Finansministre og sentralbanker i ASEAN vurderer å droppe amerikanske dollar, euro og yen, Indonesia krever utfasing av Visa og Mastercard. Dette skriver ASEAN Briefing 29. mars 2023.
«Et offisielt møte med alle ASEAN-finansministre og sentralbanksjefer startet tirsdag (28. mars) i Indonesia. Øverst på agendaen er diskusjoner for å redusere avhengigheten av amerikanske dollar, euro, yen og britiske pund fra finansielle transaksjoner og overgang til oppgjør i lokal valuta.
Møtet diskuterte arbeidet med å redusere avhengigheten av større valutaer gjennom ordningen med lokale valutatransaksjoner (LCT). Dette er en utvidelse av den tidligere lokale valutaoppgjøret (LCS)-ordningen som allerede har begynt å bli implementert mellom ASEAN-medlemmer.
Dette betyr at et ASEAN-grenseoverskridende digitalt betalingssystem vil bli utvidet ytterligere og tillate ASEAN-stater å bruke lokale valutaer for handel. En avtale om slikt samarbeid ble oppnådd mellom Indonesia, Malaysia, Singapore, Filippinene og Thailand i november 2022. Dette følger av Indonesias banktilsynsmyndighet, som uttalte 27. mars at Bank of Indonesia forbereder å innføre sitt eget innenlandske betalingssystem.»
ASEAN er et av de raskest voksende markedene i verden
ASEAN ble grunnlagt i 1967 og omfatter i dag Brunei, Kambodsja, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, Filippinene, Singapore, Thailand og Vietnam – økonomier på vidt forskjellige utviklingsstadier, men som alle deler et enormt vekstpotensial. ASEAN er et stort globalt knutepunkt for produksjon og handel, samt et av de raskest voksende forbrukermarkedene i verden.
Hvis ASEAN var et enkelt land, ville det allerede vært den fjerde største økonomien i verden, med et samlet BNP (kjøpekraftsvektet) på 10,2 billioner dollar i 2022.
Hvis ASEAN dropper dollar, euro og yen er det en stor internasjonal begivenhet. Fra før av har Kina og Russland bestemt seg for å avdollarisere sin handel og seg i mellom vil de bruke yuan og gull. Kina og Brasil har inngått en avtale om å handle i sine egne valutaer, og dropper den amerikanske dollaren som mellomledd, sa den brasilianske regjeringa onsdag 29. mars 2023. Dette melder ChinaDailyNews.
Tidligere Goldman Sachs-sjeføkonom Jim O’Neill ber BRICS om å utfordre dominansen til den amerikanske dollaren. Kinas nylige handlinger med yuanen gjør allerede nettopp det, skriver Kitco.com.
Eks-Goldman-sjeføkonomen, som lagde selskapets navn, ber nå BRICS om å utvide seg for å skape et mer rettferdig, multi-valuta globalt system ved å inkludere framvoksende nasjoner som Mexico, Tyrkia, Egypt, Indonesia, Bangladesh, Vietnam, Pakistan og Filippinene.
Wall Street Journal skriver at Saudi-Arabia er i samtaler med Kina for eventuelt å gå over til å ta betalt i yuan renminbi for oljesalg til Kina i stedet for dollar, slik det har vært til nå.
India og De forente arabiske emiratene drøfter å handle i rupees i stedet for i dollar.
Kenya ønsker å kvitte seg med dollaren og gå over til petroyuan. Kenya er Afrikas største økonomi. Sør-Afrika er med i BRICS så de går i retning BRICS-valuta. Nigeria handler allerede delvis i yuan. Egypt begynte i 2022 å utstede obligasjoner i yuan i stedet for i dollar.
Brasil og Argentina er i ferd med å innføre en felles valuta som blir betraktet som Sør-Amerikas svar på euro.
Det at USA har gjort dollaren til et våpen gjennom sanksjonspolitikken og det at de har beslaglagt en stor del av Russland utenlandsformue gjør at mange land må tenke nytt og innse at USA-dollar ikke er noen trygg havn.
Hadde Norge vært et sjølstendig land med ei regjering som var opptatt av det norske folkets ve og vel, ville naturligvis også Norge og Oljefondet ha orientert seg mot Det globale sør. Men alle stortingspartier har nå bundet seg til masta i den vestlige skuta og ser ut til å ville gå ned med den. Krigen mot Russland i Ukraina vil bli skjebnesvanger, ikke for Russland, men for Vesten og deriblant Norge.