Pakistans økonomi går mot full stans på grunn av valutamangel

0
Fra et av de mange protestmøtene i Pakistan

Myndighetene kutter ned på importen for å holde på den lille dollarreserven de har og bedrifter kjemper for å overleve. Dette skriver Financial Times.

Pakistans økonomi er i fare for å kollapse, med rullerende strømbrudd og en alvorlig valutamangel som gjør at bedrifter sliter med å opprettholde virksomheten mens myndighetene forsøker å gjenopplive en IMF-redningspakke for å lindre den stadig dypere krisen.

Fraktcontainere fulle av importvarer hoper seg opp i pakistanske havner, ifølge landets sentralbank, med kjøpere som ikke kan sikre seg dollar for å betale for dem. Sammenslutninger for flyselskaper og utenlandske selskaper har advart om at de har blitt blokkert fra å bruke dollar for å beskytte skrumpende utenlandsreserver. Tjenestemenn sa at fabrikker som tekstilprodusenter stengte eller kuttet ned produksjonstida for å spare energi og ressurser.

Vanskelighetene ble forsterket av en landsomfattende blackout mandag som varte i mer enn 12 timer. Statsminister Shehbaz Sharif uttrykte tirsdag sin «oppriktige beklagelse for ulempen» og sa at en undersøkelse ville fastslå årsaken.

«Allerede har mange industrier stengt, og hvis disse næringene ikke starter på nytt snart, vil noen av tapene være permanente,» sa Sakib Sherani, grunnlegger av Macro Economic Insights i Islamabad.

Analytikere advarer om at Pakistans økonomiske situasjon er i ferd med å bli uholdbar, og står i fare for å følge Sri Lanka, hvor mangel på utenlandske reserver utløste alvorlig mangel på essensielle varer og til slutt førte til mislighold i mai 2022. Islamabads utenlandske reserver har falt til under 5 milliarder dollar, mindre enn import for en måned, og Sharifs regjering er fortsatt i en fastlåst tilstand overfor IMF når det gjelder å gjenopplive ei bistandspakke på 7 milliarder dollar som stoppet i fjor.

«Hver dag er viktig nå. Det er rett og slett ikke klart hva veien ut er, sa Abid Hasan, en tidligere rådgiver for Verdensbanken. «Selv om de får en milliard [dollar] eller to . . . er ting så ille at det i beste fall bare blir som et plaster.»

Ahsan Iqbal, Pakistans planleggingsminister, sa til Financial Times at Pakistan hadde «drastisk» redusert importen i et forsøk på å spare utenlandsk valuta. Stålindustrien truet denne uka med å stanse produksjonen.

Sentralbanken sa mandag at den lempet på importrestriksjoner for å lette tilgangen på viktige varer som mat og drivstoff. Pakistan sliter fortsatt etter ødeleggende flom i fjor, som rammet titalls millioner mennesker og forårsaket skader som koster anslagsvis 30 milliarder dollar.

Internasjonale långivere lovet mer enn 9 milliarder dollar for å hjelpe landet på fote under en giverkonferanse i Genève denne måneden, men detaljer om hvordan og når pengene kommer fram forhandles det fortsatt om.

Verdens femte største land

Med et innbyggertall på 235 millioner er Pakistan verdens femte største land. Men økonomisk er landet i en helt annen og mye lavere divisjon: på 23. plass (kjøpekraftsvektet BNP), bak Polen og foran Thailand. Med sin befolkning og sine ressurser skulle landet naturligvis stått mye sterkere. Men det politiske systemet gjør det dysfunksjonet, og det blir ikke bedre av at imperialistmaktene, og da først og fremst USA blander seg inn.

I april 2022 var USA djupt innblandet i intrigene som førte til at den populær presidenten Imran Khan ble avsatt.

Khan ønsket et tettere samarbeid med Kina, noe USA prøver å forhindre.

håner Khan Sharif:

Pakistans statsminister Shehbaz Sharif reiser til forskjellige land rundt om i verden med en «tiggerskål», men ingen av dem gir ham en krone, sa den avsatte statsministeren Imran Khan søndag. «Se hva denne importerte regjeringen har gjort mot Pakistan,» sa Khan, leder av partiet Tehreek-e-Insaf, i et intervju med en lokal nyhetskanal.

«Shehbaz Sharif reiser til forskjellige land med en tiggerbolle, men ingen av dem gir ham en penny,» sa Khan, og kommenterte statsministerens nylige utenriksbesøk.

Les også: Politiet klarer ikke å stanse rasende energiopprør i Bangladesh og Pakistan

Forrige artikkelUSAs krig mot Russland er allerede avgjort
Neste artikkelUSA og NATO ser ut til å være fast bestemt på å starte krig med Russland