Zelenskys diasporadelegasjon ledet av økonomisk leiemorder som ledet plyndringen av Ukraina

0

Grayzone klarte å avskjære Volodymyr Zelenskys ukrainske diasporadelegasjon utenfor Kongressen og møtte Natalie Jaresko, konsernagenten som bidro til å lede Wall Streets plyndring fra Kiev til Puerto Rico. Jaresko sa fornærmet at Zelenskys forbud mot sine politiske rivaler var et nødvendig krigstidstiltak.

(Diaspora betyr folk som er utvandret, men holder sammen som gruppe. o.a.)

Av Max Blumenthal.

Stålgjerder og politibarrikader omringet området rundt Kongressen timer før Volodymyr Zelenskys ankomst. Den ukrainske presidenten dukket opp i Washington DC tidlig på ettermiddagen den 21. desember 2022, da han kom ut av et amerikansk militærfly, kledd i en olivengrønn genser og cargobukser, og hadde ett enestående oppdrag i sikte: Overbevise Kongressen og Biden-administrasjonen om å sende hans regjering mer enn de enorme $ 45 milliarder i militær og humanitær bistand den allerede hadde bevilget for 2023.

Like utenfor politiets barrikader, på østsiden av Capitol-området, da en demonstrasjon fra en liten, men dedikert gruppe antikrigsaktivister gikk mot slutten, samlet en gruppe på rundt 20 ukrainere i mørke forretningsantrekk seg for et bilde. De var på vei inn i Capitol, der de skulle fungere som Zelenskys personlige heiagjeng, som representerte den ukrainske diasporaen foran et nasjonalt tv-sendt publikum.

Jeg henvendte meg til medlemmer av delegasjonen for å utfordre dem på Zelenskys lobbyvirksomhet og den planlagte utvidelsen av NATOs stedfortrederkrig som han leder mot Russland. Mine spørsmål ble møtt med en strøm av utslitte talepunkter om Ukrainas korstog for å forsvare demokratiet, beskyldninger om at Moskva sponset min rapportering, og en klage på at 45 milliarder dollar i amerikansk bistand var for lite.

Flere av de ukrainske delegatene jeg møtte på vei inn i Kongressen, spilte tilfeldigvis viktige roller i transformasjonen av Ukraina fra en nøytral stat til en hypermilitarisert vasall av USA og IMF.

Den mest veltalende blant dem, som fungerte som en de facto talsperson for gruppen, var Natalie Jaresko. Som landets finansminister i post kuppregjeringen, ledet Jaresko, en ukrainsk-amerikansk operatør for finansindustrien, flere av IMFs innstrammingspakker og den voldsomme privatiseringen av Ukrainas økonomi.

Natalie Jaresko under hennes periode som direktør for «La Junta», styret som garanterte Wall Street-kontroll over Puerto Ricos gjeld

Den økonomiske leiemordersken

I vår utveksling forsvarte Jaresko utilslørt Zelenskys forbud mot 11 opposisjonspartier, hans forbud mot opposisjonsmedier, og hans planer om å svarteliste den russiske fløyen av den ortodokse kirken. «Det er unntakstilstand!» utbrøt Jaresko, og rettferdiggjorde Kievs autoritære tilslag som et nødvendig tiltak i krigstid.

Jaresko har sett korrupsjonen og avdemokratiseringen av Ukraina innenfra. Hun bidro til å åpne opp landets økonomi for vestlige multinasjonale selskaper etter å ha blitt utnevnt til Foreign Investors Advisory Council – råd for utenlandske investorer, av Victor Yuschenko, en nyliberal president som fikk makten takket være «Oransjerevolusjonen», som ble støttet av amerikansk etterretning og vestlig allierte oligarker, George Soros og Boris Berisovsky i 2005.

Under Jusjenkos styre, ble nazikollaboratøren Stepan Bandera fra andre verdenskrig, offisielt heroisert av Ukrainas regjering. Under utvekslingen vår bøyde Jaresko av da hun ble spurt om hun støttet Bandera. Men broren hennes, John, har ledet konstruksjonen av et minnesmerke i Bloomingdale, New Jersey til «Helter av Ukraina», inkludert nazikollaboratører fra andre verdenskrig, ifølge forsker Moss Robeson.

Ni år senere, etter Euromaidan-kuppet, som også var iscenesatt av Washington, ble Jaresko finansminister. Hun fikk ukrainsk statsborgerskap samme dag som hun ble utnevnt.

Gjennom sin nye stilling overtok Jaresko kontrollen over Datagroup, selskapet som overvåker Ukrainas telekomsektor. Som tidligere investeringsdirektør Tim Duff fortalte, Jaresko «fortsatte umiddelbart med å presse konkurrenten sin, eieren av Datagroup, ut av driften ved hjelp av den typen gjeldssvindel i utenlandsk valuta som foretrekkes av mafiamiljøer og økonomiske leiemordere ansatt av CIA.»

Mens hun var i Kiev og styrte regjeringen sammen med en kadre av ukrainsk-amerikanske operatører, klaget Jaresko over lønnen sin mens hun fisket etter muligheter til å supplere den. I en ødeleggende analyse av hennes økonomiske egenhandel, gjort av den nå avdøde gravejournalisten Robert Parry, fant han at Jaresko «samlet inn 1.77 millioner dollar i bonuser fra et amerikansk investeringsfond finansiert av skattebetalerne, der hennes årlige kompensasjon skulle være begrenset til $ 150,000»

Etter hvert som Jaresko lepjet opp ros fra konsernmedia i maktens sentrum,  anerkjente det NATO-støttede Atlantic Council, som ansatte henne som gjesteforsker, at under hennes vakt er «den gjennomsnittlige månedslønnen i Ukraina bare $ 194, en inflasjonsrate på 55 prosent desimerer borgernes kjøpekraft, og et smertefullt innstrammingsprogram, pålagt av IMF, som involverer vidtrekkende kutt i sosiale programmer, blir implementert.»

I 2017 ble Jaresko belønnet med en utnevnelse og en $ 625,000 lønn som direktør for Promesa, det ikke-valgte amerikanske styret som hadde ansvaret for å restrukturere Puerto Ricos gjeld – og som gjennomsnittlige puertoricanere hånlig refererer til som «La Junta». Jaresko sa opp sin stilling i april etter å ha ettertrykkelig overlatt Puerto Ricos økonomi i hendene på Wall Street-kreditorer.

Den altomfattende sjokkterapien som Jaresko foreskrev fra Puerto Rico til Ukraina var bare mulig takket være samfunnsomfattende katastrofer. I San Juan var det orkanen Maria som satte nyliberal kapitalisme i høygir; i Kiev var det et kupp og en stedfortrederkrig. Faktisk har konflikten med Russland gitt Zelensky en berettigelse til å ribbe 70 prosent av Ukrainas arbeidere for kollektive forhandlingsrettigheter og arrestere alle fra hans politiske rivaler til sosialistiske organisatorer – en bølge av undertrykkelse som Jaresko eksplisitt rettferdiggjorde i sin utveksling med meg.

Den ukrainske presidenten ledsaget sitt Pinochet-lignende tilslag med en apell i oktober, på NYSE-børsen for multinasjonale selskaper å øke sin plyndring av landets økonomi og ressurser. Som Alex Rubinstein fra The Grayzone rapporterte, klistret Zelenskys utenlandske investeringsinitiativ ordet «deregulering» over hjemmesiden til nettstedet.

Les: Zelensky selger bokstavelig talt Ukraina til amerikanske selskaper på Wall Street

Diasporalobbyisten

Da jeg utfordret den ukrainske delegasjonen på de nesten $ 100 milliarder i militærbistand USA har gitt til Kiev, avbrøt en bebrillet middelaldrende mann og krevde å få vite hvorfor jeg angivelig støttet et «uprovosert» angrep på et «uskyldig folk».

Jeg kontret med at jeg motsatte meg det ukrainske militærets åtte år lange angrep på den etnisk russiske befolkningen i Donetsk og Lugansk, der tusenvis hadde blitt drept før det russiske militæret noen gang kom inn i Ukraina, i februar 2022. Jeg spurte så den indignerte karakteren om han også motsatte seg beskytning av sivile i de østlige republikkene.

Hans svar kom i form av et kontant «nei!»

Denne personen viser seg å være medlem av den amerikanske kommisjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, nemlig Orest Deychakiwsky. Hans kommisjon har til oppgave å overvåke ukrainsk overholdelse av OSSEs forpliktelser, inkludert de avtalene som Kiev inngikk – og nådeløst overtrådte – i forhold til Minskavtalen. Som tidligere tysk forbundskansler Angela Merkel tilsto i desember, brukte Ukrainas vestlige støttespillere Minskavtalen som en uthalingstaktikk for å forberede landet på militær konflikt med Russland.

Som sønn av et tidligere medlem av Stepan Banderas OUN-B-organisasjon som samarbeidet med Nazi-Tyskland mot slutten av andre verdenskrig, fungerer Deychakiwsky som visepresident for USA-Ukraina-stiftelsen. Han jobbet tidligere i Helsingforskommisjonen under senator Ben Cardin, pro-krig demokraten som støttet Magnitsky-loven, som innførte det første settet med harde sanksjoner mot Russland etter den kalde krigen og bidro til å sette scenen for den nåværende konflikten.

Informasjonskrigeren fra Maidan

Et medlem av den ukrainske delegasjonen som holdt seg i bakgrunnen mens hennes meddelegater kjeftet på meg, lignet sterkt på en fremtredende funksjonær i mediekomplekset etter Maidan, som oppsto med hundrevis av millioner i vestlige donasjoner.

Hun lignet på Anastasia Stanko, viseredaktør for Hromadske, et kringkastingsnettverk hun var med på å grunnlegge like før Maidan-kuppet. Stanko ble hedret av den konsernfinansierte Committee to Protect Journalists med sin pris for pressefrihet i 2018.

Anastasia Stanko fra det vestligfinansierte pro-NATO-nettverket, Hromadske

Mens opposisjonen og russiskspråklige medier har blitt forbudt av Zelensky, har pro-NATO instrumenter for informasjonskrig, som Hromadske, blomstret takket være massive donasjoner fra EU, USAID, Thomson Foundation og transnasjonale eliter som PayPal grunnlegger, Pierre Omidyar.

Selv om Hromadske har forsøkt å slå an den liberale tonen deres velgjørere foretrekker, har den tidvis gitt en plattform for antirussisk nasjonalisme på folkemordnivå.

I mars, dager etter at Russland lanserte sin militæroperasjon inne i Ukraina, raljerte en gjest på Hromadske over at den etnisk russiske befolkningen i Donetsk var fylt av «overflødige» og «absolutt ubrukelige mennesker» som «må drepes».

Forsker Moss Robeson bemerket i sin analyse av Zelenskys ukrainske diasporadelegasjon, at den også inkluderte Andrew Mac, en ubetalt rådgiver for Zelensky, beskrevet av Politico som «en av de største maktspillerne i Washington for Ukraina».

«Vi kommer til å sende mye mer!»

Med flere titalls milliarder på vei til Ukraina fortsetter landets gjeld til internasjonale kreditorer å vokse, og setter scenen for nok en knusende bølge av innstramminger etter krigen. Diaspora-agentene jeg møtte på vei inn i Capitol-galleriet, så ut til å være klare til å lede plyndringen fra en komfortabel tilværelse i forstads-Amerika.

I mellomtiden kan lovgivere fra begge partier knapt holde tilbake sin begeistring for å utvide stedfortrederkrigen. Som en av energibransjens favorittsenatorer, demokraten Joe Manchin, utbrøt da jeg spurte ham på et fortau utenfor Kongressen, om milliardene i militærhjelp på vei til Ukraina: «Vi kommer til å sende mye mer. Jeg er helt med!»


Originalen:

Oversatt for Steigan.no av Hans Snøfjell.


Forrige artikkelPandora Papers avslører offshoreformuen til den ukrainske presidenten og hans indre krets
Neste artikkelZelensky utnevner sexolog og pyramidespillsvindler til ambassadør i Bulgaria
Max Blumenthal er sjefredaktør for The Grayzone, en prisvinnende journalist og forfatter av flere bøker, inkludert bestselgende republikanske Gomorrah, Goliath, The Fifty One Day War og The Management of Savagery. Han har publisert artikler for en rekke publikasjoner, mange videoreportasjer og flere dokumentarer, inkludert Killing Gaza. Blumenthal grunnla The Grayzone i 2015 for å kaste et journalistisk lys over USAs tilstand av evig krig og dens farlige hjemlige konsekvenser.