97 prosent av ungarerne er imot sanksjoner mot Russland

0
Viktor Orbán / Foto: Magyar Nemzet

Viktor Orbán lot Ungarn stemme: 97 prosent mot Russland-sanksjoner, skriver den østerrikske nettavisa Exxpress.at.

I en «nasjonal konsultasjon» spurte den ungarske regjeringen ungarere om sanksjonene mot Russland. 97 prosent av deltakerne stemte mot sanksjonene. Regjeringen ser på resultatet som «veiledende».

Resultatene av undersøkelsen «peker veien», sa regjeringens talskvinne Alexandra Szentkirályi på Facebook. Det bør også høres i Brussel. Ambassaden går helt klart inn for en revurdering av sanksjonene.

Statsminister Viktor Orbáns ungarske regjering har gjentatte ganger holdt «nasjonale konsultasjoner» der avstemninger kan foretas per post eller på nett. Undersøkelsene har imidlertid ingen juridisk bindende konsekvenser.

Denne gangen ble ungarerne spurt om de er enige i EUs sanksjoner mot Russland på energi, råvarer og kjernebrensel. Folkeavstemningen tok også for seg konsekvensene av sanksjonspolitikken for reiselivet og økningen i matvareprisene på grunn av sanksjonene.

Orbáns kritikere har lenge ansett spørsmålene som suggestive, manipulerende og misvisende. I praksis var det kun svar i regjeringens favør som kunne gis, hevder de. Åtte millioner mennesker har stemmerett i Ungarn. 1,4 millioner innbyggere deltok i avstemningen.

Den tidligere indiske diplomaten M. K. Bhadrakumar kommenterer avstemninga på Twitter:

Europeisk offentlighet ville ha gjort opprør mot Bidens krig nå hvis bare stemmen deres ikke ble kneblet av myndighetene. For en merittliste for Europas regjerende eliter som spankulerer rundt som «liberale demokratier»! Enhver avvikende stemme blir stemplet som «Putins agent». Hyklere!

Vi kunne jo gjøre en test i Norge. Hva om regjeringa la ut en nettavstemning om kraftpolitikken og strømprisene?

Forrige artikkelDe blodige klovners vals
Neste artikkelHvordan Davos-eliten tok tilbake kontrollen