Bidens justisdepartement tiltaler fire amerikanere for å ha ‘bevæpnet’ ytringsfriheten

0
President Joe Biden ser på når justisminister Merrick Garland holder tale i Det hvite hus i mai 2022. (Det hvite hus/ Adam Schultz)

Amerikanske statsborgere blir tiltalt for ytringer og politiske aktiviteter som ikke er i tråd med regjeringens ønsker.

Av Caitlin Johnstone, 20. april 2023.

Justisdepartementet til Biden-administrasjonen har nettopp anklaget fire medlemmer av African People’s Socialist Party (APSP), for å ha konspirert med å opptre som agenter for Russland ved å bruke tale og politisk handling på måter departementet sier «gjorde amerikanernes rettigheter til våpen», i henhold til det første endringstillegget.

Washington Post rapporterer:

«Føderale myndigheter siktet tirsdag fire amerikanere for roller i en ondsinnet kampanje som fremmet pro-Kreml-propaganda i Florida og Missouri, og utvidet en tidligere sak som anklaget en russisk operatør for å drive ulovlige påvirkningsagenter i USA.»

FBI signaliserte sin interesse for de påståtte aktivitetene i en rekke raid i fjor sommer, da myndighetene siktet en Moskva-mann, Aleksandr Viktorovich Ionov, for å ha jobbet i årevis på vegne av russiske statstjenestemenn for å finansiere og lede politiske grupper på den politiske ytterkanten i USA. Blant annet skal Ionov ha gitt råd til de politiske kampanjene til to uidentifiserte kandidater til offentlige verv i Florida.

Ionovs påvirkningsarbeid ble angivelig ledet og overvåket av offiserer fra FSB, en russisk, statlig etterretningstjeneste.

Nå har myndighetene lagt til anklager mot fire amerikanere som angivelig fulgte Ionovs ønsker gjennom flere grupper, inkludert African People’s Socialist Party og Uhuru Movement i Florida, Black Hammer i Georgia og en uidentifisert politisk gruppe i California, en del av et forsøk på å påvirke amerikansk politikk.

USAs utenriksdepartement tilbyr 10 millioner dollar for informasjon om Aleksandr Viktorovich Ionov. (Belønninger for rettferdighet, Public domain, Wikimedia Commons)

AFP rapporterer at konspirasjonsanklagene har en strafferamme på opptil 10 år, tre av de fire APSP-medlemmene er i tillegg siktet for å ha opptrådt som uregistrerte agenter for Russland, som har en strafferamme på ytterligere fem år.

«Russlands utenlandske etterretningstjeneste har angivelig gjort våre rettigheter til våpen, friheter Russland nekter sine egne borgere, å splitte amerikanere og blande seg inn i valg i USA», sier assisterende statsadvokat Matthew G. Olsen i DOJs pressemelding om tiltalen, og legger til:

«Departementet vil ikke nøle med å avsløre og straffeforfølge de som sår splid og korrumperer amerikanske valg i tjeneste for fiendtlige utenlandske interesser, uavhengig av om de skyldige er amerikanske statsborgere eller utenlandske personer i utlandet.»

Det ser ut som USA har bestemt seg for å kvitte seg med disse frihetene også.

Den overordnede tiltalen som inneholder disse anklagene, består av mye verbal gymnastikk for å tilsløre det faktum at justisdepartementet straffeforfølger amerikanske borgere for ytringer og politiske aktiviteter i USA, som tilfeldigvis ikke er i tråd med ønskene til den amerikanske regjeringen.

Storjuryen påstår at nevnte Ionov «instruerte» disse amerikanerne til å «publisere pro-russisk propaganda» og «informasjon designet for å forårsake dissens i USA», som er omtrent en så vag og amorf påstand som du muligens kan komme opp med.

For ordens skyld har Omali Yeshitela, grunnlegger og leder av African People’s Socialist Party og en av de fire amerikanerne som er navngitt i tiltalen, bestemt nektet for noen gang å ha jobbet for Russland.

Tidligere denne måneden, før det ble reist anklager mot ham, siterte The Tampa Bay Times ham i å si: «Jeg har aldri jobbet for en russer. Aldri, aldri, aldri. De vet at jeg aldri har jobbet for Russland. Problemet deres er at jeg aldri har jobbet for dem.»

Omali Yeshitela i juli 2020. (David Lance, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons)

Men det er viktig å merke seg at dette ikke skal ha noe å si. Under det første endringstillegget er det forbudt for staten å avkorte noens frihet til å snakke som de vil og omgås hvem de vil, som nødvendigvis inkluderer å være så vokalt pro-Russland som de vil og fremme de politiske agendaene de finner passende, enten det skjer for å fremme den russiske regjeringens interesser eller ikke.

Tiltalen hevder at de fire amerikanerne engasjerte seg i «agitprop», agitasjonspropaganda, ved å «skrive artikler som inneholdt russisk propaganda og desinformasjon», men selv om vi later som om det både er (A) en kvantifiserbar påstand og (B) et bevist faktum, er propaganda og desinformasjon begge ytringer som staten er konstitusjonelt forbudt å undertrykke.

Det er ikke rimelig for regjeringen å bare avvise det første endringstillegget med den begrunnelse at det blir «gjort til våpen». Du kan ikke ha staten din til å diktere hvilke ytringer som er gyldige og hva som teller som «agitprop» og «desinformasjon», fordi de alltid vil definere disse begrepene på måter som gagner staten, og dermed gi mer makt til de mektige og ta makten bort fra folket.

Du kan ikke ha staten din til å diktere hvilke politiske grupper som er legitime og hvilke som er verktøy for en utenlandsk regjering, fordi du kan alltid stole på at de mektige setter slike betegnelser på måter som gagner dem selv.

Det er også det skamløse hykleriet i det hele. Den amerikanske regjeringen engasjerer seg stadig i utenlandske påvirkningsoperasjoner med grupper som National Endowment for Democracy, som ble opprettet for å hjelpe til med å oppildne til kupp og fargerevolusjoner og fremme amerikanske informasjonsinteresser åpenlyst, på måter CIA pleide å gjøre i det skjulte.

Som kommentator Brian Berletic bemerket på Twitter:

«USA har gjennom National Endowment for Democracy skapt armeer av organisasjoner som utfører ondartede påvirkningsoperasjoner rundt om i verden, inkludert her i Thailand. Når den thailandske regjeringen forsøker å stoppe denne aktiviteten, roper den amerikanske ambassaden «ytringsfrihet». Thailands regjering og andre rundt om i verden kunne lett referere til dette trekket fra det amerikanske justisdepartementet for å målrette og rykke opp USA-finansierte organisasjoner som gjør akkurat dette og verre.»

Når den amerikanske regjeringen nå hevder at det er legitimt å begynne å kaste amerikanske statsborgere i fengsel i et tiår, fordi de publiserte «propaganda» for et annet land, er absurd og mer enn litt skummelt. Den mektigste regjeringen i verden trenger mer politisk dissens hjemme, ikke mindre, og her prøver de å gjøre det til en forbrytelse.

Når de hevder at medlemmene av APSP publiserte «propaganda» og fremmet «dissens», mener de egentlig at de engasjerte seg i ytringer og politisk aktivisme som den amerikanske regjeringen ikke liker.

Spinnmeisterne vil prøve å spinne saken, den juridiske mumbo-jumboen vil prøve å tilsløre saken, men det er det som skjer. Ikke la dem skjule dette for deg.

De er ikke bekymret for russisk propaganda, de er bekymret for at du vil slutte å lytte til amerikansk propaganda.


Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Caitlin Johnstone:

Caitlin Johnstone: Biden DOJ Indicts Four Americans for ‘Weaponized’ Free Speech

Oversatt for Steigan.no av Espen B. Øyulvstad.


Se også:

Why Is The Government Targeting Black Socialists? – YouTube

Om NEDs armeer av påvirkningsorganisasjoner mot andre land:

USA-NATOs rolle i Ukraina-kuppet i 2014 og Maidan-massakren

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEt splittet Europa
Neste artikkel19 nasjoner ønsker medlemskap i BRICS før toppmøtet
Caitlin Johnstone er en australsk journalist og blogger. Hun skriver på sine nettsider at artikelene hun signerer stort sett er blitt til i dialog og samarbeid med ektemannen Tom Foley. "Det virker ganske åpenbart for meg at arten vår er på vei mot katastrofe hvis vår oppførsel i stor skala forblir diktert av systemer der mennesker og nasjoner konkurrerer med hverandre om makt og profitt i stedet for å samarbeide med hverandre til beste for alle. Jakten på profitt for sin egen skyld dreper biosfæren vår og agendaen for unipolar dominans driver oss stadig nærmere atomkrig, så jeg finner det ingen overdrivelse å si at selve vår overlevelse avhenger av å forlate kapitalismen og imperialismen til fordel for samarbeidsbaserte samfunnsmodeller."