Moskva er vertskap for møte rettet mot normalisering mellom Syria og Tyrkia

0

Ingen gjennombrudd ble gjort, men et møte mellom utenriksministrene i Syria og Tyrkia forventes å bli avholdt snart.

Av Dave DeCamp, 4. april 2023

Dave DeCamp.

Viseutenriksministrene i Syria, Tyrkia, Iran og Russland avsluttet tirsdag to dager med samtaler i Moskva, som hadde som mål å jobbe for en normaliseringsavtale mellom Ankara og Damaskus.

Det er ingen tegn til at et gjennombrudd ble gjort, men et oppfølgingsmøte på utenriksministernivå forventes å skje snart. En kilde i det tyrkiske utenriksdepartementet sier til det russiske nyhetsbyrået TASS at de fire partene er enige om å fortsette konsultasjonene og planlegger å holde et utenriksministermøte.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sa at Moskva hadde foreslått datoer for møtet mellom toppdiplomatene fra de fire landene. Samtalene denne uken bygget på et møte mellom Syria og Tyrkias forsvarsministre som Russland var vertskap for i desember 2022, og markerte første gang de to landene holdt samtaler på dette nivået siden 2011.

Damaskus har gjort det klart at enhver normaliseringsavtale med Ankara avhenger av en tyrkisk tilbaketrekning fra territoriet landet okkuperer i Nord-Syria. En tilnærming mellom Syria og Tyrkia ville være et stort gjennombrudd ettersom Ankara støttet den mislykkede innsatsen for regimeendring mot den syriske presidenten Bashar al-Assad og fortsatt støtter antiregjeringskrigere på bakken.

Samtalene mellom Syria og Tyrkia kommer samtidig som andre regionale land jobber for å normalisere forholdet til Assad-regjeringen, inkludert Saudi-Arabia. Riyadh forventes å invitere Assad til å delta på et toppmøte i Den arabiske liga som de er vertskap for i mai. Syria ble sparket ut av Den arabiske liga i 2011.

USA motsetter seg at regionale land normaliserer forbindelsene med Assad, da de foretrekker å holde Syria isolert og under lammende økonomiske sanksjoner. USA okkuperer også en betydelig del av Øst-Syria, hvor de fleste av landets olje- og hveteressurser befinner seg.


Denne artikkelen ble først publisert av Anti-War:

Moscow Hosts Meeting Aimed at Syria-Turkey Normalization

Oversatt for Steigan.no av Espen B. Øyulvstad.

Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp


Forrige artikkelAfrika «all out», 54-0, mot å bli med i Bidens stedfortrederkrig mot Russland
Neste artikkelHva skal man si om forsøket fra Faktisk på å ta ned Seymour Hersh?
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.