Amerikanske embetsrepresentanter presser på for militærintervensjon i Haiti

0
Slaget ved Vertières var det siste slaget i den haitiske revolusjonen som styrtet Frankrikes koloniale slavokrati og etablerte Haiti som en fri svart republikk. Fotokreditt: Cap-Haitien, Wikipedia Commons.

USA ønsker ikke å sende sine egne tropper, men presser andre land til å gjøre det.

Av Dave DeCamp, Anti-War, 29. november 2022

Noen topprepresentanter for Biden-administrasjonen presser på for en internasjonal militærintervensjon i Haiti på grunn av bekymringer for en migrasjonskrise, rapporterte New York Times på tirsdag.

Regjeringen til fungerende statsminister Ariel Henry har vært under press fra økende gjengvold i landet og fra demonstranter som krever Henrys avgang. Henry ba om utenlandsk militærintervensjon i forrige måned for å bryte blokaden av en viktig drivstoffterminal i Port-au-Prince, men det haitiske nasjonalpolitiet har siden brutt blokaden.

USA foreslo en FN-resolusjon  som krever at en utenlandsk militærstyrke skal gå inn i Haiti etter Henrys forespørsel, men har slitt med å finne et land som er villig til å lede intervensjonen. Times-rapporten sa at mens representanter fra Biden-administrasjonen ønsker å se militær intervensjon i landet, vil de ikke at den skal involvere amerikanske tropper.

Amerikanske tjenestemenn sa at utplasseringen av 2.500 soldater og politibetjenter kunne være nok til å sikre nøkkelområder i Haiti. Men land USA har sett ut til å lede intervensjonen er nølende, inkludert Canada og Brasil.

Les: Regional Leaders Raise Doubts Over US-Backed Plan to Send Foreign Military to Haiti

No U.S. intervention in Haiti!

Mens haitiere står overfor vold og matmangel, er de fleste i landet imot intervensjonen på grunn av landets mørke historie med utenlandske militære okkupasjoner. FNs siste fredsbevarende utplassering som ble avsluttet i 2017 involverte omfattende brudd på menneskerettighetene, inkludert seksuelle overgrep mot mindreårige jenter,  og et kolerauttbrudd.

En rapport fra NPR tidligere i november viste at de fleste haitianere er imot utenlandsk militær intervensjon. «Alt de brakte med seg var kidnappinger og voldtekter og kolera,» sa en protestarrangør til NPR om FNs fredsbevarende utplassering. «Hvis FN sender tropper til Haiti, vil kampene bli enda mer intense.»

Henry har liten folkelig støtte ettersom han aldri ble valgt. Han ble gjort til landets fungerende leder etter drapet på president Jovenel Moïse i 2021. Drapet ble aldri oppklart.


US Officials Pushing for Military Intervention in Haiti

Oversatt for Steigan.no av Hans Snøfjell.

Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp:

https://news.antiwar.com/author/dave_decamp/


Bandene fortsetter sin terror mot fattigfolk i Haiti:

Forrige artikkelIndias krig mot kontanter
Neste artikkelMisforstår media corona/covid19-dødstallene, eller uttaler de seg mot bedre vitende?
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.