NATO-stridsvogner i Ukraina: Opptakten til en amerikansk-russisk skarp krig

0

Av Andre Damon, 26. januar 2023

På onsdag kunngjorde president Joe Biden at USA ville sende 31 Abrams, tunge stridsvogner til Ukraina, etter at Tysklands forbundskansler Olaf Scholz sa at Tyskland ville sende 14 Leopard 2-stridsvogner som en del av forsendelsen av over 100 tunge stridsvogner fra NATO-land.

Beslutningen om å sende tunge stridsvogner inn i konflikten er ment å sette i gang en kjede av hendelser som vil berettige en stadig større involvering av NATO-tropper og fly, til og med en skarp krig med Russland.

Betydningen av Bidens kunngjøring ligger mindre i stridsvognenes innvirkning på slagmarken, enn i konsekvensene av å utplassere dem. De turbindrevne Abrams-tankene vil kreve et massivt logistisk nettverk inne i Ukraina, som involverer et stort antall spesialiserte amerikanske entreprenører. Angrep på disse forsyningsnettverkene og amerikansk personell som betjener stridsvognene, vil deretter bli brukt til å presse på for implementering av en «flyforbudssone» og utplasseringen av amerikanske og NATO-tropper til Ukraina.

Umiddelbart etter Bidens kunngjøring kom den pensjonerte firestjerners generalen Barry McCaffrey, som dukket opp på MSNBC, med en uvennlig kommentar som avslørte det essensielle innholdet i kunngjøringen.

McCaffrey kontret argumentet tidligere uttalt fra militære embetsrepresentanter, om at Abrams var for komplisert til å sendes til Ukraina, og erklærte: «Selvfølgelig kan ukrainerne, med støtte fra sivile kontraktører, vedlikeholde disse Abrams.»

Hvem er disse «sivile kontraktørene» hvis de ikke er «ukrainere»? McCaffrey ble aldri spurt.

Minst 10 sivile entreprenører følger nøye med mens en kran senker et 30 tonn tungt tårn tilbake på en Abrams M1A2 i Camp Arifjan, Kuwait. [Foto: Det amerikanske forsvarsdepartementet]

Amerikas enorme flåte av M1 Abrams-stridsvogner betjenes av sivile entreprenører på militærbaser over hele verden, og disse sivile entreprenørene er generelt amerikanere med spesialisert kunnskap og ferdigheter, inkludert direkte ansatte i General Dynamics og andre store våpenprodusenter. Abrams, hærens mest komplekse kjøretøy, krever omtrent åtte arbeidstimer med vedlikehold for hver time den er i drift.

Washington Post forklarte hvorfor det amerikanske militæret var motvillig til å sende Abrams-stridsvognen i fjor, og bemerket: «En senior amerikansk forsvarsrepresentant … sa at … Det er vanskelig for USA å vedlikeholde Abrams-tankene og deres sofistikerte turbinmotor… For ukrainerne, sa tjenestemannen, ville det være umulig.»

Selvfølgelig ville det være umulig, med mindre, som McCaffrey indikerer, et stort antall amerikanske sivile entreprenører som allerede var trent på Abrams, ble sendt sammen med stridsvognene.

Tusenvis av sivilt vedlikeholdspersonell fra NATO-landene vil bli utplassert til Ukraina, sammen med etableringen av massive forsyningskjeder for de spesialiserte høyteknologiske presisjonsdelene som kreves for å holde maskinene i drift, som strekker seg hundrevis av kilometer fra østfronten, gjennom Polen og til amerikanske baser i Tyskland.

Disse forsyningslinjene og amerikansk personell vil trolig bli mål for russiske angrep på våpensystemene som strømmer inn i Ukraina. Kravet, reist tidlig i krigen, om å «lukke luftrommet» og initiere en flyforbudssone, vil raskt bli reist av alle amerikanske medier, for å «redde livene» til amerikanere utplassert i Ukraina.

Med ulastelig presisjon var onsdagens kunngjøring ledsaget av krav i pressen om å sende F-16 og andre fjerdegenerasjons NATO-kampfly.

«Stridsvogner vil ikke være nok: Ukraina trenger F-16-jetfly for å vinne,» skrev den tidligere britiske kommandanten Greg Bagwell i Telegraph. Det er et militært aksiom at bare hærer kan ta og holde bakken. Det er også sant at hærer ikke tar eller holder bakken lenge, uten luftstøtte. Den tidligere RAF-sjefen antydet at hvis USA sender stridsvogner, vil de også måtte sende F-16-fly.

«Det neste store hinderet vil nå være jagerflyene», sier Yuriy Sak, rådgiver for forsvarsminister Oleksij Reznikov, til Reuters. «De ville ikke gi oss tungt artilleri, så gjorde de det. De ville ikke gi oss Himars-systemer, så gjorde de det. De ville ikke gi oss stridsvogner, nå gir de oss stridsvogner. Bortsett fra atomvåpen, er det ingenting igjen som vi ikke vil få.»

Planer for å forsyne NATO-jetfly er allerede i gang. Financial Times rapporterte at Lockheed Martin allerede har økt produksjonen av F-16-jagerfly, for å kompensere for land som planlegger å overføre dem til Ukraina. Selskapet «kommer til å øke produksjonen av F-16-fly i Greenville [South Carolina] for å oppfylle mål om produksjon av fly,» sa Frank St. John, administrerende direktør i Lockheed Martin.

Utplasseringen av helt klart offensive våpen til Ukraina, har blåst i stykker Det hvite hus’ fiksjon om at «Dette er en krig mellom Russland og Ukraina», og at «NATO ikke er involvert».

Den tyske utenriksministeren Annalena Baerbock uttalte seg til Europarådets parlamentarikerforsamling i Strasbourg på tirsdag, der hun erkjente den grunnleggende sannheten da hun erklærte: «Vi utkjemper en krig mot Russland, og ikke mot hverandre.»

Det faktum at NATO-krigen mot Russland ikke er erklært, av hverken Tyskland eller Amerika, er helt pari for kursen. USA har ikke erklært en eneste krig de har utkjempet siden andre verdenskrig. Korea-, Vietnam-, Irak- og Afghanistan-krigene ble alle ført uten en krigserklæring fra Kongressen.

Siden starten av krigen i Ukraina, har alle offentlige uttalelser som kommer fra Det hvite hus vært rettet inn mot å holde det amerikanske folket i mørket om regjeringens planer om massivt å eskalere krigen.

I mars lovet Biden offentligheten at USA ikke ville sende «offensivt utstyr» og «stridsvogner» til Ukraina, fordi det ville utløse «tredje verdenskrig». Hvis vi tar Bidens uttalelser fra mars i fjor bokstavelig, da er beslutningen om å sende stridsvogner til Ukraina faktisk en beslutning om å begynne «tredje verdenskrig».

NATO-maktene har besluttet å kaste krigens lodd, og søker gjennom militært nederlag, erobring, oppløsing og utnyttelse av Russland, å løse de utallige krisene kapitalistoligarkiene konfronterer.

Mens deler av det amerikanske politiske etablissementet kan tro at Kreml ikke vil respondere på utplasseringen av tanks, har konflikten en egen logikk. Putin-regjeringen, som representerer deler av det russiske oligarkiet, håpet at invasjonen av Ukraina ville resultere i en form for innordning med imperialistmaktene. Den konfronterer intern krise og krav fra fraksjoner av den russiske styringsklassen om en vesentlig eskalering.

Risikoen for utviklingen av krigen til en atomkrig, og det Biden selv refererte til som «Armageddon», heves til et nytt nivå for hvert punkt i eskaleringen.

Mens USA og NATO-maktene implementerer sin krigspolitikk gjør de alt de kan for å holde den brede massen av befolkningen uvitende om konsekvensene. Bidens overfladiske, 10 minutter lange bemerkninger på onsdag, der han kunngjorde en vesentlig ny fase i krigen, ble levert midt på dagen, uten engang uhederlige spørsmål fra mediene.

Biden-administrasjonen er vel innforstått med at utover de republikanske og demokratiske politikerne, styringseliten og privilegerte deler av den øvre middelklassen, er det ingen bred støtte for krig.

Denne enormt farlige situasjonen øker, ved at folkelig motstand mot krig ikke er politisk organisert. Det er presserende nødvendig å forene arbeiderklassens voksende kamper, som bryter ut over hele verden, med kampen mot krig, og å bevæpne disse kampene med det sosialistiske programmet for å avskaffe det kapitalistiske systemet som er årsaken til krig.


Denne artikkelen ble først publisert av WSWS:

NATO tanks in Ukraine: Prelude to a US-Russia shooting war

Oversatt for Steigan.no av Hans Snøfjell.

Forrige artikkelRussland åpner for å diskutere våpenkontroll med USA
Neste artikkelHva inneholder covid-vaksinene?
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.