Iran og Saudi-Arabia: en kinesisk vinn-vinn

0

Det ene iransk-saudiarabiske håndtrykket begravde billioner av dollar i vestlige splitt-og-hersk-investeringer over hele Vest-Asia, og får globale ledere til å skynde seg til Beijing på jakt etter globale løsninger.

Av Pepe Escobar, The Cradle, 7. april 2023.

Pepe Escobar.

Ideen om at historien har et endepunkt, som ble fremmet av uvitende neokonservative på det unipolare 1990-tallet, er feil, siden historien er i en endeløs prosess med fornyelse. Det nylige offisielle møtet mellom Saudi-Arabias utenriksminister Faisal bin Farhan al-Saud og Irans utenriksminister Hossein Amir-Abdollahian i Beijing markerer et territorium som tidligere ble ansett som utenkelig og som utvilsomt har forårsaket sorg for War Inc.-maskinen.

Dette enkle håndtrykket betyr begravelsen av billioner av dollar som ble brukt på å splitte og herske over Vest-Asia i over fire tiår. I tillegg ble den globale krigen mot terror (GWOT), den fabrikkerte virkeligheten i det nye årtusenet, som fungerte som bakteppe i Beijing.

Beijings rolle som fredens hovedstad har blitt innprentet i hele Det globale sør, som bevist av et påfølgende sideshow der et par europeiske ledere, en president og en eurokrat, ankom som supplikanter til Xi Jinping, og ba ham slutte seg til NATO-linjen på krigen i Ukraina. De fikk en høflig kald skulder.

Likevel ble optikken forseglet: Beijing hadde presentert en 12-punkts fredsplan for Ukraina som ble stemplet som «irrasjonell» av Washington ringway neocons. Europeerne som er gisler for en stedfortrederkrig som er påtvunget dem og verden av Washington forsto i det minste at alle som er eksternt interessert i fred, må gå gjennom ritualet med å bøye seg for den nye sjefen i Beijing.

Den irrelevante JCPOA*

Forholdet mellom Teheran og Riyadh vil selvfølgelig ha en lang, steinete vei framover – fra aktivering av tidligere samarbeidsavtaler signert i 1998 og 2001 til å respektere, i praksis, deres gjensidige suverenitet og ikke-innblanding i hverandres interne anliggender.

Alt er langt fra løst – fra den Saudi-ledede krigen mot Jemen til det frontale sammenstøtet mellom arabiske monarkier i Persiabukta med Hizbollah og andre motstandsbevegelser i Levanten. Likevel er dette håndtrykket det første skrittet som fører, for eksempel, til den saudiske utenriksministerens kommende reise til Damaskus for å formelt invitere president Bashar al-Assad til Den arabiske ligas toppmøte i Riyadh neste måned.

Det er avgjørende å understreke at dette kinesiske diplomatiske kuppet startet helt tilbake med Moskva-meglerforhandlinger i Bagdad og Oman; det var en naturlig utvikling av at Russland gikk inn for å hjelpe Iran med å redde Syria fra en gribbenes koalisjon av NATO og Gulf Cooperation Council (GCC).

Deretter ble stafettpinnen sendt til Beijing, i total diplomatisk synkronisering. Drivet mot å permanent begrave GWOT og de utallige, ekle konsekvensene av den amerikanske terrorkrigen var en vesentlig del av kalkylen, men enda mer presserende var nødvendigheten av å demonstrere hvordan Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), eller Irans atomavtale, hadde blitt irrelevant.

Både Russland og Kina har erfart, på innsiden og utsiden, hvordan USA alltid klarer å torpedere en retur til JCPOA, slik den ble unnfanget og signert i 2015. Oppgaven deres ble å overbevise Riyadh og Gulfstatene om at Teheran ikke har noen interesse i å skaffe seg atomvåpen – og vil forbli undertegner av ikke-spredningsavtalen (NPT).

Så var det opp til kinesisk diplomatisk finesse å gjøre det helt klart at de persiske gulfmonarkienes frykt for revolusjonær sjiisme  nå er like kontraproduktiv som Teherans frykt for å bli trakassert og/eller omringet av salafijihadister. Det er som om Beijing hadde laget et motto: dropp disse tåkete ideologiene, og la oss gjøre forretninger.

Og business det er, og vil være: enda bedre, formidlet av Beijing og implisitt garantert av både atomsupermakter Russland og Kina.

Hopp på avdollariseringstoget

Saudiarabisk kronprins Mohammed bin Salman (MbS) kan vise til noen Sopranos-lignende egenskaper, men han er ingen dumskalle: han så umiddelbart hvordan dette kinesiske tilbudet forvandlet seg vakkert til hans innenlandske moderniseringsplaner. En Gulf-kilde i Moskva som er kjent med MbS’ fremgang og konsolidering av makt, beskriver kronprinsens innsats for å appellere til den yngre saudiske generasjonen som idoliserer ham. La jenter kjøre SUV-ene sine, gå på dans, slippe håret fritt, jobb hardt og bli en del av det «nye» Saudi-Arabia of Vision 2030: et globalt turisme- og serviceknutepunkt, en slags Dubai på steroider.

Og, avgjørende nok, vil dette også være et Eurasia-integrert Saudi-Arabia, et framtidig uunngåelig medlem av både Shanghai Cooperation Organization (SCO) og BRICS+, akkurat som Iran, som også vil sitte ved de samme fellesbordene.

Fra Beijings synspunkt handler dette om Kinas ambisiøse belte- og veiinitiativ (BRI) på flere billioner dollar. En viktig BRI-forbindelseskorridor går fra Sentral-Asia til Iran og deretter videre til Kaukasus og/eller Tyrkia. En annen – på jakt etter investeringsmuligheter – går gjennom Arabiahavet, Omanhavet og Persiabukta, en del av den maritime silkeveien.

Beijing ønsker å utvikle BRI-prosjekter i begge korridorer, kall det «fredelig modernisering» brukt på bærekraftig utvikling. Kineserne husker fortsatt hvordan de gamle silkeveiene gikk i Persia og deler av Arabia. i dette tilfellet har vi historien som gjentar seg selv.

En geopolitisk revolusjon

Og så kommer den hellige gral: energi. Iran er en førsteklasses gassleverandør til Kina, et spørsmål om nasjonal sikkerhet, uløselig knyttet til deres strategiske partnerskapsavtale på 400 milliarder dollar. Og Saudi-Arabia er en førsteklasses oljeleverandør. Tettere Sino-Saudi-relasjoner og interaksjon i viktige multipolare organisasjoner som SCO og BRICS+ fremmer den skjebnesvangre dagen da petroyuan definitivt vil bli virkeliggjort.

Kina og De forente arabiske emirater har allerede inngått sin første gassavtale i yuan. Avdollariseringstoget har allerede forlatt stasjonen i høy hastighet. ASEAN diskuterer allerede aktivt hvordan man kan omgå dollaren til å sikre oppgjør i lokale valutaer – noe utenkelig selv for noen måneder siden. Den amerikanske dollaren har allerede blitt kastet inn i en dødsspiral.

Og det vil være dagen da spillet når et helt nytt uforutsigbart nivå.

Den destruktive agendaen til neocon-lederne med ansvar for USAs utenrikspolitikk bør aldri undervurderes. De utnyttet 9/11 som et «nye Pearl Harbor» og påskudd til å starte et korstog mot islamske land i 2001, etterfulgt av en NATO-proxykrig mot Russland i 2014. Deres endelige ambisjon er å føre krig mot Kina før 2025.

Imidlertid står de nå overfor et raskt økende geopolitisk og geoøkonomisk opprør i verdens hjerteland – fra Russland og Kina til Vest-Asia, som ekstrapolerer til Sør-Asia, Sørøst-Asia, Afrika og utvalgte breddegrader i Latin-Amerika.

Vendepunktet kom 26. februar 2022, da Washingtons neocons – i en iøynefallende demonstrasjon av deres grunne intellekt – bestemte seg for å fryse og/eller stjele reservene til den eneste nasjonen på planeten som er utstyrt med alle de varene som virkelig betyr noe, og med den nødvendige handlekraft til å slippe løs et betydningsfullt skifte til et pengesystem som ikke er forankret i fiat-penger.

Det var den skjebnesvangre dagen da denne krigerske klikken, identifisert av journalisten Seymour Hersh som ansvarlig for å sprenge Nord Stream-rørledningene, faktisk blåste i fløyta for at høyhastighetstoget skulle forlate stasjonen, ledet av Russland, Kina og nå – velkommen om bord – Iran og Saudi-Arabia.

*) JCPOA – Joint Comprehensive Plan of Action, atomavtalen med Iran.


Denne artikkelen ble først publisert av The Cradle:

Iran and Saudi Arabia: a Chinese win-win

Forrige artikkelPolens president: – Det blir ingen grenser mellom Polen og Ukraina
Neste artikkelPsykiatri: Myten om kjemisk frelse
Pepe Escobar er spaltist i The Cradle, redaktør i Asia Times og en uavhengig geopolitisk analytiker med fokus på Eurasia. Siden midten av 1980-tallet har han bodd og jobbet som utenrikskorrespondent i London, Paris, Milano, Los Angeles, Singapore og Bangkok. Han er forfatter av utallige bøker; hans siste er Raging Twenties.