Steinfeldt har til og med deltatt i blankpussingen av en av lederne.

Nå vet vi at Kiev-regjeringen har organisert de ivrigste nynazistene/fascistene i en egen bataljon som deltar i kampene mot uavhengighetsforkjemperne i Øst-Ukraina. Men norske politikere og media, som ikke liker svenske nynazister på norsk jord, synes å være ganske tilfreds med at de brukes i Ukraina som spydspiss mot østukrainere og Russland. Bataljonen Azov består av svensker, ukrainere, italienere og russere!! og bruker samme symbol som SS-Panzerdivisjon «Das Reich.»

Vestlige politikere i USA/EU/NATO liker offisielt ikke nynazister på egen jord, men lar dem gjerne få kamptrening og politisk skolering i Øst-Ukraina på østukraineres og Russlands bekostning. Enkelte av bataljonens deltakere skal til og med være beundrere av Anders Behring Breivik. Er det ikke på tide at vestlige politikere begynner å vurdere sin rolle i oppmarsjen mot Russland? 

Propaganda

WASHINGTON DC — Siden den russiske offensiven inne i Ukraina startet 24. februar, har det ukrainske militæret dyrket bildet av en liten kløktig hær som står opp mot den russiske Goliat. For å styrke oppfatningen av ukrainsk militær dyktighet, har Kiev drevet ut en jevn strøm av sofistikert propaganda rettet mot å vekke offentlig og offisiell støtte fra vestlige land.

Kampanjen inkluderer språkguider, nøkkelmeldinger og hundrevis av propagandaplakater, hvorav noen inneholder fascistiske bilder og til og med hyller nynazistiske ledere.

Bak Ukrainas PR-innsats står en hær av utenlandske politiske strateger, Washington DC-lobbyister og et nettverk av etterretningstilknyttede medier.

Ukrainas propagandastrategi fikk den ros fra en NATO-sjef som sa til Washington Post: «De er virkelig gode i stratcom – media, info-operasjoner og også psy-ops.» The Post innrømmet til slutt at «Vestlige tjenestemenn sier at selv om de ikke uavhengig kan verifisere mye av informasjonen som Kiev legger ut om den utviklende slagmarksituasjonen, inkludert tapstall for begge sider, representerer den likevel svært effektiv stratcom.»

Nøkkelen til propagandainnsatsen er en internasjonal legion av PR-firmaer som jobber direkte med Ukrainas utenriksdepartement for å føre informasjonskrigføring.

Ifølge bransjenyhetssiden PRWeek ble initiativet lansert av en anonym figur som angivelig grunnla et Ukraina-basert PR-firma.

«Fra den første timen av krig bestemte vi oss for å slutte oss til utenriksdepartementet for å hjelpe dem med å distribuere offisielle kilder for å vise sannheten,» sa den navnløse figuren til PR Week. «Dette er en hybridkrig: blandingen av blodig kamp med en enorm desinformasjon og falsk kampanje ledet av Russland [sic].»

Korrupsjon

Advarer mot at Norges Ukraina-støtte vil gå til korrupsjon

Vi må regne med at deler av Norges 75 milliarder kroner havner i lomma til korrupte i Ukraina, mener landets fremste korrupsjonseksperter. De mener det likevel er riktig å gi pengene.

https://www.nrk.no/norge/transparency-international_-advarer-mot-at-norske-penger-vil-havne-i-korrupte-hender-i-ukraina-1.16303503

På Dagsnytt 18 om korrupsjon og de 75 milliarder skattekronene regjeringen gir til Ukraina forherliger Huitfeldt bistanden uten å ha det minste bekymring over om hva pengene går til og hvor i Ukraina. Hun kommer med en bladsalat om at ikke gi bistand er verre. Dette er nøyaktig den samme frasen Huitfeldt brukte om å invadere Syria. Å ikke invadere er også et valg.

Zelensky gikk til valg på antikorrupsjonsarbeid. Som om det skulle legitimere at han ikke siden 2019  selv har beriket seg av penger tilhørende staten. Ukraina er det fattigste landet i Europa og det mest korrupte. Og ligger på korrupsjonsskalaer på 36 plass på en skala fra 0-100.

Videre snakker Huitfeldt om å arbeide for demokrati og pressefrihet. At pengene skal brukes til dette. De 75 milliardene er norsk utenrikspolitikk i klingende mynt. Det gir stjerne i boka  blant våre allierte. At Norge er på topp og får masse oppmerksomhet er norsk provinsialisme i diplomati.

Rødt har sagt ja til 75 milliarder og at til alt overmål sagt at Ukraina kan bruke det til hva de vil.

Demokrati

«Kyiv står støtt. Ukraina står støtt. Demokratiet står støtt,» heiet president Biden. Men taleskriveren hans ser ut til å ha glemt noe viktig: Ukraina kategoriseres ikke som et fullt demokrati, og har ikke vært det på minst ti år.

https://tv.nrk.no/serie/dagsnytt-atten-tv/202302/NNFA56022323/avspiller

Donetsk og Luhansk

Er det internasjonal tilstedeværelse i Donetsk og Luhansk?

Blant internasjonale organisasjoner er det bare Det internasjonale Røde Kors som er til stede i separatistkontrollerte områder.

https://landinfo.no/wp-content/uploads/2020/10/Ukraina-temanotat-Sikkerhetssituasjonen-i-Donetsk-og-Luhansk-05102020.pdf

Hit går ikke norske bistandskroner. Den russiske befolkningen i Donbass skal straffes og de blir straffet.

“This is my pension, which I earned. Why do I have to feel like a second-rate person?”

For hundretusenvis av eldre og funksjonshemmede i den konfliktherjede Donbas-regionen i Øst-Ukraina er statspensjonen deres eneste støtte. Imidlertid mistet rundt 160 000 pensjonister denne inntekten etter at regjeringen begrenset tilgangen til statlig pensjon for innbyggere i området utenfor dens kontroll i desember 2014.

Ytterligere restriktive tiltak som ble innført i fjor førte til at ytterligere 400 000 personer mistet tilgangen til pensjonene sine.

For tiden er personer som bor i ikke-statlig kontrollerte områder pålagt å registrere seg som internt fordrevne hos ukrainske myndigheter for å fortsette å få tilgang til sine rettmessige pensjonsytelser.

Hver annen måned drar Mykola Ivanovych* ut for å krysse Siverskiy Donets-elven, og stoler på at andre hjelper ham å krysse en skadet bro i rullestolen og hente statspensjonen. Elven markerer skillelinjen mellom hans familiehjem i ikke-regjeringskontrollerte Luhansk og regjeringskontrollerte Stanytsia Luhanska.

Mykola Ivanovych, som jobbet som bussjåfør i 54 år, må presentere seg i den statsdrevne banken i Stanytsia Luhanska, som sjekker identiteten hans for å la ham motta sin månedlige betaling på 53 USD.

Inne i banken venter han tålmodig mens kona står i køen for å gjennomføre verifiseringsprosessen.

Mykola Ivanovych, som er 70-årene, fikk to slag etter at sønnen hans ble drept av en artillerigranat i 2014 – det første året av Ukraina-konflikten, som har kostet nesten 10.000 menneskeliv.

Utbetaling av pensjoner bør gjenopptas til alle pensjonister, uavhengig av deres bosted, enten de er registrert som internt fordrevne (internt fordrevne) eller bor hjemme, sier Pablo Mateu, UNHCR-representant i Ukraina. «Pensjoner er en ervervet rettighet for alle innbyggere og bør ikke være knyttet til deres IDP-registrering og faktum om fordrivelse.»

Olena Grekova, leder av det Severodonetsk-baserte kontoret for Right to Protection, en UNHCR-partner-NGO som hjelper internt fordrevne personer i Ukraina, sa at mange sengeliggende mennesker ikke hadde mottatt pensjonsutbetalinger siden starten av konflikten fordi de ikke var i stand til å reise til regjeringenkontorer for identifikasjon.

En annen kvinne, Olga Burkalo, 38, som har lidd av en alvorlig form for diabetes siden hun var 11 år, har opptil 10 injeksjoner med insulin daglig og trenger sin pensjon på 50 USD per måned for å betale for behandlingen.

Trygdeinspektører besøkte henne i desember og mars for å sjekke om hun bor på adressen sin i regjeringskontrollerte Selidove. I februar gjennomgikk hun en identifiseringsprosess i en bank.

I april sluttet hun imidlertid å motta pensjon. Hun ble feilaktig mistenkt for å bo i ikke-statlig kontrollert territorium, da hun faktisk ikke hadde vært der på mer enn ett år.

Burkalo, som utdannet seg til biologilærer, er nå for svak til å jobbe.

«Jeg pleide å jobbe, jeg betalte skatt,» sa hun. «Dette er pensjonen min, som jeg har opptjent. Hvorfor må jeg føle meg som en annenrangs person?»

Noen har mistet betalingene sine på grunn av feil. Tetiana Kovalenko, 83, måtte forlate byen Donetsk etter at huset hennes ble bombet. Siden 2015 har hun bodd i regjeringskontrollerte Myrnograd og er registrert som internt fordrevet. 

https://www.unhcr.org/news/stories/2017/6/59396b6d5/thousands-eastern-ukraine-lose-access-pensions.html

Flere kirkegårder

Zelensky gjøre 100 hektar land utenfor Kiev til nye kirkegårder. Det er ikke flere gravplasser igjen. Med mer krig kan det være at det ikke er noe igjen av Ukraina heller.

Alt er greit, bare Ukraina får våpen. For Stoltenberg og Rødt er vegen til fred brolagt med våpen. 300.000 drepte ukrainske soldater er bare et tall.

Det tragiske er at Rødt og norsk venstreside hyller krig og våpen mens resten verden utenfor NATO roper på fred.

Forrige artikkelLekkasjer bokstaverer slutten for Ukraina
Neste artikkelEn bombe av en rettsbegjæring: 11. september-kaprerne var CIA rekrutter