Krigsmotstander i Rødt utsatt for hatkriminalitet

0
Skjermdump fra Debatten på NRK

Joakim Møllersen i Rødt har fått heftig kritikk etter at han argumenterte for at Norge ikke bør støtte Ukraina med våpen, skriver Aftenposten.

Møllersen deltok i NRKs Debatten sammen med tidligere nestleder i Rødt Marielle Leraand og argumenterte mot forslaget om å sende våpen fra Norge til Ukraina. Det var etter dette at hetsen tok fullstendig av, forteller Møllersen:

– Det har vært heftig, det må jeg si. Og ganske stressende, sier Joakim Møllersen på spørsmål om hvordan han har opplevd å stå i stormen.

Flere har kommet med hets som dette: «håper du dauer og din familie dauer au din jævel», «heng deg», «Dere i Rødt håper jeg dør», «Har du unger så ringer jeg barnevernet» og «Håper alle i Rødt dør. Slepp Breivik løs og la han ta dere».

Møllersen (38) fra Kirkenes er sentralstyremedlem i Rødt og styremedlem i Oslo Rødt, i tillegg til redaktør i nettstedet Radikal Portal.

Frem til nylig var han for mange et ganske ukjent fjes. Men på tirsdag deltok han på «Debatten» på NRK, der han foran hundretusenvis av seere tok til orde for hvorfor han mener Norge bør slutte å sende våpen til Ukraina.

– Jeg kan stå i det

– Jeg visste hva jeg gikk til. Jeg gjorde det fordi jeg tror jeg kan stå i det, og at det går greit, men det gjør at veldig, veldig mange mennesker blir skremt fra å si det de mener.

Hatkriminalitet

Vi tviler ikke på at Joakim Møllersen har både mot og integritet til å stå i det. Og vi er heller ikke imot skarpe debatter, og mener at det bør være stor takhøyde i det offentlige rom.

Men drapstrusler er ikke innafor. Etter norsk lov betraktes de ikke som legale ytringer, men som kriminelle handlinger. Det er hatkriminalitet, og det er straffbart.

Polititet skriver på sine nettsider:

Hatkriminalitet kan omfatte alle typer straffbare forhold, om de har bakgrunn i hat eller negative holdninger på bakgrunn av de grunnlagene som er nevnt. Begrepet favner hatefulle og diskriminerende ytringer, men også vold og trusler, skadeverk, oppfordring til en straffbar handling eller hensynsløs atferd, som å personforfølge noen eller krenke noens fred.

Hatefulle ytringer kan være straffbare etter straffeloven § 185,  og kan omfattes av § 263 om trusler eller § 264 om grove trusler og kan dette rammes av § 183 om oppfordring om straffbar handling.

Strafferammen i alle disse tilfellene er tre års fengsel.

Vi vil råde Joakim Møllersen til å anmelde de forholdene som dreier seg om drapstrusler eller liknende. Utskjelling og lavpannede angrep tåler vi. Men det er viktig for rettsstaten og for ytringsfriheten at det settes et skille mot slikt drapstrusler eller oppfordring til vold mot personer eller grupper.

Vi forutsetter naturligvis også at Møllersens partileder Bjørnar Moxnes støtter ham i dette.

Forrige artikkelTysklands utenriksminister: «Vi fører krig mot Russland»
Neste artikkelNesten 3000 flere enn vanlig dør hver uke i Storbritannia