Sjukepleiere i Storbritannia vil streike for høyere lønn – regjeringa: «Dette hjelper Putin»

0
Foto: Royal College of Nursing

Hundretusenvis av sykepleiere i Storbritannia vil gå ut i streik denne vinteren etter at fagforeningsmedlemmer har vedtatt arbeidskamp.

Royal College of Nursing [RCN] – som representerer nesten en halv million sykepleiere – har kunngjort den første britiske streiken i sin 106-årige historie.

Sykepleiere ved mange sykehus og NHS-sentre forbereder streik før jul og kan fortsette å streike til neste mai. Det er forstått at ikke alle sykehus vil bli berørt.

«Sinne har blitt til handling. Våre medlemmer sier at nok er nok, sa Pat Cullen, fagforeningens generalsekretær.

«Våre medlemmer vil ikke lenger tolerere en økonomisk kniv på strupen hjemme og en rå avtale på jobben.»

Regjeringa: Streiken tjener Putin

Formannen for det konservative partiet har hevdet at NHS-sykepleiere som streiker er «nøyaktig det Putin ønsker å se».

I en samtale med BBCs Laura Kuenssberg-program på søndag, avviste Nadhim Zahawi kravene deres og forsøkte å knytte det til krigen i Ukraina.

«Når det kommer før jul er det urettferdig, etter mitt syn, for fagforeningene å virkelig skade og forstyrre folks liv og levebrød,» sa han.

«De burde virkelig tenke nytt og de burde reflektere over dette. Det er akkurat det Putin vil se – den splittelsen. La dem ikke splitte oss, la oss stå sammen.»

Verdens største fagforening for sjukepleiere reagerer kraftig

Med sine nesten 500.000 medlemmer er Royal College of Nursing verdens største fagforening for sjukepleiere. Lederen deres, Pat Cullen, tar kraftig avstand fra den britiske regjeringas forsøk på å kople dem sammen med Ukrainakrigen. Hun sier:

«Ikke en eneste sykepleier ønsker å befinne seg på streikevakt borte fra pasientene sine, de ønsker ikke å være utenfor sykehusene sine, de vil være inne på sykehusene.»

Så sa hun hva regjeringa må gjøre for å unngå streiken.

Forrige artikkelKrigsdagbok del 34
Neste artikkelKrigens ekkokammer – angrep og forsvar!