Bernie Sanders trakk forslag som skulle stanset støtten til folkemordet i Jemen

0
Skolebarn i Jemen i ruinene av en skole som Saudi-Aarabia bombet. Shutterstock

Senator Bernie Sanders trakk tirsdag kveld tilbake sin anmodning om å stemme over krigsmaktsresolusjon om Jemen som ville avslutte USAs støtte til den Saudi-ledede krigen og blokaden mot Jemen. Sanders begrunnet dette med motstand fra Det hvite hus mot lovforslaget.

Av Dave DeCamp, Anti-War.

Sanders sa i Senatet at han ble informert i forkant av den planlagte avstemningen om administrasjonens motstand mot loven, noe som betyr at president Biden ville nedlegge veto mot resolusjonen. The Intercept rapporterte tidligere på dagen at Det hvite hus presset senatorer til å stemme mot lovforslaget, og demokrater gikk ut i opposisjon til Sanders’ resolusjon tidligere på tirsdag, inkludert senator Alex Padilla (D-CA).

Sanders’ begrunnelse for ikke å holde avstemningen var at administrasjonen hevdet at de ville samarbeide med kongressen om å få slutt på krigen i Jemen. Han sa at Det hvite hus ønsket å «arbeide sammen med oss ​​om å lage et språk som ville være gjensidig akseptabelt» og insisterte på at hvis det ikke skjedde, ville han gjenoppta sin innsats for å avslutte krigen gjennom en resolusjon.

Men selv om Det hvite hus virkelig ønsker å engasjere seg med kongressen om saken, eller hvis Sanders velger å gjeninnføre resolusjonen, vil planen ta tid, noe jemenitter ikke har. Det har vært et opphør av volden i Jemen, uten saudiske luftangrep siden mars, men det har nylig vært en økning i kampene på bakken.

En våpenhvile gikk ut i oktober, og uten en reell fredsavtale kunne krigen blusse opp igjen når som helst. Resolusjonen kunne ha avsluttet USAs støtte til den Saudi-ledede koalisjonen, inkludert vedlikehold av koalisjonens krigsfly, som effektivt ville ha satt det saudiske luftvåpenet på bakken. Selv om Biden skulle ha lagt ned veto mot resolusjonen, ville behandling av den i kongressen ha sendt en melding til Det hvite hus og Riyadh om å jobbe raskere for å få en reell slutt på krigen.

Mens demokratene begynte å gi opp sin støtte til resolusjonen, gikk begge de republikanske senatorene Rand Paul (R-KY) og Mike Lee (R-UT) ut til støtte for den. I huset ble det også introdusert en versjon av resolusjonen som har fått 118 medsponsorer, inkludert 10 republikanere.

USA intervenerte til støtte for den Saudi/UAE-ledede koalisjonen i Jemen mot houthiene i 2015. Noen måneder tidligere delte Obama-administrasjonen etterretning med houthiene som en del av innsatsen mot al-Qaida på den arabiske halvøya. Etter at Obama-administrasjonen byttet side mot houthiene, rekrutterte den USA-støttede koalisjonen al-Qaida-krigere, og amerikanske våpen havnet i hendene på terrorgruppen.

Ifølge FN-estimater var minst 377 000 mennesker drept i krigen innen utgangen av 2021. FN sa at rundt 150.000 mennesker hadde dødd av vold mens resten ble drept av sult og sykdom forårsaket av krigen og blokaden av landet. Den USA-støttede koalisjonen er beryktet for å bombe sivile, og sivile tap  økte tidligere i år, rett før våpenhvilen ble oppnådd i mars.


Originalens tittel: Sanders Withdraws Yemen War Powers Resolution Vote Over Biden Opposition

Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Anti-War.


Les Caitlin Johnstone: Biden Kills Senate Resolution To End Yemen Genocide

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEr det på tide å reversere Reform 97 – det er da aldri for seint å snu?
Neste artikkel«To be or not to be informed»
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.