Indonesia forsterker sin avdollarisering

0

JAKARTA, KOMPAS — Indonesia fortsetter sin innsats for å redusere sin avhengighet av amerikanske dollar eller en prosess med «avdollarisering». Dette gjenspeiles i Bank Indonesias plan om å samarbeide med Central Bank of South Korea for å gjennomføre handelstransaksjonsoppgjør og investeringer ved å bruke de to landenes lokale valutaer i mai.

Bank Indonesia (BI)-guvernør Perry Warjiyo sa at Indonesia hadde satt i gang diversifisering i bruken av andre valutaer enn amerikanske dollar for å avgjøre handelstransaksjoner og investeringer. Siden 2017 har Indonesia samarbeidet om oppgjør av handelstransaksjoner og investeringer (lokal valutatransaksjoner/LCT) ved bruk av lokale valutaer med Malaysia, Thailand, Japan og Kina.

Dette betyr at Indonesias handelstransaksjoner og investeringer med de fire landene ikke lenger bruker amerikanske dollar, men bruker deres respektive lokale valutaer. «Dette er avdollarisering. Vi diversifiserer bruken av andre valutaer enn amerikanske dollar for oppgjør av transaksjoner mellom land. Indonesia har initiert og implementert det,» sa Perry tirsdag (18.4.2023).

Bortsett fra Sør-Korea, la Perry til, vil hans side også øke antallet land i dette LCT-samarbeidet med land i Sørøst-Asia. Ikke bare LCT-samarbeid, planen inkluderer også blant andre prosjekter, slik som bruk av Quick Response Indonesian Standard (QRIS) grenseoverskridende betalingssystem og raske betalinger mellom Sørøst-asiatiske land. Dette er en del av ASEAN Payment Connectivity-avtalen.

Visedekan ved Prasetiya Mulya School of Economics and Business Adrian Teja mener at amerikanske dollar som hovedvaluta i internasjonal handel fortsatt vil vare til neste tiår, men dens rolle vil fortsette å avta.

Indonesia en kommende økonomisk stormakt

Ifølge statistikken over kjøpekraftvektet BNP er Indonesia verdens sjuende største økonomi, større enn for eksempel Frankrike, Storbritannia og Italia. Etter innbyggertall er landet fjerde størst i verden med sine 277 millioner innbyggere. Landet er viktig i ASEAN, som også har vedtatt en plan for avdollarisering.

Les: ASEAN-landene vurderer å droppe dollar, euro og yen

Les på steigan.no om avdollarisering.

Forrige artikkelTidligere CIA-sjef fikk agenter til å spre falsk info om Hunter Bidens laptop
Neste artikkelOg så ble Rødt et parti for krig mot Russland