19 nasjoner ønsker medlemskap i BRICS før toppmøtet

0

Nitten land uttrykte interesse for å bli med i BRICS-gruppen av nasjoner, mens den forbereder seg på å holde et årlig toppmøte i Sør-Afrika. Dette skriver Paul Vecchiatto for Bloomberg.

Terje Valen har oversatt teksten:

Den fremvoksende markedsblokken av Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika vil møtes i Cape Town 2. til 3. juni for å diskutere utvidelsen, sa Anil Sooklal, Sør-Afrikas ambassadør til gruppen, i et intervju i byen mandag.

«Det som vil bli diskutert er utvidelsen av BRICS og modalitetene for hvordan dette vil skje,» sa han. – Tretten land har formelt bedt om å bli med, og ytterligere seks har spurt uformelt. Vi får søknader om å bli med hver dag.

Kina startet samtalen om ekspansjon da landet var BRICS-leder i fjor, da verdens nest største økonomi prøver å bygge diplomatisk innflytelse for å motvirke dominansen til utviklede land i FN. Den foreslåtte utvidelsen utløste bekymring blant andre medlemmer for at deres innflytelse vil bli utvannet, spesielt hvis Beijings nære allierte blir tatt opp. Kinas bruttonasjonalprodukt er mer enn dobbelt så stort som alle de fire andre BRICS-medlemmene til sammen.

Utenriksministrene fra de fem medlemslandene har alle bekreftet at de vil delta i diskusjonene i juni, sa Sooklal. I tillegg til medlemskapet vil de også diskutere «hot spots», inkludert Sudan, der en våpenhvile så ut til å tre i kraft tirsdag etter 10 dager med konflikt.

Siden dannelsen som BRIC i 2006 har gruppen bare lagt til ett nytt medlem – Sør-Afrika i 2010.

Saudi-Arabia og Iran er blant landene som formelt har bedt om å bli med, sa Sooklal i februar. Andre land som har uttrykt interesse for å bli med inkluderer Argentina, De forente arabiske emirater, Algerie, Egypt, Bahrain og Indonesia, sammen med to nasjoner fra Øst-Afrika og en fra Vest-Afrika – som han ikke identifiserte.

Fra BRICS-møtet i Sør-Afrika

BRICS har passert G7 i BNP

Så langt Bloomberg. Fra andre kilder vet vi:

BRICS bekreftet for få måneder siden at de var klare til å inkludere nye medlemmer. Det som også er bemerkelsesverdig er at denne gruppen land allerede er større enn G7-nasjonene når det gjelder BNP beregnet på kjøpekraftsparitet.

Det er viktig fordi blokken jobber med en ny valuta for å erstatte USAs dollar i internasjonal handel etter vestlige sanksjoner mot Moskva og Beijing.

«Avdollarisering» har vært en tilbakevendende debatt i år også av andre grunner, inkludert bekymringer rundt det amerikanske gjeldstaket og Saudi-Arabias samtykke til å gjenopprette forholdet til Iran.

Finansavisa Financial Times siterer valutaeksperten Stephen Jen som vi siterte i artikkelen Avdollarisering skjer i et «overveldende tempo», sier finansekspert.

Stephen Jen skriver i sin artikkel at dollarens andel av offisielle globale reservevalutaer gått fra rundt 73 prosent i 2001 til rundt 55 prosent i 2021. Så, i fjor, falt den til 47 prosent av de totale globale reservene.

Les: BRICS-banken avdollariserer – lover 30% av lånene i lokal valuta

Mens skandinavisk venstreside allierer seg med USA og NATO som aldri før i historien er USAs globale imperium i ferd med å rakne.

Den multipolare verdenen blir født mens vi snakker.

Les: BRICS — a New World Order

Forrige artikkelBidens justisdepartement tiltaler fire amerikanere for å ha ‘bevæpnet’ ytringsfriheten
Neste artikkelUetterrettelig våpenargumentasjon i Rødt