Oberst Jacques Baud: – Hva skjer i Ukraina?

0
Oberst Jacques Baude har gitt ut boka "Operation Z"

25. mars 2023 ble det holdt et viktig møte på Solidaritetshuset i Stockholm. Oberst Jacques Baud fra Sveits presenterte den nye boka si ”Operation Z” og snakket om situasjonen i Ukraina i samtale med tidligere ambassadør Sven Hirdman.

Den svenske nettavisa Global Politics skriver:

Överste Jacques Baud från Schweiz som arbetat för Nato i Ukraina presenterar sin bok ”Operation Z” i samtal och debatt med Sveriges förre Rysslandsambassadör Sven Hirdman. Jacques Baud sätter i en inträngande analys in kriget i sitt historiska sammanhang alltifrån Ukrainas själv ständighet 1991 över Majdanhändelserna och inbördeskriget i Donbass 2014 till Rysslands angrepp i februari 2022. 

Boken har översatts till svenska och utgivits av Karneval förlag.

I Operation Z gör Jacques Baud en inträngande analys av Ukrainakriget och dess bakgrund.

– Han sätter in kriget i sitt historiska sammanhang alltifrån Ukrainas själv ständighet 1991 över Majdanhändelserna och inbördeskriget i Donbass 2014 till den dramatiska upptrappningen i februari 2022.

– Han belyser de stridande styrkorna på båda sidor och deras politiska ideal och militära strategier.

– Han diskuterar Sveriges och Finlands Natoansökan.

– Han tar upp propagandakriget och det ekonomiska kriget.

– I ett för den svenska utgåvan nyskrivet kapitel kommenterar han höstens ukrainska motoffensiver och sabotagen mot Nordstream och Kertjbron. Den detaljerade beskrivning av krigets orsaker, förlopp och möjliga slutpunkt som Jacques Baud gör, utifrån i huvudsak västliga och ukrainska källor, skiljer sig på flera punkter ifrån den som hittills varit dominerande i väst.

VÄST har hävdat att den ukrainska armén, med vapenstöd från Nato, kan vinna över den ryska. BAUD menar att de idag existerande styrkeförhållandena snarare talar för att Ryssland kommer att uppfylla åtminstone delar av sina krigsmål. VÄST har motsatt sig att Zelenskyj förhandlar med Moskva. BAUD ifrågasätter om denna policy varit klok med tanke på att den hittills för Ukraina inneburit ökade förluster både av soldater och territorier.

VÄST har drivit linjen att ekonomiska sanktioner kommer att få Ryssland på fall. BAUD pekar på att Västeuropa i flera avseenden är mer beroende av Ryssland än tvärtom och att kriget förvisso har lett till ekonomisk kris, men inte i Ryssland som det var tänkt, utan i Västeuropa. »Om du varken känner din fiende eller dig själv, så kommer du att besegras i varje slag«, skrev den kinesiske militärstrategen Sun Tzu. Denna lärdom tycks västerländska politiska ledare inte ha tagit till sig när det gäller Ukrainakonflikten, menar Jacques Baud. I brist på djupare kunskap om konfliktens rötter, om kombattanterna och om krigets utveckling har de inte förmått att agera rationellt. Därigenom har de, paradoxalt nog, skadat både Ukrainas och Västeuropas sak, skriver han.

OM JACQUES BAUD Jacques Baud, född 1955, är författare och fri stående konsult i Bryssel inom underrättelse- och säkerhetsområdet. Han har tidigare bl.a. innehaft följande tjänster:

– Överste i schweiziska armén 1998-2020.

– Säkerhetsrådgivare, ansvarig vid Nato för att bekämpa spridning av handeldvapen 2013-2017, bland annat med uppdrag i Donbass.

– Natorådgivare åt Ukraina i dess uppbyggnad av de väpnade styrkorna.

– Chef för FN:s avdelning för fredsbevarande operationer (UN DPKO), New York, 2009-2011.

– Militär rådgivare till det schweiziska utrikesdepartementet 2002-2009.

– Medlem i den schweiziska generalstaben 1999-2002.

– Underrättelseofficer i Schweiz armé med ansvar för Warsawapakten 1983-1990.

Forrige artikkelSyrere har all verdens rett til å angripe okkupantene
Neste artikkelASEAN-landene vurderer å droppe dollar, euro og yen