Ungarns statsminister Orbán: – Sanksjoner bringer oss stadig nærmere krig

0
Viktor Orbán intervjues på Kossuth Radio. Foto: Kossuth Radio.

Bare dager etter den tragiske hendelsen i Polen, der to personer ble drept av et missil som landet på polsk side av den polsk-ukrainske grensa, ble statsminister Viktor Orbán intervjuet av Kossuth Rádió angående den nåværende krigstilstanden i Ukraina og de mulige farene ved Europas økende engasjement i den. Dette skriver bloggen About Hungary.

Ifølge den ukrainske statsministeren viser de nylige hendelsene i Polen tydelig at «hvis det er krig i nabolaget ditt, kan du heller ikke føle deg trygg». Ved siden av den tragiske døden til polske statsborgere som ikke hadde noe med krigen å gjøre, forårsaket missilangrepene skade på viktig energiinfrastruktur, noe som betyr at ikke bare vår fysiske sikkerhet er i fare, men også sikkerheten til økonomien vår.

Statsminister Orbán sa at han frykter at hvis vi fortsetter på samme vei, og ser Europa som en del av denne krigen, «vil vi bli dratt djupere og djupere inn i denne konflikten, og trusselen vi står overfor vil bli mer og mer alvorlig.»

Europas engasjement i denne krigen har først og fremst vært gjennom sanksjonene mot Russland, siden beslutningstakere for seks måneder siden håpet at et slikt grep ville skape fred raskt. I stedet har sanksjoner vist seg å være nytteløse.

Dette engasjementet gjennom sanksjoner, var og er ifølge statsministeren, et «skritt i retning krig». Etter hans syn, sjøl om sanksjoner er et økonomisk tiltak, griper det inn i en militær konflikt, og da «tar du også et standpunkt og et tiltak mot en av de stridende partene» og dermed i retning krig.

Statsminister Orbán sa at det Europa gjør er veldig farlig, og la til at «vi prøver å holde dem tilbake, for å hindre dem fra å gjøre dette; vi snakker fredens språk, vi vil ha en våpenhvile, vi vil ha fred, men nesten ingen andre følger denne linjen.»

Han sa at denne eskaleringen gikk fra at Europa var forsiktig og nøytralt i starten av krigen til at det i dag leverte dødelige våpen, sanksjonerte viktige energiforsyninger og industrier, og trener ukrainske soldater på nøytral jord. Og nå er det forestillingen om at Europa må opprettholde den økonomiske stabiliteten til den ukrainske staten. «Så det er klart at steg for steg glir vi inn i denne krigen,» sa statsministeren.

Når det gjelder sanksjoner ser det ut til, for statsminister Orbán, at EUs beslutningstakere «ikke ønsker å forstå hvordan det de gjør nå vil påvirke situasjonen i morgen, dagen etter det, eller til og med på mellomlang sikt.» De ønsker ikke å fatte at dette vil føre til «mer skade for oss enn for russerne vi siktet oss inn på», fordi disse sanksjonene «får hele den europeiske økonomien til å synke».

Statsminister Orbán sa: «Ungarn har aldri støttet sanksjoner, og vi stemte heller ikke for dem.»

Vår kommentar

Vi hadde aldri trodd at Viktor Orbán skulle plassere seg til venstre for norsk venstreside når det gjelder kampen mot krig og for fred. Men nå har det altså skjedd. Og for dem som fortsatt ikke har skjønt det: økonomisk krigføring er krig.

Forrige artikkelWashington Post: De fleste som dør av covid er vaksinerte
Neste artikkelStadig flere protester mot lockdownregimet i Kina og økende sinne mot «zero-covid»-politikken