Hva skal man si om forsøket fra Faktisk på å ta ned Seymour Hersh?

0

Institusjonen som av en eller annen grunn kaller seg Faktisk.no har levert et langt og omstendelig forsøk på å diskreditere den store avsløringa til Pulitzer-prisvinner og verdens fremste nålevende gravejournalist, Seymour Hersh.

Artikkelen har tittelen Flere feil om norsk innblanding i Nord Stream-sabotasjen.

Journalist Sofie Svanes Flem oppgis som forfatter av artikkelen. Om henne skriver Faktisk: «Sofie har bakgrunn fra Sunnmørsposten. Hun skrev sin første sak for Sunnmørsposten i 2009 og jobbet der for fullt fra 2016. Hun har også erfaring fra Bergens Tidende (2013) og har vært nyhetsredaktør i Studvest (2014).» Tre ganger har hun fått Møre og Romsdal journalistlag sin nyhetspris.

Den artikkelen som bærer hennes signatur søker å motbevise et par av punktene i avsløringa til Seymour Hersh. Det handler om Norges rolle i århundrets sabotasjehandling. Artikkelen er full av tekniske data, posisjonering av marinefartøyer og fly og vitner om en omfattende kompetanse innen militær etterretning.

Man får ha oss unnskyldt, men vi klarer ikke å se av Flems CV eller tidligere produksjon at dette er en kompetanse som hun har. Vi kan naturligvis ta feil. Kanskje har hun studert dette på si og viser først nå sitt talent.

Men det finnes også en annen mulig forklaring, nemlig at dette er skrevet med påholden penn.

Journalist Sofie Svanes Flem har tidligere vist at hun har et svært godt og ukritisk forhold til Forsvarets informasjonsavdeling. 25. februar i fjor presenterte hun og hennes kollega Geir Molnes et angrep på steigan.no og andre alternative medier i Norge som ikke var noe annet enn en ordrett gjengivelse av standpunktene og påstandene til Eskil G. Sivertsen, spesialrådgiver ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Og hans påstander var igjen ikke noe annet enn en planking av et dokument fra US State Department.

Les: I sitt angrep på steigan.no følger Faktisk dreieboka til USAs utenriksdepartement

Flems angrep på Seymour Hersh bærer alle kjennetegn på å være suget fra brystet til Forsvarets forskningsinstitutt. Igjen: Vi kan ta feil. Flem kan ha blitt militærekspert i alle hemmelighet og først nå slått ut i full blomst.

Med det lukter FFI lang vei.

Det er alt for mye spesialfag og Faktisk vil neppe være i stand til å vite hva de skal se etter av posisjoneringsdata, sattelittbilder osv. Helge Ingstad seilte med det automatiske identifikasjonssystemet /AIS) avslått. Er da synlig som objekt på radar, men sender ikke aktivt ut hvem en er. Hinnøy av Askøy-klassen kunne godt ha gjort det samme. Amerikanske fly med amerikanske piloter har siden 2019 flydd P8-Poseidon fra Andenes. Delvis på grunn av norsk pilotmangel, og delvis på grunn av opplæring av norsk personell på de nye flyen. Det er mulig at de i 2021 også flyr fra Evenes, som skal bli hovedbase for P-8. Hersh kan ha blitt litt forvirret av dette og byttet om på det, men det rokker ikke ved hovedfortellingen til Hersh. Hans kilde kan også ha surra med Jens og Thorvald Stoltenberg. Det som er sikkert er at Jens hadde to hovedoppgaver som AUF leder. Få AUF til å si ja til Nato og ja til EU.

Totalt ukritisk til dekkhistorien som ble presentert i New York Times

Mens Flem, eller antakelig hennes ghostwriter, går i ekstrem detalj omkring marine ferdsdata, er hun (eller FFI-kilden) totalt ukritisk overfor den syltynne historien ffra New York Times som ikke en gang NATO-folk tror på.

Les: Spøkelsesskipet og Nord Stream

Artikkelen i Faktisk kvalifiserer også godt til det en etterretningsekspert sa til Seymour Hersh: «Når du utfører en operasjon som den mot rørledningene, må du planlegge en motoperasjon – ei rød sild som har en eim av virkelighet. Og det må være så detaljert som mulig for å bli trodd.»

FFI har levert og Faktisk har publisert.

Forrige artikkelMoskva er vertskap for møte rettet mot normalisering mellom Syria og Tyrkia
Neste artikkelFra Ukraina til Russland til Kina til Syria – hva er forbindelsen?