Forsvarsministrene til Tyrkia, Russland, Syria og Iran møtes i Moskva

0
Tyrkias nasjonale forsvarsminister Hulusi Akar. Foto: Yeni Safak.

Et møte mellom forsvarsministre og etterretningssjefer i Tyrkia, Russland, Syria og Iran vil bli holdt i Moskva på tirsdag 25. april, sa den tyrkiske forsvarsministeren mandag. Dette skriver den tyrkiske nettavisa Yeni Safak.

Hulusi Akar sa at tyrkiske, russiske og syriske forsvarsministre og etterretningssjefer møttes i Moskva 28. desember i fjor, og bestemte seg for å fortsette møtene.

«Senere ble synspunkter utvekslet om Irans deltakelse i disse møtene. Dette ble godkjent av relevante myndigheter. Som en fortsettelse av den sesjonen, denne gangen som en kvartett, forbereder vi et møte med forsvarsministre og etterretningssjefer, sa Akar.

«Den 25. april skal dette møtet etter planen holdes i Moskva. Vårt mål er å løse problemene gjennom forhandlinger og bringe fred og ro til regionen så snart som mulig.»

Akar sa at flere positive skritt er ventet etter møtene.

Han la til at Tyrkia er fast bestemt i kampen mot terrorisme og har som mål å sikre at syrere i Tyrkia vender tilbake til landet sitt frivillig, trygt og med verdighet.

«Vi har syriske brødre og søstre som vi er sammen med, enten de er i Tyrkia eller Syria. Det er uaktuelt for oss å ta noen beslutning som vil sette dem i vanskeligheter,» sa den tyrkiske forsvarssjefen.

Fredsprosessen fortsetter helt uavhengig av hva USA måtte mene

NATO-landet Tyrkia er altså helt upåvirket av USAs forsøk på total isolasjon av Moskva. Helt i strid med USAs strategi ikke bare fortsetter Tyrkia sine fredssamtaler med Moskva og Syria, men man inkluderer også Iran i det gode selskap. Dette er også absolutt fy-fy i Washington.

Firepartsmøtet i Moskva kommer kort etter at Syrias utenriksminister besøkte Saudi-Arabia. Les: Syrias utenriksminister på epokegjørende besøk i Saudi-Arabia.

Den begynnende forsoninga mellom Syria og Saudi-Arabia kommer i kjølvannet av Kinas mekling for en normalisering av forholdet mellom Saudi-Arabia og Iran. Les: Iran og Saudi-Arabia: en kinesisk vinn-vinn.

Det geopolitiske landskapet i Midtøsten har endret seg mer på fire uker enn det har gjort på flere tiår. Og typisk er det at USA blir skjøvet ut i utkanten mens Kina og Russland bidrar til at parter som har sett på motparten som sin bitreste fiende, plutselig kan snakke sammen og finne fram til konstruktive løsninger.

Vi har ikke registrert noen jubel i norske medier eller blant norske politikere.

Forrige artikkelUtarmet uran er et masseødeleggelsesvåpen
Neste artikkelNorsk Bonde og Småbrukarlag forlot aldri forhandlingsbordet