Kinas utenriksdepartement: USA må stilles til ansvar for sitt oljetjuveri i Syria

0
Wang Wenbin / Foto: Xinhua

Det er ikke ofte Kina har engasjert seg i spørsmål som angår situasjonen i Syria. Men det gjorde talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, Wang Wenbin, 17. januar 2023. Den offisielle avisa Global Times skriver:

«Retten til liv for det syriske folket blir nådeløst krenket av USA,» sa det kinesiske utenriksdepartementets talsperson Wang Wenbin tirsdag som svar på det syriske statlige nyhetsbyråets rapport om at USA har plyndret mer av landets olje, og bemerket at banditten alvorlig har forverret energikrisen og den humanitære katastrofen i Syria.

Amerikanske okkupasjonsstyrker i Syria fortsatte å plyndre landets rikdommer og ressurser da de lørdag brakte ut en konvoi bestående av 53 tankskip lastet med olje de plyndret på vei til en amerikansk base i Nord-Irak via al-Mahmoudiya illegitim kryssing, rapporterte Syrian Arab News Agency.

Wang kommenterte tirsdag at USAs ulovlige plyndring av Syria har blitt åpenbar for alle, og siterer offisielle data fra den syriske regjeringen om at i første halvdel av 2022 ble mer enn 80 prosent av Syrias daglige oljeproduksjon ulovlig smuglet av amerikanske styrker.

Ifølge medieoppslag stjeler de amerikanske styrkene og deres leiesoldater i gjennomsnitt 66.000 fat olje per dag i Syria ettersom landets gjennomsnittlige daglige oljeproduksjon anslås å ha nådd 80.000 fat i første halvdel av 2022.

Den offisielle TV-kanalen CCTV intervjuet Wang og spurte:

CCTV: Syrias offisielle nyhetsbyrå SANA rapporterte at den 14. januar lokal tid brukte amerikanske okkupasjonsstyrker en konvoi på 53 tankskip for å frakte plyndret olje fra Syrias Hasakah-provins til deres baser i Irak. Har du noen kommentar?

Wang Wenbin: Vi er slått av åpenheten og grovheten i USAs plyndring av Syria. Ifølge data fra syriske myndigheter ble over 80 % av Syrias daglige oljeproduksjon i første halvdel av 2022 smuglet ut av landet av amerikanske okkupasjonstropper. Tidligere denne måneden brukte amerikanske styrker 60 tankskip og kolonner av lastebiler for å frakte olje og hvete de plyndret fra Syria. Slik bandittvirksomhet forverrer energikrisen og den humanitære katastrofen i Syria. Det syriske folkets rett til liv blir nådeløst tråkket på av USA. Med lite olje og mat å gå på, sliter det syriske folket enda hardere for å komme seg gjennom den bitre vinteren.

Graden av amerikansk grådighet når det gjelder å stjele ressurser fra Syria er like slående som dens «generøsitet» når det gjelder å gi ut militærhjelp ofte på milliarder eller titalls milliarder dollar. Enten USA gir eller tar, kaster det andre land ut i uro og katastrofe, og USA får høste fordelene for sitt hegemoni og andre interesser. Dette er resultatet av USAs såkalte «regelbaserte verdensorden».

USA må stå til ansvar for sitt oljetyveri. Det syriske folket og det internasjonale samfunnet fortjener et svar. Vi oppfordrer USA til å slutte å tråkke på staters rettigheter og bryte internasjonale regler.

Fra Syrias standpunkt er det naturligvis av svært stor betydning at Kina går så tungt inn til forsvar for landets rettigheter og mot den plyndringa som USA driver gjennom sitt okkupasjonsregime. Det kan også signalisere et mer aktivt Midtøsten-diplomati fra Kinas side.

Forrige artikkelVåre verdier?
Neste artikkelLurer du på hva de driver med i WEF, de skal i hvert fall bli bedre på å lage bedre fortellinger