Regjeringa i Storbritannia forbereder seg på å bruke militære mot de kommende streikene

0

I de kommende ukene vil hundretusenvis av sykepleiere, ambulansepersonell, motorveiarbeidere, luftfartsarbeidere og offentlig ansatte i Storbritannia gå ut i streik, dette skjer samtidig med de allerede pågående nasjonale streikene blant postverk- og jernbanearbeidere.

Av Romy Rohmann.

På Sky News’ fjernsynsprogram Sophy Ridge on Sunday sa Nadhim Zahawi, styreleder for Tory-partiet, at regjeringen «har beredskapsplaner på plass. … vi ser på militæret, vi ser på en responsstyrke av spesialister …

Kabinettkontoret har også innrømmet at rundt 2 000 militært personell og sivile embetsrepresentanter blir opplært til å bidra med støtte på en rekke tjenesteområder i tilfelle streikeaksjoner.

Her sies det klart at militært personell skal brukes som streikebrytere.

Snart blir det klart om 10 000 ambulansearbeidere går ut i streik 21. og 28. desember.

De som andre yrkesgrupper i det offentlige helsevesenet, National Health Service, har blitt tilbudt en svært dårlig lønnsavtale samtidig som det nå er en inflasjon over 14 prosent.

Ambulansestreiken vil komme rett etter streiken til rundt 100 000 sykepleiere, som er planlagt 15. og 20. desember. I januar vil ansatte i Brannvesenet avgjøre om de skal gå til streik.

Vi har skrevet om streiken blant sjukepleierne her på Steigan.no tidligere

Hundretusenvis av sykepleiere i Storbritannia vil gå ut i streik denne vinteren etter at fagforeningsmedlemmer har vedtatt arbeidskamp.

Royal College of Nursing [RCN] – som representerer nesten en halv million sykepleiere – har kunngjort den første britiske streiken i sin 106-årige historie.

Denne uka samlet statsrådene seg i Downing Street for å avholde møter hvor de drøftet hva de skulle gjøre ved en nasjonal nødssituasjon. Avisa Times rapporterte onsdag: «Ministrene holder samtaler i dag om å kalle inn personell fra de væpnede styrker til å kjøre ambulanser, etter at fagforeningene som organiserer ambulansepersonell meldte om landsomfattende streikeaksjoner.»

BBCs politiske korrespondent Nick Eardley meldte også på Twitter at da Downing Street ble «spurt om muligheten for å forby ambulansearbeideres streik,» var dette «ikke eksplisitt utelukket».

Statsminister Rishi Sunak fortalte i parlamentet onsdag 9. desember at han forbereder «nye lover» for å bekjempe streiker.

Sun rapporterte i forrige uke at regjeringen planlegger å få gjennom et «hastelovforslag mot streik» noe som antakelig vil eskalere den pågående konflikten mellom regjeringa og fagforeningene til arbeidere i helsevesenet, jernbanene og postverket.

Dette lovverket vil blant annet inneholde retningslinjer for hvordan myndighetene kan og gis rett til å benytte seg av streikebrytere slik at kan sikre et minimumsnivå av operative tjenester i sentrale bransjer på streikedager.

https://www.wsws.org/no/topics/site_area/workers

Forrige artikkelNoreg i krig mot naturen
Neste artikkelVaksineskadet? Slik søker du erstatning