Massedemonstrasjoner og protester i Albania

0
Fra protestene i Tirana

Det pågår en protestbevegelse i Albania mot regjeringa til Edi Rama. Demonstrantene beskylder regeringa for korrupsjon og for forbindelser til organisert kriminalitet. Tidligere i februar samlet demonstrantene seg i parlamentsbygningen i hovedstaden Tirana og avbrøt forhandlingene der.

Fra protestene i Tirana

Protestene blir organisert av det sentrumhøyrepartiet til tidligere president og statsminister Sali Berisha, og det venstreorienterte Frihetspartiet til tidligere president Ilir Meta.

Inne i salen okkuperte Berisha og andre lovgivere podiet og blåste i fløyter for å overdøve alle andre som prøvde å snakke. Speakeren i parlamentet avsluttet sesjonen uten å diskutere noen av sakene på dagsorden.

«Folket vil snakke,» sa Berisha etter å ha forlatt parlamentssalen, og lovet å fortsette protestene senere denne uken.

Opposisjonen anklager sosialistpartiet til statsminister Edi Rama for korrupsjon og koblinger til organisert kriminalitet, og holder ham ansvarlig for utvandringen av unge albanere som har dratt for å søke jobber i vesteuropeiske land.

«Tiden er inne for denne revolusjonen for å beslaglegge de korrupte pengene og gjøre dem om til høyere lønn og pensjoner,» sa Berisha.

Protestdeltakere kastet røykbomber mot hovedinngangen til regjeringsbygningen, hvor hundrevis av politifolk dannet en linje for å beskytte bygningen.

Berisha var medlem av Arbeidets Parti i Albania, grunnlagt av Enver Hoxha.

USA har nektet Sali Berisha adgang til riket på grunn av korrupsjon. USA har full militær kontroll over Albania og har nylig åpnet en base for spesialoperasjoner i landet. USA har også den store Bondsteel-basen i Kosovo med over 600 soldater.

Kommentar:

Ut fra vår kunnskap om Albania vil vi ta det for gitt at kritikken mot regjeringa for korrupsjon og forbindelse med organisert kriminalitet er riktig, akkurat som vi vil gå ut fra at det samme gjelder kritikken mot opposisjonen for det samme. Albania er en mafiastat. For disse politikerne handler det mest om hvem av dem som skal ha glede av korrupsjonen.

Men for folket i Albania er krisa reell. Siden 1991 har 40% av befolkninga forlatt landet og mange byer er reine spøkelsesbyer. Koronatiltakene rammet befolkninga veldig hardt og Verdensbanken anslår at da var 22% av befolkninga under fattigdomsgrensa. Ifølge en meningsmåling fra Balkan Barometer er det 83% av befolkninga som ønsker å forlate landet.

Forrige artikkelForslag i Kongressen i USA: – Trekk troppene ut av Syria
Neste artikkelHvorfor er Norge hansken som passer på USAs hånd?